Hlavní obsah

Jak na úpravu živého plotu: Tyhle rady si vezměte k srdci!

Foto: Frantisek Czanner, Shutterstock.com

Foto: Frantisek Czanner, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako každý záhonek, tak i živý plot je vizitkou majitele domu i zahrádkáře. Dozajista se vám proto budou hodit ověřené rady, jak na jeho úpravu.

Článek

Hustý, perfektně zastřižený a krásně zelený. Živý plot zkrátka vyžaduje pravidelnou péči. Obvykle se upravuje třikrát do roka, ale postačí i dvakrát. „Obecně platí, že střih je vhodné provádět v době, kdy končí jarní růst, což bývá v červnu. Další stříhání by mělo následovat během srpna, aby se keře a stromky stihly připravit na zimu. O tom, jak hluboký by měl řez být, rozhoduje především bujnost růstu plotu,“ radí Tomáš Nevečeřal, specialista firmy Husqvarna. Jak dodává, výjimkou jsou jehličnany, kterým většinou stačí pouze jeden střih ročně.

Správné nástroje

Pokud však máte pocit, že už teď, v květnu, je potřeba plot trochu zastřihnout, nemusíte se obávat, že uděláte chybu. Klidně mu trochu odlehčete. Pro usnadnění práce také dbejte na správnou volbu nářadí. „Můžete vybírat z nůžek na jemnou práci přes benzinové či elektrické plotostřihy, které práci podstatně zrychlí a zjednoduší. Abyste dosáhli těch nejlepších výsledků, použijte ruční nůžky na jemnější práci, dále nůžky s pilovým ostřím na silnější větve a odvětvovací nůžky na ty nejsilnější,“ doporučuje Tomáš Nevečeřal.

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Na větší plochy jsou lepší elektrické plotostřihyFoto: tommaso79, Shutterstock.com

Pokud se chystáte na velké plochy a silnější větvičky, jsou vhodnou volbou benzinové plotostřihy. Jsou lehké a ne příliš hlučné, takže ideální i pro ženy. „Jednotlivé stroje se liší výkonem a délkou střihací lišty. „Ty krátké s délkou do asi 200 milimetrů se hodí na přesné a detailní tvarování jednotlivých keřů, dlouhé usnadní práci na rozsáhlejších plochách. Obecně platí, že čím delší lišta, tím rovnější bude střih a práce bude rychleji hotová,“ podotýká Tomáš Nevečeřal.

Ideální tvar

Tvarování záleží samozřejmě na vás, ale mělo by se řídit určitými pravidly. Většinou je totiž lepší, když necháte spodek širší a směrem nahoru se plot zužuje. „Základní chyba je stříhání z boku do kvádru. Ke spodním větvím tak má světlo horší přístup, proto snadno prosychají a jsou pak holé. Doporučuji stříhat tak, aby dolní základna byla širší, a čím výš ustupuje, tím se střih zužuje. Stačí jen trošku, na dvou metrech výšky zhruba 20 až 30 centimetrů rozdíl v šířce,“ navrhuje floristka Vlasta Černá.

Další užitečné rady ohledně zahradních úprav najdete také v článcích: Vybíráte řetězovou pilu? Poradíme vám, na co se zaměřit, nebo Kdy zasypat zahradní cestičky pískem a kdy kamínky?

Reklama

Související témata:

Načítám