Hlavní obsah

Jak mluví váš partner o svých bývalkách? Sledujte to, záleží na tom!

Foto: Profimedia

Na tom, jak muž mluví o své bývalce, záležíFoto: Profimedia

Reklama

Má za sebou manželství nebo dlouholetý vztah. A na jeho ex občas prostě přijde řeč. Jak o ní ale mluví? Jaká volí slova a tón hlasu? To hodně vypovídá o tom, jaký je a zda je s rozchodem vyrovnaný.

Článek

Každý má svou milostnou historii, je ale dobré vnímat, jak váš přítel o své ex hovoří. „To, jak muž mluví o svých bývalých partnerkách, hodně napovídá to, jaký má charakter, jak na vztahy a ženy vůbec nahlíží,“ říká koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

Když se na tohle zaměříte, můžete se o svém příteli hodně dozvědět. Tohle jsou čtyři nejběžnější možnosti, jak může o své ex mluvit.

1. Nenávist

Nemá pro ni slušné pojmenování, uráží ji, mluví o ní jen negativně. Jako by neměla jedinou dobrou vlastnost. Takovému muži chybí nadhled, neumí zvládat své emoce, svět vidí černobíle, nejspíš bude mít problém s vytvářením kompromisů. „Vlastně se tím zbavuje zodpovědnosti za krach vztahu. Taky asi neumí táhnout za jeden provaz, neakceptuje, že ve vztahu jsou vždy dva,“ říká terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Od tohoto muže nečekejte, že někdy přizná svou chybu. „Problém nejspíš vidí vždy ve druhém a nikoli v sobě. Jen těžko budete asi s takovým partnerem v případě nějakého konfliktu či hádky vycházet,“ varuje Kateřina Matláková.

Foto: Profimedia

Nedokáže o ní říct jediné hezké slovo? To neznačí nic dobréhoFoto: Profimedia

2. Samá superlativa

Jakoby jeho ex snad ani nebyla obyčejný smrtelník, ale dokonalá nadpozemská bytost. Váš partner ji vynáší do nebes, mluví o ní jen v samých superlativech, v podstatě jde o opak předešlého bodu.

I to je podezřelé a může to značit následující věci:

  • Není schopen vnímat vaši jedinečnost – Možná vás srovnává (ať už v duchu či nahlas) se svou ex, což je nesmysl. Vy jste vy, ona byla ona. Pokud hledá kopii své bývalky, jděte od toho.
  • Chce vás znejistit– Možná není ve vztahu s vámi úplně spokojený, vadí mu nějaké vaše vlastnosti či zvyky, a tohle je způsob, jak ve vás vyvolat nejistotu, pocit nedostatečnosti a namotivovat vás k „lepším výkonům“. Je to ale způsob dost hloupý a ubohý! „Taková manipulace není hodná zdravě fungujícího vztahu a je potřeba říct razantní NE,“ radí Kateřina Matláková.

3. Jako by zemřela

Sice šlo o běžný rozchod, ale on o ní mluví, jako kdyby zahynula při tragické nehodě. Když na ni přijde řeč, má smutný výraz, ztiší hlas, vzdychá. Tady jsou v podstatě dvě možnosti. Buď je to tragéd se sklonem k přehrávání a zveličování, čímž se na sebe snaží upoutat pozornost, nebo není s rozchodem vůbec srovnaný. Je dost možné, že vlastně stále doufá, že se k němu jeho ex vrátí, a vy jste jen jakási přestupní stanice.

Foto: Profimedia

Správný muž nemá potřebu žádnou ženu zesměšňovatFoto: Profimedia

4. Pohrdavě a posměšně

Když na jeho ex dojde řeč, mluví, jako by nic neznamenala. Jen mávne rukou, odfrkne si, pronese nějakou bezvýznamnou větu, aby bylo všem jasné, že tahle holka je pro něj vzduch. Nebo na její adresu pronese vtipnou poznámku, připomene nějakou její slabší stránku, pobaví své okolí popisem, jak byla v něčem naprosto neschopná, jednoduše se jí posmívá.

Tohle opovrhující chování svědčí o jeho nízkém sebevědomí! „Pokud si muž nepřijde ,veliký duchem´, má potřebu snižovat vedle sebe ženu, jinak si připadá méněcenný. Pokud dnes opovrhuje svou ex, zřejmě nebere ženu jako sobě rovnou. Je velké riziko, že v případě neshod se takto zachová i k vám,“ říká Kateřina Matláková.

Pamatujte si jedno: „Muž, který je srovnaný sám se sebou, nemá potřebu ponižovat ani zesměšňovat,“ dodává Lucie Mucalová.

A jak by tedy měl muž o své ex mluvit? Vyrovnaně, neutrálně, bez výrazných negativ, ale i superlativ, bez zásadnějšího emočního zabarvení. Bez toho, aby ho hovory o ní například rozčilily, rozesmutnily či jinak výrazně naladily.

Jak to má se svou ex váš partner?

Reklama

Načítám