Hlavní obsah

Jak grilovat rychle a zdravě?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejpříjemnější je grilování s přáteliFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také je vám líto stát hodinu či dvě v kuchyni a připravovat oběd, když je venku krásně a svítí sluníčko? Tak předložte rodině něco z grilu. Je to zdravé a vaření bude bavit všechny!

Článek

Pokud uvažujeme o koupi grilu, máme na výběr tři možnosti: klasický na dřevěné uhlí, elektrický a plynový. Který z nich vybrat?

Když je grilování obřad

Nejlevněji - od 400 korun výše - nás přijdou grily na dřevěné uhlí či brikety. Názory na ně se liší. Zatímco odborníci a ti „línější" z nás je zatracují, příznivci grilování na ně nedají dopustit, protože tady si lze ještě dopřát zbytek pravého ohně a vychutnat si dlouhou přípravu. Grilování na dřevěném uhlí je totiž mnohem delší a pomalejší než na elektřině a plynu.

Proč? Protože po zapálení je nutné počkat minimálně čtvrt hodiny, až uhlí vyhoří, horní vrstva zešedne a zůstanou pouze žhavé uhlíky. Jenže kdo to má vydržet, když nám kručí v břiše? A tak mnozí nevydrží a pokrm položí na rošt dříve. A to je zvlášť při přípravě masa velká chyba. Je velmi pravděpodobné, že se pokrm za těchto podmínek na povrchu připálí a například u kostí zůstane nepropečený a krvavý. Přitom u těchto grilů nemáme žádné regulační kolečko, abychom si na chvíli stáhli množství tepla a grilování zpomalili. A nedodělané pokrmy nejen nechutnají, ale jsou také rizikové. Ke zničení škodlivých zárodků včetně salmonely totiž dochází až při teplotách nad sedmdesát stupňů.

Navíc odborníci na výživu vytýkají těmto grilům i možnou karcinogennost pokrmů. Tuk, který odkapává na rozžhavené uhlí, se okamžitě vypařuje a vrací vzduchem zpět k pokrmu. A právě tyto výpary mohou obsahovat karcinogenní látky.

Foto: Mountfield

I grily mohou mít elegantní designFoto: Mountfield

Grilujeme zdravě a rychle

Tato nebezpečí odpadají u grilů elektrických ( více o nich v článku Grilujte na balkoně!) a plynové, které se objevují na zahradách čím dál častěji. Ty nejlevnější přijdou zhruba na dva tisíce korun, nejdokonalejší ale stojí i deset tisíc a více.

U plynových grilů oheň rozpaluje buď litinovou plotnu nebo lávové kameny. Z nich sálá teplo na opékající se pokrm. Povrch lávových kamenů je porézní a dokonale vstřebává velké množství tuku a marinád. Na plotnách zase můžeme připravovat i obalované pokrmy, sýry a podobně. Samozřejmostí je i možnost regulovat si intenzitu ohně.

Plynové grily se však stávají čím dál dokonalejší a ty nedražší dokážou skoro nahradit celou kuchyň. Mnozí už přišli na to, jak je výhodné grilovat pod zavřeným poklopem, který u nich nechybí. Zvlášť maso se tak udělá mnohem rychleji a nestačí vyschnout. Navíc některé výrobky jsou vybavené uvnitř speciální nádobou, do které lze nalít třeba pivo a aromatické omáčky, které se uvnitř odpařují a pokrm tak dostane neopakovatelnou vůni a chuť. Plynové grily jsou také vybaveny odkládací plochou, háčky, závěsy a některé mají ve spodní části i uzavíratelný prostor, třeba na špinavé nádobí. Setkat se můžeme i s tím, že mají klasický plynový hořák, na kterém vaříme jako v kuchyni omáčky, přílohy a podobně.

Grily jsou „poháněny" zpravidla desetikilogramovou plynovou bombou, proto lze s nimi - na rozdíl třeba od těch elektrických - „cestovat" po zahradě. Složitá není ani jejich údržba. Litinové pláty bývají odnímatelné, a tak je snadno umyjeme ve dřezu nebo myčce. U lávových kamenů se zase doporučuje pustit hořáky na plný výkon, sklopit víko grilu a počkat několik minut. Uvnitř vzniknou vysoké teploty, které všechny zbytky a nečistoty dokonale zničí.

Ještě si myslíte, že je vaření nuda? Na zahradě si to opravdu užijete!

Související témata:

Načítám