Hlavní obsah

Jak jíst zdravě, když se nechcete vzdát sladkého ani alkoholu?

Foto: Profimedia

Radka je mladá a nechce se vzdát večírků s přáteli. Jde to ale dohromady se zdravým životním stylem?Foto: Profimedia

Reklama

Radka se snaží jíst zdravě, ale v cestě jí stojí tři problémy. Nemá chuť na maso, a naopak ji sužují chutě na sladkosti. Zároveň se nechce vzdát víkendových zábav spojených s pitím alkoholu. Co s tím?

Článek

Radčina životospráva by byla téměř ukázková, s čímž vesměs souhlasí i výživová odbornice. Do jedničky s hvězdičkou jí ale ještě trochu chybí.

Poslední dobou jí totiž pronásledují vtíravé chutě na sladké, kterému dříve vůbec neholdovala. Trápí ji ale i to, že v poslední době skoro přestala jíst maso. To naopak vždycky milovala. Jejím největším hříchem jsou však víkendové alkoholové dýchánky. Těch se ale šestadvacetiletá Radka vzdát nechce.

Čtenářka Radka: „Ráda bych zjistila, jaký je ideální jídelníček pro můj typ postavy a životosprávu. Měřím 160 centimetrů, vážím 58 kilogramů a mám postavu typu jablko. Cvičím jednou nebo dvakrát týdně. Co se týče jídelníčku, snídám obvykle celozrnné pečivo s nějakou tvarohovou pomazánkou, na oběd si dávám často saláty, ryby, případně těstoviny. K večeři zeleninu s nějakou bílkovinovou složkou. Dávám přednost spíše sýrům než masu.

Foto: Profimedia

Radka jí hodně zeleniny, ale také ji nemálo láká sladkéFoto: Profimedia

Tady se objevuje první zvláštnost mého jídelníčku poslední doby. Na maso totiž vůbec nemám chuť, což je zvláštní, protože kdysi jsem se ho mohla ujíst. Teď si dám nějaké jídlo s libovým masem, ale většinou to dopadne tak, že sním vše okolo, ale maso na talíři nechám.

Další zvláštností, kterou posledních pár měsíců na sobě pozoruji, je, že mám častou chuť na sladké – hlavně odpoledne –, i když jsem sladké nikdy předtím moc nejedla. Nechápu, čím to může být…

Nicméně, za hlavní problém své životosprávy považuji nevyváženost mezi pracovním týdnem a víkendy. Zatímco přes týden se snažím jíst zdravě, o víkendech to dost pokulhává. Zaprvé nezřídka trávím čas u rodičů nebo příbuzných, kde jím to, co ostatní, a to rozhodně není nic extra dietního.

Zadruhé, ráda se chodím o víkendech bavit, s chutí vyrazím s kamarádkou si někam zatancovat, s čímž je samozřejmě spojená konzumace alkoholu. Neumím si ale příliš představit, že bych se ve svém mladém věku zábavy úplně vzdala, odmítala pozvání přátel, a to jen kvůli štíhlosti.“

Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse

Milá Radko, děkuju za váš zajímavý dotaz. Chválím vás za to, že o svém jídelníčku přemýšlíte a zajímáte se o svou výživu. Co se týká chutí na sladké, nepíšete, zda-li a jak často konzumujete ovoce. Ovoce na dopolední a odpolední svačiny zabraňuje případným chutím na sladké, osvěží vás a pomáhá vyrovnat hladinu krevního cukru. Ideální je sezonní ovoce o velikosti vaší dlaně.

Zároveň píšete, že na oběd míváte zeleninu a bílkoviny, případně těstoviny. Pokud máte nedostatečný příjem příloh, mohou vám chybět právě sacharidy, díky nimž získává tělo energii. Není tedy pak divu, že míváte chutě na sladké.

V souvislosti s vaším dotazem týkajícím se konzumace masa, pokud na něj nemáte chuť, není nutné ho konzumovat příliš často, na druhé straně je potřeba ho nahradit správnou bílkovinou – například rybou, vaječným bílkem nebo rostlinnými bílkovinami typu luštěniny, quinoa, amarant, tofu či tempeh.

Je moc dobře, že se chodíte bavit. Pokud si chcete dát o víkendu trochu alkoholu, volte raději sklenku suchého bílého vína než tvrdý alkohol nebo sladké koktejly. K této sklence si dopřejte sklenici čisté neperlivé vody, která se nezapočítává do pitného režimu.

Když už jsme u tématu pitného režimu, doporučuji v průběhu celého dne vypít alespoň 1,5 litru čisté, neperlivé vody. Pro obměnu chutí si můžete do sklenice či karafy dát několik lístků máty s citronem nebo špetku skořice s plátky pomeranče, které vás teď v chladných měsících krásně zahřejí.

Také si stejně jako Radka nevíte rady se svým jídelníčkem? Přišla by vám vhod rada od výživové poradkyně nebo fitness trenéra? Své dotazy nám můžete psát na e-mail denisa.chnoupkova@firma.seznam.cz!

Reklama

Načítám