Hlavní obsah

Jak na sádrokartonovou příčku?

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý kutil si jistě poradí se sádrokartonovou příčkou. Sádrokarton využijete například ke snížení stropů, vytvoření podhledů a různých příček v interiéru. Práce s ním je velice snadná, rychlá a méně nákladná oproti jiným řešením.

Článek

Sádrokarton je velmi oblíbený stavební materiál, dobře se s ním pracuje a na práci nepotřebujete žádné speciální nářadí.

Nejprve musíte zvolit typ sádrokartonové desky, na trhu můžete vybírat hned z několika možností.

Typy sádrokartonových desek

1. Běžná stavební sádrokartonová deska

Tato deska je vhodná do všech prostor s běžnou vzdušnou vlhkostí. Poznáte ji podle šedého lícového kartonu.

2. Impregnovaná deska

Tuto desku oceníte například v koupelnách, kde jsou zvýšené nároky na odolnost vůči vlhkosti. Desky jsou impregnované proti plísním a houbám. Poznáte ji podle zeleného lícového kartonu.

3. Protipožární deska

Desky jsou vhodné ke stavbám požáru odolných konstrukcí a vyznačují se růžovým lícovým kartonem.

4. Sádrovláknitá deska

Mechanicky odolné desky, které jsou velmi pevné a navíc impregnované. Jsou vhodné do koupelen, kuchyní a na místa s vyšší zátěží.

Co budete potřebovat na práci se sádrokartonem:

Foto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com

Foto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com

  • tesařskou šňůru -
  • vrtačku -
  • nůžky na plech/obloukovou pilu -
  • skládací metr -
  • lámací nůž -
  • vodováhu -
  • akušroubovák -
  • špachtli -
  • hladítko -

Nákupní seznam:

  • pozinkované profily UA -
  • stojanové profily (CW, UW) -
  • natloukací hmoždinky -
  • samořezné šrouby -
  • skelná páska -
  • těsnicí páska -
  • sádrokartonové desky -
  • spárovací sádrokartonová hmota -
Foto: zlikovec, Shutterstock.com

Foto: zlikovec, Shutterstock.com

Jak na to

1. K výstavbě základní konstrukce budete potřebovat takzvané CW a UW profily. UW profily se používají k vodorovnému rámu konstrukce na podlahu a strop. CW profily jsou v konstrukci umístěny svisle, rozteč odpovídá polovině šíře sádrokartonové desky (deska o šíři 120 cm = 60cm rozteč). Pokud máte příliš vysoké stropy, budete potřebovat i takzvané UA profily, které jsou umístěné vodorovně a spojují CW profily.

2. Na podlaze a stropu si pomocí metru a tesařské šňůry („brnkačky“) vyznačte hranu příčky. Počítejte s tím, že na konstrukci ještě přibydou desky.

3. Spodní hranu UW profilů polepte těsnicí páskou. Ta zabraňuje tepelným mostům a zabraňuje šíření hluku.

4. UW profily připevněte pomocí natloukacích hmoždinek k podlaze a stropu. Rozteč mezi šrouby by měla být maximálně 80 centimetrů.

5. Nyní přijdou na řadu CW profily, které připevněte vhodnými připevňovacími prostředky (podle typu zdiva) na svislé obvodové zdi. Nyní máte hotový obvodový rám. Použijte další CW profily, které vkládejte do UW profilů vždy ve stejném směru, rozteč mezi nimi odpovídá polovině šíře sádrokartonové desky. CW profily by měly končit 1 cm od horního profilu, v takovém případě nemůže dojít k žádné deformaci způsobené prohýbáním stropu. CW a UW profily se nespojují, jsou pouze volně ložené. Pokud potřebujete použít i AU profily, ty se spojují pomocí samořezných šroubů k CW profilům.

6. Na takto připravenou konstrukci můžete začít pokládat sádrokartonové desky. Začínejte obkládat vždy celou deskou, z níž odříznete lámacím nožem proužek ztenčené desky, aby lépe dolehla ke stěně. Postupně vedle sebe skládejte desky, dokud nebudete mít požadovanou délku a jedna strana bude zcela zaplněna. Sádrokartonové desky se připevňují pomocí samořezných šroubů do CW profilů v maximální vzdálenosti 25 cm. Sádrokartonové desky pokládejte vždy 1 centimetr od podlahy a od stropu, tyto mezery se později vyplní.

7. V konstrukci můžete protáhnout potřebné kabely a připravit si rozvody elektřiny či vodovodního potrubí. Poté můžete mezi sádrokartonové desky vložit minerální izolaci, která lépe udržuje teplo a tlumí hluk z okolních místností. Pokud tyto vlastnosti v daném místě nepotřebujete, můžete nechat konstrukci bez výplně.

8. Jestliže máte vše připravené, můžete konstrukci uzavřít i z druhé strany. Postupujte stejně jako v bodě 6, s tím rozdílem, že nyní začnete od kraje jen odřezem části desky, deska vždy musí začínat a končit na hliníkovém profilu, abyste ji mohli pevně přišroubovat. Spáry desek by neměly být na stejném místě jako spáry na první stěně. Pokračujte, dokud nezaplníte sádrokartonem celou konstrukci.

9. Nyní máte hotovou kompletní příčku. Jako první je třeba zarovnat rohy – jak vnitřní, tak i ty vnější (pokud máte). Na vnější rohy použijte hliníkové či plastové rohové profily, které je chrání před mechanickým opotřebením a zakryjí drobné nedostatky podkladu. Na vnitřní rohy použijte takzvanou pásku do koutů, která zamezuje vzniku případných trhlin a prasklin. Obě pásky se přetírají dohladka sádrokartonovým tmelem.

10. Spáry mezi sádrokartonovými deskami zatmelte pomocí špachtle sádrokartonovým tmelem, do něhož vložte skelnou pásku. Takto postupujte z obou stran sádrokartonové konstrukce.

11. Nyní zbývají poslední spáry, na podlaze a stropu. Ty také dobře vyplňte sádrokartonovým tmelem. Případně si můžete pomoci páskou do koutů jako v bodě 9. Při tmelení také nezapomeňte na místa, kde jsou šrouby (všechna je poctivě zamažte).

12. Po zaschnutí tmelu všechna zatmelená místa přebruste do hladka. Takto připravenou stěnu můžete vymalovat či vytapetovat. Pokud máte vyšší požadavky na rovnost a kvalitu povrchu, můžete tmel znovu nanést na celou plochu sádrokartonových desek a po zaschnutí opět přebrousit do hladka.

S tímto návodem to určitě zvládnete sami, případně se můžete poradit o výběru konkrétních desek a doplňků v hobbymarketech, které nabízejí kompletní sortiment.

Reklama

Načítám