Hlavní obsah

Jak bojovat, když vás partner přestane sexuálně přitahovat?

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potkali se, byli si sympatičtí, objevili podobné zájmy a cíle. Párkrát se spolu pomilovali, možná se i sestěhovali, ale jednoho dne muž přestal být pro svoji partnerku sexuálně atraktivní. Nebo ji nepřitahoval již od začátku. Dá se to nějak zvrátit?

Článek

Jisté přísloví říká, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. „Byl fajn, chtěla jsem mu dát šanci, i když v posteli to nebylo ono. Doufala jsem, že to jednou přijde, přeskočí jiskra a budeme patřit k vášnivým párům, ale nestalo se,“ krčí rameny šestatřicetiletá Linda. O dva roky mladší Kamila má podobný problém.

Když já chci živočišný sex!

„Ze začátku jsme nevylezli z postele, ale již teď, po roce vztahu, mezi námi v podstatě není nic. David už mě nepřitahuje a já čím dál častěji masturbuji,“ svěřuje se otevřeně s tím, že když už má s partnerem sex, snaží se ho přetrpět co nejrychleji. V čem je problém? Sexuolog Zlatko Pastor říká, že se v těchto případech ani žádná chyba nestala.

„Partneři si přestali vyhovovat, fyzická přitažlivost vyprchala, přestože k tomu není žádný konkrétní důvod. Ve vztahu najednou něco chybí. Někdo tomu říká sexuální chemie, ale můžeme to označovat i jako fyziku, deskriptivní geometrii a třeba i ruční práce. Na tom nezáleží. Buď pověstné ‚to‘ ve vztahu nikdy nebylo, dvojice či jednotlivec se to snažili najít, což nevyšlo, nebo toho bylo málo a vytratilo se to,“ popisuje přední český odborník. Jak z toho ven? Sex si odepřít? Najít si někoho jiného? Tady je každá rada drahá.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Co dělat, když vášeň vyprchá?Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Nulová vášeň

Experti z řad sexuologů a psychologů říkají, že klíč je v úpravě partnerských vztahů, nebo v rozchodu. Jste v podobné situaci a o partnera nechcete přijít? Zkuste problém identifikovat – může se jednat i o zdánlivou banalitu. Klinická psycholožka Karla Ivankovich z Chicaga se pro zdravotní magazín Health nechala slyšet, že nejdřív je vhodné vyloučit zdravotní problémy. Teprve pak si můžete udělat sondu do hlubin psychiky.

„Některé léky, jako hormonální antikoncepce a antidepresiva, jsou známy tím, že brzdí pohlavní touhu, ovlivňují emoce, stres a úzkost. Poraďte se s lékařem o tom, co všechno užíváte,“ radí zmíněná expertka. Chybějící sexuální přitažlivost podle ní skutečně může mít ryze tělesný původ. Pak se pochopitelně nabízí ještě ten psychologický.

Emocionální zrada jako klín

„Pokud byl váš vztah na začátku plný vášně a chemie, ale momentálně připomíná spíš vyprahlou poušť, může být na vině například potlačovaný hněv,“ dodává odbornice. Ať je to nedostatek obdivu z vaší strany, či dokonce odpor, identifikace problému může vyžadovat čas strávený s terapeutem nebo koučem partnerských vztahů. Ten klidně odhalí i to, že stále ještě chováte vlažné city k bývalému partnerovi, takže se v posteli s novým partnerem nemůžete „odvázat“.

„Jste-li dosud spojeni s předchozím vztahem, je prakticky nemožné pokračovat vpřed a sex si užívat,“ říká Karla Ivankovich. Problém však může být i v tom, že chcete něco jiného než ten druhý. Promluvte si, buďte odvážní a specifikujte, co vám v sexu dělá či nedělá dobře. Odkryjte karty na stůl a nechte partnera, aby nad vašimi návrhy popřemýšlel a nechal si je projít hlavou. Když nepomůže ani to, máte dvě možnosti.

Na křižovatce. Jakým směrem se vydat?

„Občas se stává, že ženy nepovažují již od začátku nebo později své muže za vhodné partnery, a to se přenáší právě do tělesné roviny a následné fyzické averze. Duševní pohnutky se reálně projeví při tělesném kontaktu a zpětně odrážejí psychiku. Kruh se uzavírá. Vztahy lze do jisté míry upravit, vzniklý odpor k partnerovi málokdy,“ podotýká Zlatko Pastor.

Pak se každý, kdo se do takové situace dostane, musí rozhodnout, jestli vztah bez sexuální přitažlivosti opustí, nebo v něm bude pokračovat dál. Mimochodem, u některých partnerství to funguje i tak, že si dva pomáhají, starají se o děti, jsou k sobě pozorní, ale v posteli si zkrátka nevyhoví. Je to však osobní věc každého a dobrovolné rozhodnutí.

A co vy? Volíte harmonii ve vztahu či v posteli? Nebo snad obojí?

Načítám