Hlavní obsah

Jahody můžete vysazovat již nyní! Jak připravit záhon?

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Reklama

Také milujete jahody? Pokud si chcete na začátku příštího léta pochutnávat na těchto lahodných červených plodech, máte nyní ideální příležitost pro založení nového záhonu. Jak na to? Poradíme vám.

Článek

Jahody jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Obsahují vitaminy, minerální látky a jsou známé pro své antioxidační účinky. Ačkoli jsou jahody v supermarketech k dostání prakticky po celý rok, těm letním domácím se chuťově ani nepřibližují. Pokud máte zahradu, rozhodně by na ní jahody neměly chybět. Pokud záhon správně založíte a zvolíte kvalitní sazenice, není péče o jahodiště v dalších letech ani příliš náročná.

Příprava půdy: Jahody potřebují hnojení

„Pozemek musí být hluboko zrytý a zbavený všech vytrvalých plevelů. Tato příprava by měla být udělána alespoň tři týdny před výsadbou. Jahodník výborně roste na slabě kyselých půdách, pro zlepšení vlastností půdy je proto vhodné zapravit na pozemek speciální substrát pro jahody (na 10 m2 záhonu asi 75 l substrátu). Je možné použít i čistou rašelinu,“ radí Milan Hanč z Jahodárny Vraňany.

Mezi doporučované způsoby hnojení patří také kompost či kravský hnůj, ten je však třeba aplikovat v předstihu. „Při použití kravského hnoje dbáme na jeho vyzrálost a zapravení rok před výsadbou do půdy,“ říká Pavel Tomášek z Jahodárny Veselá a dodává, že „vhodnou předplodinou jsou v tomto případě brambory, hrášek nebo řepa.“

Foto: Pixabay

Pěstování jahod na slámě, přirozená metoda mulčováníFoto: Pixabay

Správné načasování

„Výsadbu provádíme, když nám to umožní klimatické podmínky, obvykle od poloviny srpna do poloviny října. Pro jarní výsadbu platí termín do poloviny května,“ radí Pavel Tomášek.

Kromě jahod můžete pěstovat i další drobné ovoce, inspiraci najdete v článku Borůvky jsou drahé? Vypěstujte si je na zahradě nebo v květináči! 

Kvalitní sazenice je základ

Bez kvalitních sazenic se bohaté úrody nejspíš nedočkáte. „Sazenice jahodníku musí být zakoupeny jako certifikovaný výsadbový materiál, protože jen takto zakoupená sadba je odrůdově pravá, zdravá a kvalitní bez napadení virózami,“ vysvětluje Milan Hanč. Vyplatí se také sledovat celkový stav rostlin, sílu kořenového krčku, takzvaná srdéčka, a bohatost kořenového systému.

Sázejte do vlhké půdy za podmračného počasí

Při vysazování sazenic jahodníku je třeba nesázet příliš hluboko. Srdéčko rostlinky musí být nad zemí. „Nezapomeňte zeminu kolem sazeničky pořádně umáčknout, aby byl kořenový systém pevně spojen s okolní půdou,“ dodává Milan Hanč. V praxi se při výsadbě používají různé typy sponu, nesázejte však příliš hustě, každá rostlina kolem sebe vyžaduje prostor 25 až 30 cm. Je možné sázet na fólii či netkanou textilii, čímž odpadne část starostí s odstraňováním plevele.

Foto: Pixabay

Sazenice si před nákupem dobře prohlédněteFoto: Pixabay

Po výsadbě je třeba porost pravidelně zalévat, nejlépe vydatně a méně často, dokud se sazenice neujmou. „Urychlit růst sadby lze přikrytím bílé netkané textilie po dobu jednoho týdne,“ radí Pavel Tomášek a dále doporučuje přibližně za tři týdny po výsadbě přihnojit nízkou dávkou (10–20 g/m2) průmyslového hnojiva (Cererit, NPK). Dřívější aplikace hnojiva či vyšší dávka může popálit kořínky.

Jakou odrůdu vybrat?

Na trhu je k dostání mnoho odrůd jahodníku pro pěstování na zahradách. Rostliny se liší celou řadou vlastností. Zahrádkáře asi nejvíce zajímá chuť plodů, jejich velikost, odolnost vůči chorobám a zdali se jedná o odrůdu ranou, poloranou, či pozdní. Existují i jahodníky stáleplodící. Jako osvědčené odrůdy jahodníku doporučuje Milan Hanč odrůdu Karmen, která bývá na českých zahradách pěstovaná nejčastěji a zároveň patří k nejchutnějším, dále pak odrůdy Korona, Senga Sengana a novinky Sonata a Rumba.

Vlastních jahod se nemusíte vzdát ani v případě, že nemáte zahradu. Jahody porostou i v truhlíku na okně. Další tipy, co všechno můžete pěstovat na parapetu, najdete v článku Malá, ale krásná. Tuhle mini zahrádku můžete mít také! 

Reklama

Načítám