Hlavní obsah

Voda z brambor: Vyleští sklo, odkyselí organismus, pomůže od zápachu z úst

Foto: Profimedia

Chystáte k obědu vařené brambory? Pak z nich rozhodně nevylévejte voduFoto: Profimedia

Reklama

Voda z vařených brambor, ale i šťáva z těch syrových jsou skvělé pro zdraví i jako prostředek na úklid. Věděli jste to?

Článek

Najdete to i v kuchařkách: nastrouhejte brambory a šťávu z nich slejte… Anebo: uvařte brambory, vodu slejte… Špatně, špatně a znovu špatně. Šťáva ze syrových brambor stejně jako voda z těch vařených jsou skvělé při řešení mnoha zdravotních obtíží, ale úspěšně pomohou i v domácnosti.

Co je v bramborách?

Brambory jsou velmi cenným zdrojem vitaminu C – tedy hlavně ty syrové, vařením tento vitamin ubývá. Ovšem i po uvaření zůstávají zásadním zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, zinku, fluoru a fosforu, mědi i železa… a to nejsme zdaleka u konce výčtu minerálů. Ve slupce brambor je kyselina listová i pantotenová.

Brambory mají pozitivní vliv na stav svalů, kloubů, ale i kůže, vlasů a nehtů. Pomáhají posílit imunitu a uklidňují. Pozitivně ovlivňují srdce a cévy – dokonce umí prý snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, upravovat metabolismus a krvetvorbu.

Foto: Profimedia

V bramborách je mnoho cenných vitaminů a minerálůFoto: Profimedia

Ale pojďme k jejich praktickému využití.

Šťáva ze syrových brambor

Až příště nastrouháte a vymačkáte hromadu syrových brambor, rozhodně se šťávy nezbavujte. Může pomoci s mnoha potížemi. Pokud ji používáte na pleť nebo vlasy, po asi deseti minutách působení ji omyjte čistou vodou.

  • Příznivě ovlivňuje trávení, má lehce projímavý účinek. Hodí se i pro lidi, kteří trpí na žaludeční nebo dvanácterníkové vředy – těm se radí vypít půl sklenky denně asi týden. Pro chuť lze přidat trochu medu.
  • Pokud trpíte pálením žáhy, dejte si lžíci této šťávy před jídlem.
  • Jestliže se potřebujete zbavit zápachu z úst, kloktejte ji. Stejně ji můžete využít i při zánětech mandlí, aftách nebo zánětech v ústech.
  • Zcela seriózní lékařský výzkum se zabývá její schopností působit jako přírodní antibiotikum.
  • Pokud trpíte na ekzém, suchou kůži, revmatismus, přidejte šťávu do koupele. Protože hydratuje a současně působí antibakteriálně, je skvělá při potížích s akné. To lze použít samotnou šťávu nebo celou nastrouhanou či na plátky nakrájenou bramboru.
  • Odstátá šťáva ze syrové brambory je skvělým pleťovým tonikem. Zbaví vás přebytečné mastnoty z kůže, nečistot i bakterií.
  • Čistá šťáva ze syrových brambor je bohatá na enzymy a vitaminy, solanin je účinný při regeneraci namáhané pokožky, popraskané kůže a péči o nehtová lůžka.
Foto: Profimedia

Proč byste si měli dopřát občas sklenku šťávy nebo vody z brambor? Důvodů je hned několikFoto: Profimedia

Voda z vařených brambor

Podobně blahodárné účinky, i když o trochu slabší, má i voda z vařených brambor. I ta je bohatá na hořčík a draslík. I ona dokáže hojit, ale i uklízet:

  • Jedna sklenice této vody týdně stačí k postupnému odvodnění a snížení kyselosti těla.
  • Může se stát základem rychlé polévky, je dobré ji využít k „nastavení“ polévek.
  • I tato voda se používá jako kloktadlo k hojení zánětů v dutině ústní, léčbě parodontózy.
  • Pokud uvaříte brambory bez soli, hodí se voda jako přírodní prostředek proti mšicím – stačí ji jen dát do rozprašovače a rostliny postříkat.
  • Vychladlou a nesolenou vodou z brambor si také můžete přelít vlasy – budou poté krásně lesklé.
  • Je tím správným prostředkem proti kocovině, klidní podrážděný žaludek – na to se hodí voda osolená i okmínovaná. Pijte ji během dne, ale jen po lžičkách.
  • Horká a slaná voda z brambor je skvělým čistidlem – umyjete jí připečené hrnce, vyleštíte sklo a příbory, funguje na připálené sklo ve dveřích trouby. Můžete ji použít i jako úklidový prostředek k vytření zašlapaného linolea – bude jako nové.

Vyzkoušeli jste šťávu nebo vodu z brambor při léčení, v kosmetice, nebo jako čisticí prostředek? Napište nám, jaké máte zkušenosti!

Reklama

Související témata:

Načítám