Hlavní obsah

Jak dostat akné pod kontrolu? Odhalte jeho příčiny!

Foto: Beiersdorf

Existuje řada způsobů, jak léčit pupínky a projevy zánětů pletiFoto: Beiersdorf

Proč vás trápí černé a bílé tečky nebo pupínky? Pochopte spouštěcí faktory a zlepšete stav své problematické pleti.

Článek

Existuje řada způsobů, jak léčit pupínky a projevy zánětů pleti. Účinným způsobem boje s akné je také prevence: snažte se vyhnout rizikovým faktorům. Podívejte se s námi na několik hlavních příčin vzniku akné a položte si ruku na srdce: co můžete pro svou pleť dělat lépe?

1. Nevhodná péče o pleť

Nešetrné čisticí pleťové přípravky na bázi mýdla a příliš horká voda mohou narušit přirozenou rovnováhu pokožky. Svou pleť čistěte ráno a večer. Nezapomeňte před spaním odstranit veškerý make-up. Pečlivé čištění a pravidelná péče se speciálním složením pro problematickou pleť a akné vám pomohou dostat problematickou pleť pod kontrolu. Vyzkoušejte přípravky řady Eucerin DermoPure, u kterých bylo klinicky prokázáno, že vedou k redukci počtu pupínků, zklidňují podráždění pleti a zabraňují vzniku nových nedokonalostí. Řada zahrnuje přípravky jak na čištění pleti, tak pečující krémy.

Foto: Beiersdorf

Pokud máte pleť se sklonem k akné, je důležité používat speciální produkty určené k péči o problematickou pleťFoto: Beiersdorf

Nyní máte navíc šanci vyhrát celý balíček produktů nové řady Eucerin DERMOPURE pro problematickou pleť a k tomu ještě získat chytrý telefon Samsung Galaxy A5 2017! Stačí koupit alespoň jeden produkt z řady Eucerin DERMOPURE a zaregistrovat svoji účtenku do soutěže. Jak na to?

Foto: Beiersdorf

Eucerin DermoPureFoto: Beiersdorf

2. Strava

Výzkumy o vlivu stravy na akné jsou sice často kontroverzní, většina vědců se však shodne na tom, že potraviny s vysokým glykemickým indexem a mléčné výrobky mohou u problematické pleti způsobit vzplanutí příznaků. Vsaďte na zdravou vyváženou stravu. Veďte si „kožní deníček“ o všem, co jíte a co mohlo spustit výsev kožních pupínků a akné.

3. Stres

Stres vaše tělo vybízí k vyšší produkci inzulinu. Ten stimuluje androgenní (mužské) hormony, které podporují seboreu (zvýšenou produkci kožního mazu) a hyperkeratózu (nadměrnou produkci kožních buněk, což vede k ucpání mazových žláz). To jsou klíčové fáze vývoje pupínků. Nepodceňujte odpočinek a najděte si způsob, jak se uvolnit. Cvičení vám pomůže udržet si tělo v dobré kondici.

4. Kouření

Kouření způsobuje vzplanutí akné tím, že pleť vystavuje oxidačnímu stresu a mění složení kožního mazu. Přestaňte kouřit nebo alespoň zkuste snížit spotřebu nikotinu.

5. Mechanické dráždění

Akné v důsledku tření vzniká, když příliš těsné oblečení zadržuje pot na kůži. Podráždění způsobené potem vede ke zvýšené tvorbě mazu a ke vzniku pupínků. Snažte se sprchovat vždy co nejdříve po sportovní aktivitě. Noste spíše bavlněné oblečení než umělá vlákna. Nesahejte si do obličeje a pravidelně čistěte svůj mobil, perte polštářové povlaky a ručníky, aby se počet bakterií udržel na minimu.

Pokud vás zajímá detailněji, jak vůbec dochází k vývoji černých a bílých teček a pupínků, přečtěte si tento článek.

Reklama

Načítám