Hlavní obsah

Jak získat pevnou vůli a být konečně šťastná?

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Já prostě nemám pevnou vůli v genech! Klasická výmluva ve chvíli, když nedodržíte, co jste samy sobě slíbily. Jenže pozor, pevnou vůli může mít každý, tedy i vy! Jak ji získat, se dozvíte v dalším díle našeho seriálu, který se věnuje ryze ženským tématům.

Článek

Jsou to všechna ta nedodržená předsevzetí a všechny plané sliby, co jste si kdy daly. Všechny ty slavné věty: „Letos se naučím španělsky!“, „Do léta zhubnu 20 kg!“, „Přestanu kouřit!“.

Chvíli to vypadá nadějně, ale po týdnu, možná po měsíci je učebnice španělštiny zahozená ve skříni a permanentka do fitka skončila v koši. K dotažení všeho, po čem toužíte, vám chybí pevná vůle. Ta sice na stromech neroste, ale dá se natrénovat. A kouč osobního rozvoje Aleš Kalina vám poradí, jak.

Pevná vůle se hodí vždycky

K dosažení čehokoli, co si zamanete, jednoduše potřebujete pevnou vůli. Hodí se v každé životní oblasti. Díky ní budete přitažlivější (budete o sebe dbát, zvládnete zhubnout, pokud to je potřeba, pravidelně posilovat…), ale také zdravější (odbouráte škodlivé zlozvyky, zvládnete se zdravě stravovat, hýbat se…).

Pevná vůle vám ale pomůže i v práci či studiu. Budete mít výdrž na to se zdokonalovat a rozvíjet se, zvládnete dodržovat termíny, nebudete chodit pozdě, vaše výkonnost vzroste. Bez pevné vůle by se například neobešla ani dirigentka Michaela Rózsa Růžičková  (32). Od jejího snu stát se dirigentkou a také operní zpěvačkou ji kdekdo odrazoval, ale protože si šla za svým, nevzdala to, tvrdě dřela, a dokázala to.

Že to zní jako nereálný sen? Omyl! „Pevné vůli se můžete naučit. Musí ale vycházet z jasného cíle, plánu, jak ho dosáhnout, víry, že to dokážete, a odměny, kterou samy sobě slíbíte, až budete v cíli,“ říká Aleš Kalina s tím, že je to jen o tréninku.

Jak na to? Vlastně by to celé mělo vypadat podobně, jako v případě modelové situace, kterou si pro vás připravil Aleš Kalina:

Krok 1: Stanovení cíle

Zamyslete se nad tím, čeho chcete dosáhnout. Pro naši modelovou situaci jsme si zvolili, že chceme během dvanácti měsíců ušetřit dvanáct tisíc korun. To je náš cíl!

Krok 2: Jasný plán

Dalším krokem je vytvoření postupu, který vás k vytouženému cíli dovede. Tedy, jak přesně ho chcete dosáhnout. My potřebujeme ušetřit tisíc korun měsíčně, tedy 250 korun týdně. Otázka zní, čeho v ceně 250 korun jste ochotná se každý týden vzdát. Každý večer si dáte s partnerem lahev vína? Co si ji dopřát třeba jen jednou týdně? Chodíte často do kina? Možná to můžete omezit. „Do ročního kalendáře si pak zapište přesné kroky, které musíte v týdenním cyklu udělat. A pokaždé, když to zvládnete, tak si to v kalendáři odškrtněte. Splnily jste další krůček, který vede k vašemu cíli,“ radí Aleš Kalina.

Foto: baranq, Shutterstock.com

Za každý splněný krok se odměňteFoto: baranq, Shutterstock.com

Krok 3: Jaká bude odměna?

Potřebujete motivaci! Takže si předem stanovte, čím se odměníte, až svého cíle dosáhnete. V našem případě budeme mít na konci roku ušetřených 12 tisíc korun. Co třeba nějakou část, například tisíc korun, z toho investovat jen do sebe? Koupit si vysněnou kabelku, zajít do super restaurace na večeři, koupit lístky do divadla? Cokoli, co vám udělá radost.

Krok 4: Vyrobte si super emoci

Právě motivace v podobě konkrétní odměny vám pomůže i ve chvílích, kdy bude vaše pevná vůle ochabovat a bude hrozit, že zase sejdete z cesty. „Promítněte si to jako emoční film. Jak se budete cítit, až se dopracujete ke své odměně? Jak skvěle vám bude?“ radí Aleš Kalina. A rovnou si promítněte i film o tom, jak vám bude, když do cíle nedorazíte. Nejen že přijdete o svou odměnu, ale opět skončíte někde na půl cesty.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Když je vám nejhůř, vzpomeňte si na tu radost, když se vám něco povedloFoto: fizkes, Shutterstock.com

Krok 5: Sledujte pokroky

Každý malý úspěch se počítá, takže se radujte z každého týdne, kdy jste své předsevzetí neporušily. Buďte na sebe hrdé! „Sledujte svůj roční výhled rozpracovaný do jednotlivých týdnů, sledujte, jaký kus už jste ušly, jak se posouváte vpřed,“ dodává Aleš Kalina.

Pár posledních pravidel

Myslete na to, že jste začátečníci, takže je dobré začít zlehka. Prostě nepřepálit start. Proto dodržujte ještě následující:

  • Reálné cíle - Nežeňte se za nemožným, akorát vás to otráví. Žádná předsevzetí typu „do měsíce chci mít dvacet kilo dole“. Dávejte si výzvy, které jsou reálné a splnitelné. Nestačilo by pro začátek shodit třeba jen pět kilo?
  • Jedno po druhém - Možná je víc věcí, kterých byste chtěly dosáhnout. Jenže každá z těch věcí si zaslouží vaši plnou pozornost, takže se nezahlťte. Nesnažte se hnát za pěti cíli, vyberte si vždy jeden z nich. Až ho dosáhnete, vrhněte se na další.
  • Nevzdávejte to - Může se stát, že zrovna tenhle týden se vám nezadaří. Sice jste si slíbily, že se nebudete cpát sladkostmi, ale vaše kamarádka měla narozeniny, a tomu dortu prostě nešlo odolat. To ale neznamená, že je vše ztraceno. O to urputněji se vrhněte vstříc dalšímu týdnu. A svůj prohřešek napravte!
  • Neodkládejte to - Žádné „od pondělí“, „po Vánocích“ a podobně. Pokud něco chcete, jděte do toho hned! Po každém pondělí stejně přijde zase úterý a za pár dní bude víkend.
Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Napište si plán a neukvapujte se. Příliš cílů najednou je nereálných. Postupujte proto od jednoho splněného k dalšímuFoto: GaudiLab, Shutterstock.com

Soutěžte s námi

Blíží se Mezinárodní den žen a naše redakce se rozhodla své čtenářky trochu obdarovat. Ve spolupráci se vztahovým koučem Alešem Kalinou jsme si pro vás připravili sérii šesti článků, které se zabývají ryze ženskými tématy, a jejich součástí je i soutěž o zajímavé ceny.

Tyto články vychází na Proženy.cz vždy v pátek (počínaje 1. únorem a konče právě na MDŽ). Na Facebooku vždy bude zveřejněna soutěžní otázka a odpověď na ni najdete v článku. Každý týden jedna čtenářka vyhraje za správnou odpověď, kterou napíše na náš Facebook, knihu Aleše Kaliny „Emoční rovnice“.   

Hlavní cena je osobní dvouhodinový koučink s Alešem Kalinou (proběhne buď osobně v Praze, nebo prostřednictvím Skype) na téma, které výherkyni nejvíce trápí a s nímž by jí odborník mohl pomoci. A jak se zapojit do hry o hlavní cenu? Ke každé soutěžní odpovědi vztahující se k jednotlivému článku připojte i pár vět, proč by zrovna vám koučink udělal radost a jak by vám mohl pomoci zlepšit život. Výherkyni hlavní ceny vybere po zveřejnění šestého, závěrečného dílu osobně Aleš Kalina.  

Další výherkyní knihy Aleše Kaliny „Emoční rovnice“ se stala Beatrix Lukášová. Na našem Facebooku už teď najdete další soutěžní otázku. Připojíte se se svým příběhem?

Unikl vám díl seriálu Největší ženské trable z minulého týdne? Napravte to!

Reklama

Související témata:

Načítám