Hlavní obsah

Jací jsou čeští tatínci? Takhle (ne)zvládají své děti!

Foto: THINKSTOCK

Skvělá zpráva! Čeští tatínci jsou na tom dobře!Foto: THINKSTOCK

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jací jsou čeští tatínci? Zapojují se do péče a výchovy svých dětí, nebo to nechávají spíš na maminkách? Zvládnou se o své ratolesti postarat kompletně, nebo jsou jen na lumpárny? Známe odpověď!

Článek

Doby, kdy byla veškerá péče a výchova dětí jen na bedrech žen, jsou pryč. Moderní muži už se nestydí své dítko přebalit, nakrmit, nebo s ním vyrazit na dětské hřiště.

Na co jsou čeští tatínci „experti“ a co raději přenechávají ženám? Na to vše odpoví průzkum, který si objednala značka sušenek Oreo. Osloveno bylo 517 respondentů ve věku od 24 do 55 let, z toho polovina žen a polovina mužů. A takhle to dopadlo.

Věříme si, ale…

Úžasným zjištěním je, že celých 91 procent rodičů si navzájem ve věcech týkajících se dětí zcela důvěřuje. Pravda ale je, že důvěra mužů v partnerky je o něco pevnější, protože šestina maminek cítí mírné obavy, když nechává svého partnera s potomky samotného.

Foto: THINKSTOCK

Na čtení pohádek před usnutím jsou expertky spíš maminky, ale i mezi muži se najdou výjimkyFoto: THINKSTOCK

Platí i to, že ženy s dětmi tráví více času než muži. Ovšem zase je třeba pánům přiznat, že společné chvilky si s dětmi užívají mnohem aktivněji. Celých 12 procent tatínků má vždy detailně naplánovaný program, a navíc ještě jeden záložní v kapse, kdyby třeba nevyšlo počasí. Naprostými experty jsou ale pánové v následujících činnostech:

  • Sportovní aktivity – 50 procent mužů učí své děti jezdit na kole, plavat, lyžovat, ale také stavět bunkry, lézt na stromy a podobně.
  • Úloha rodinného řidiče – 34 procent pánů má na starost vození dětí do školy, ze školy a na různé kroužky.
  • Role smírčího soudce – 28 procent tatínků také řeší hádky a rvačky mezi sourozenci, jsou to oni, kdo děti nějakým způsobem usmiřují.

I ženy mají ale své silné stránky. Neuvěřitelných 99 procent se stará o hygienu potomků. V 60 procentech jsou to maminky, které dětem čtou, protože na pohádky či slabikář si troufá pouze třetina tatínků.

Přísní tátové? Kdepak!

Věty o „potřebě tvrdé mužské ruky“ se českých tatínků příliš netýkají, protože až dvě třetiny z nich povolují dětem i věci, které mají zakázané. Nejčastěji přimhouří oči nad delším časem stráveným nad elektronickými hrami (počítače, tablety, herní konzole,…).

Foto: THINKSTOCK

Sport v jakékoli podobě je doménou otců. Ti své ratolesti učí lyžovat, jezdit na kole, ale i správně fanditFoto: THINKSTOCK

Maminky jsou výrazně přísnější, tátové často plní roli „velkého kamaráda“, kterému se děti snadněji a ochotněji svěřují. Nejčastěji jdou za tatínky z těchto důvodů:

  • Mají nějaký průšvih (69 %)
  • Potřebují radu, jak si udobřit mámu (39 %)
  • Když je zlobí kamarádi (35 %)
  • Když dostanou ve škole poznámku (20 %)
  • Když je něco mrzí, je jim něco líto (17 %)

A jak se do péče o dítě zapojují vaši muži?

Reklama

Načítám