Hlavní obsah

Překvapivé propojení: Co udělá se sexem hodina spánku navíc

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Reklama

Existuje nespočet rad, jak svůj milostný život proměnit v kaskádu vzrušujících zážitků a nekončící slasti. Všechny tyhle tipy však předčí jediné doporučení – vyspěte se! Proč zrovna na tomhle v souvislosti s postelovými hrátkami záleží a jak dlouho potřebujete spát, abyste si milování užili?

Článek

Podle statistik jsou nespavost a poruchy spánku epidemií současnosti. Prý až 40 procent lidí špatně spí, což se s přibývajícími léty ještě zhoršuje. Už tohle je tedy problém sám o sobě. A jak nedostatečný spánek souvisí s milováním?

Kolotoč pochybností bez začátku i konce

Nejčastěji spíme a děláme sex na stejném místě – v ložnici. Tady to celé vzniká. Nedostatek spánku a nedostatek sexu mohou zapříčit mnoho problémů, včetně stresu, napětí v páru a nedorozumění. Zvláště důležité je, že když si lidský organismus dostatečně neodpočine, v posteli to nestojí za nic. Objevit se mohou erektilní dysfunkce, vaginální suchost a nezájem o sex jako takový. Ano, i u pánů.

„Po probdělé noci to mohou být ve skutečnosti muži, kteří dávají přednost spánku před jakýmikoli projevy vášně,“ tvrdí profesor Michael Nitabach z Yaleovy univerzity. Obojí je tedy propojené i jasné. Když se to totiž vezme z druhé strany, tak naopak dobrý noční spánek vede k většímu zájmu o sex a k většímu počtu orgasmů, po kterých jeden spí „jako když ho do vody hodí“.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Bez dobrého spánku není dobrý sexFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Základní potřeba, která může změnit váš život

Laurie Mintz, psycholožka a terapeutka z Floridské univerzity, dokonce napsala knihu o tom, jak je to s účinky spánku na ženské libido. Pro časopis Conversation tato odbornice uvedla, že svoje poznatky sepsala proto, že ženy jsou často příliš unavené na sex, ale neuvědomují si skutečnou příčinu sexuálního úpadku – nedostatečný spánek.

„To spíš ženy mají problémy se spánkem a také si častěji stěžují na potíže v sexuální oblasti. Terapeuti jsou každý den zavaleni tím, že ženy trpí nízkou sexuální touhou, jsou vyčerpané a nemají chuť cokoli v ložnici zahajovat nebo vymýšlet. Fascinující je, že kdyby se mnoho z nich věnovalo kvalitě spánku, jejich sexuální život by se o dost zlepšil,“ tvrdí Laurie Mintz s tím, že jistá nedávná studie tato trochu odvážná slova potvrdila.

Co s vámi udělá hodina spánku navíc?

Její závěry jednoznačně prokazují, že čím déle ženy spí, tím více se zajímají o sex následující den. Údajně jen jedna další hodina spánku vede k nárůstu pravděpodobnosti sexuálního setkání o celých 14 procent! Z té samé studie také vzešlo, že více (kvalitnějšího) spánku vede k lepšímu prokrvení pohlavních orgánů a tudíž i intenzivnějšímu vzrušení.

„Zatímco tato studie byla prováděna se ženami studujícími na vysokých školách, ty v jiných životních stadiích mají ještě více propojené spánkové a sexuální problémy. Menopauza zahrnuje komplikovanou interakci biologických a psychologických problémů, se kterými samozřejmě souvisí i problematika spánku a sexu,“ ještě podotýká zmíněná psycholožka, která dodává, že ženy kolem menopauzy mají problémy se spánkem přímo spojeny se sexuálními potížemi.

Jen si tak na chvíli zdřímnout

Vzájemně související spánek a sexuální neduhy se také dají předvídat u matek novorozenců. I u nich je velmi málo pravděpodobné, že po probdělé noci, během které se starají o dítě, prahnou po sexuální hodince v ložnici. Obdobně to často cítí i matky dětí ve školním věku a hlavně ženy, které si na rodičovské dovolené přivydělávají.

Po přečtení výčtu toho, jak s vámi zamává málo nočního odpočinku, nabýváte dojmu, že pánové mají všechny trumfy na své straně? Nenechte se mýlit. Kromě toho, že po probdělé noci přestávají mít na sex chuť, i u nich se zvyšuje hladina stresového hormonu kortizolu, který snižuje testosteron. Ten hraje hlavní roli v pohlavním pohonu mužů a žen. Únava a stres se následně postarají o erektilní dysfunkce a s tím související snížení sebevědomí, celkové podráždění a nervozitu. Není tedy lepší pořádně se vyspat?

A co vy, máte po probdělé noci chuť na sex, nebo spíš na spánek či kávu?

Reklama

Načítám