Hlavní obsah

Jak jsou na tom čeští muži s plodností? Opravdu se dramaticky zhoršuje?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Když nemůže žena otěhotnět, navštíví lékaře. Problém ale není velmi často na její straněFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina žen po třicítce, které si ještě nepořídily děti, si od svého gynekologa pravidelně vyslechne varování o klesající plodnosti a o tom, že by neměly s početím otálet. Platí totéž i pro muže?

Článek

O tom, že něco není v pořádku, můžeme hovořit ve chvíli, kdy se páru nepodaří počít ani po roce snažení. A takových případů přibývá. Uvádí se, že v České republice je neplodných až 20 procent párů, celosvětově se podle WHO jedná o 15 procent všech párů. Již několik let se mluví zejména o zhoršující se kvalitě mužského spermatu.

Na mužskou plodnost má vliv mnoho faktorů včetně genetiky, zdravotního stavu a životního stylu. Spermiím nesvědčí například těsné a teplé prostředí. Proto odborníci doporučují nošení volného spodního prádla, sprchování namísto horkých koupelí, vynechání sauny. Varují i před nošením mobilu v přední kapse kalhot a dlouhodobou prací s notebookem na klíně.

Jako na vše, i na kvalitu spermií má vliv stres, kouření, užívání alkoholu a drog a nekvalitní strava (fastfoody, konzervanty). Proti neblahým vlivům prostředí můžete zaútočit pomocí antioxidantů ve stravě. Pozor také na pesticity a postřiky proti plísním (kupujte bio ovoce a zeleninu) a nedostatek zinku ve stravě (vsaďte na luštěniny, celozrnné pečivo a afrodiziakální ústřice), hlídejte si i dostatek vitaminu E, C a selenu.

Problematický může být i pitný režim: do povrchových vod se mohou dostávat zbytky hormonální antikoncepce, z tohoto hlediska je tedy vhodnější než kohoutková voda či vlastní studna kupovaná balená voda.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Stres, sauna, mobil v přední kapse... mužskou plodnost ovlivňuje spousta faktorůFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Příčina je častěji u muže

Embryoložka Sylvie Hlaváčová z institutu reprodukční medicíny Unica vypočítává, že zhruba u tří čtvrtin párů, které se na jejich klinice léčí, se vyskytuje problém na straně muže, byť často v kombinaci s jinými faktory na straně žen. „Nejenže ubývá počet spermií, tedy že muž nedosahuje aktuální normy 15 milionů na mililitr ejakulátu, ale spermie často mívají i špatný tvar nebo nejsou dostatečně pohyblivé,“ udává Sylvie Hlaváčová.

Současné metody asistované reprodukce dokážou naštěstí vybrat kvalitní spermii i z velmi špatného vzorku. „Kombinujeme metodu MACS, která pomocí magnetického pole odstraní ze vzorku spermatu poškozené spermie nebo ty, které jsou ve stadiu své programované buněčné smrti. Z těch zbývajících pak vybereme tu nejživotaschopnější a zavedeme ji přímo do vajíčka,“ popisuje MUDr. Jan Štelcl, vedoucí lékař Institutu reprodukční medicíny Unica.

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Odborní lékaři dokážou v mnohém pomoci. Bohužel spousta mužů se stydí doktora navštívitFoto: Jack Frog, Shutterstock.com

Hrozí nám vymírání?

Odborníci ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK nevidí situaci tak černě, změny spermiologických hodnot vysvětlují spíše změnou ve výběru vyšetření. Dříve bylo například zvykem vyšetřovat muže z neplodných párů až po vyšetření ženy. „Změna praxe v reprodukční medicíně, kdy muži z neplodných manželství jsou vyšetřováni souběžně s ženami, u nás nastala postupně v šedesátých a sedmdesátých letech,“ vysvětluje MUDr. Jaroslav Zvěřina.

Mění se rovněž věk pacientů, kteří na vyšetření přicházejí. „Když jsme v roce 2016 hodnotili spermiologické hodnoty u zdravých mužů při prvním vyšetření pro infertilitu, byla průměrná hodnota koncentrace spermií 61 milionů na mililitr při průměrném věku sledovaných mužů 34,7 let. Není bez zajímavosti, že za posledních 20 let se věk mužů při prvém vyšetření neplodnosti zvýšil téměř o deset let,“ poukazuje Jaroslav Zvěřina. Tento věkový faktor je třeba brát v úvahu, při hodnocení bývá podle lékařů často opomíjen.

„Naše klinické zkušenosti nesvědčí o poklesu koncentrace spermií v ejakulátu. Také náš výzkum hypotézu o mužské neplodnosti v postupu let nepotvrdil,“ shrnuje závěrem lékař Jaroslav Zvěřina.

Měli jste problém s otěhotněním, nebo to šlo u vás hladce?

Související témata:

Načítám