Hlavní obsah

Jak na domácí škůdce

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Proti škůdcům se dá účinně bojovatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím je ještě od mravenců pokoj, ale už brzy se zase objeví... A nějaký ten molík může ze skříně vylétnout kdykoli... Umíte se nezvaných hostů ve vaší domácnosti zbavit? Poradíme, jak je vyhnat z bytu jednou provždy.

Článek

Nejmenší, až neviditelní...

Roztoče uvidíte jen pod mikroskopem, ale jsou všude - v postelích, v kobercích... Pokud se jich chceme zbavit, musíme začít „od podlahy" - vyměnit koberce za snadno udržovatelnou podlahu, záclony a závěsy za žaluzie či roletu - zkrátka udělat z bytu pro roztoče nehostinnou oblast. Do „zbrojnice" patří i vysavač s co nejlepší filtrací. Postele musíte co nejčastěji větrat a převlékat.

Kdo žije ve spíži?

Všimla jste si nevítaných obyvatel ve špajzu? Dobré je odchytit „vzorek" a než začnete věc řešit chemií, vyzkoušet přírodnější metody: Mravence a šváby odpudíte tím, že kolem zásob pověsíte snítky sušené máty. Víte-li, kudy k vám vede mravenčí cestička, posypte ji mátou nebo mletou chilli paprikou. Máte-li možnost, napěstujte si v květináčích mátu a dejte ji do oken a blízkosti dveří - mravenci její vůni prostě nemají rádi... Mravence „dostanete" i směsí moučkového cukru a boraxu - ovšem dejte pozor na to, aby se tyto lákavé nástrahy nestaly nebezpečím vašim domácím mazlíčkům...

Častým a nenáviděným návštěvníkem špajzů je zavíječ, označovaný jako „moučný mol" - většinou k nám připutuje s nákupem. Jestliže se přes všechnu snahu ve vašem špajzu objeví, kupte si feromonovou návnadu, která by měla zabránit jeho množení.

Kdo chroustá ve vašem svetru

Šatní moli jsou nebezpečím pro svetříky, flaušová sáčka a kožešiny (ale i čalounění nebo koberce z přírodního materiálu). Braňte se proti nim důsledným větráním každého koutu skříně. Molům - hlavně jejich nenažraným larvám - se daří hlavně na místech, kde ji klid a tma. Razantní úklid je tedy dobrou prevencí. Spojte ho s provoněním šatníku vůní levandule či vystříkáním sprejem proti lezoucímu hmyzu - ten účinkuje na larvy. Již napadené textilie vyžehlete přes vlhký hadřík, horká pára všechny vetřelce spolehlivě zničí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Moli mohou být nepříjemným překvapenímFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Trocha chemie...

Jsou chvíle, kdy není nad chemii. V tomto případě to platí jistě také - ovšem nic se nemá přehánět. Opatrní by měli být lidé s choulostivou pokožkou a sliznicemi. Hrozí jejich podráždění, ale i vznik alergické reakce. Proto je vždy používejte jen v nezbytně nutném množství.

Insekticidy mají za úkol hubit hmyz a jsou toxičtější. Obvykle obsahují benzen, formaldehyd, glykoly, sloučeniny mědi, jež mohou vyvolat pálení očí, kašel, dušnost, kožní vyrážky.

Repelenty hmyz pouze odpuzují. Mohou způsobit podráždění sliznic a pokožky, jež se může při kontaktu s nimi stát citlivější a zranitelnější.

Reklama

Související témata:

Načítám