Hlavní obsah

Proč dávat kočičí stelivo do auta aneb Vychytávky pro všechny řidiče a řidičky

Foto: Maksim Shmeljov, Shutterstock.com

Foto: Maksim Shmeljov, Shutterstock.com

Reklama

Podle statistik zhruba 468 Čechů z tisíce vlastní osobní auto, takže téměř polovina populace řeší tu menší, tu větší problémy se svým miláčkem na čtyřech kolech. S pomuchlanými plechy ani vypuštěnou pneumatikou vám nepomůžeme, ale na drobné provozní neplechy máme pár tipů.

Článek

Zima je pro majitele aut doslova zásobárnou nepříjemností. Vrásky jim přidávají tradičně zaskočení silničáři s neuklizenými cestami, ale třeba i noční silný mráz nebo mrznoucí déšť. Zkrátka aby se vám dobře jezdilo, je třeba se o auto trochu starat a někdy myslet strategicky. Přinášíme vám pár osvědčených tipů, jak si ušetřit čas a úsilí.

Dálniční známky mohou být oříšek

Leden je poslední měsíc, kdy platí stará dálniční známka z loňského roku. Jakmile koupíte novou (roční stále stojí 1500 korun), vyvstane problém, jak odstranit starý kupon. Nálepka obvykle drží jak přibitá, a není divu! Hověla si na okně celý rok a sluneční paprsky v létě udělaly s lepidlem své. Netrapte nehty, a hlavně své nervy. Pokud máte garáž, vezměte na pomoc fén. Stačí namířit teplý (nikoli horký!) vzduch přímo na nálepku a za neustálého foukání pomalu slupovat.

Foto: Greta Blumajerová

Dejte si při fénování pozor na příliš horký vzduchFoto: Greta Blumajerová

Pro ty, kteří parkují na ulici, také máme radu: ohřejte si trochu octa a potřete jím špatně odstranitelnou nálepku. Nevěříte-li domácí chemii, vsaďte na škrabku na sklokeramické sporáky – obsahuje ostrý břit. Podobnou službu poskytne i samotná žiletka, ovšem chce to opatrnost.

Jakmile se samolepky zbavíte, obvykle zápasíte se zbytky lepidla. Kápněte si třeba do víčka od zavařovačky stolní olej, přimíchejte lžičku sody a naneste na hadřík. Několikeré přetření pomůže dočista.

Vlhkost nemá šanci!

Když je dlouho hodně sněhu, můžete si před vstupem do auta pečlivě oklepávat boty, ale vždycky nějaký sníh skončí na textilních koberečcích. Nemluvě o situacích, kdy vezete sáně nebo lyže po jejich užívání v autě. Vysoká vlhkost se ohlásí rychle – orosí se vám okna a větrání v mraze není nic příjemného.

Foto: Greta Blumajerová

Sáček se silica gelem nechte v autě pár měsíců a pak obsah vyměňteFoto: Greta Blumajerová

Pořiďte si jednoduchou vychytávku: Do prodyšného (a nejlépe i zdobného) pytlíku nasypte trochu kočičího steliva, které umí hodně absorbovat, ideální je silica gel. Ponechte pytlík kdekoli v autě a máte vystaráno. Levnější variantou je rýže nasypaná do staré ponožky. Tu však asi těžko vystavíte někde v kabině – pod sedačkou nebo v kufru to však vadit nebude.

Pěna nejen na holení

A ještě jednou orosená okénka: naneste na vnitřní stranu každého skla pěnu na holení (velikosti vlašského ořechu). Pomocí kuchyňské utěrky ji rozetřete a pak doleštěte hadříkem. Několik následujících týdnů se budete těšit z nezamlženého vidění. Snadné, že ano?

Ušetříte hodně času

Ranní škrabání předního skla je otrava. Jde-li jen o jinovatku, stačí pár pohybů škrabkou, ale na silnější vrstvy ledu to chce trochu domácí chemie nebo obyčejné vody. Ale pozor! Nikdy nesmí být horká, sklo by prasklo teplotním šokem. Do PETky napusťte vlažnou vodu o teplotě, kterou si běžně myjete ruce, tedy 25–35 stupňů Celsia. Pokud je venku mráz větší než 10 stupňů, přidejte na litr a půl vody ještě lžíci soli. Lehce povolte víčko a zamrzlé sklo polévejte malým čůrkem, začněte na horním okraji. Po chvilce se námraza začne odlupovat v krustách, které snadno odstraníte.

Na zamrzlou vrstvu lze použít i roztok dvou třetin octa a zbytku vody. Rozprašovač pomůže s nanesením, ale počítejte s delším časem působení a jistým odérem, který však uvnitř auta není cítit.

Dražší variantou je směs alkoholu, vody a tekutého mýdla nebo mycího prostředku (3 deci alpy zřeďte deci vody a přidejte lžíci mýdla). Protřepte a rozprašovačem nanášejte.

Stará dobrá pomáda 

Foto: Greta Blumajerová

Jelení lůj je v praktickém balení pro nanášení, ale dobře pomůže i nepoužívaný hutný krém na ruceFoto: Greta Blumajerová

Při opravdu velkých mrazech nebo v případech, kdy prší a během noci se rychle ochladí, přimrznou i dveře. Složitému dobývání se do auta zabráníte tak, že alespoň část gumového těsnění potřete starou nepoužívanou pomádou. Ráno, když budete marně tahat za kliku, si vzpomeňte, kde jste nanášeli mastnotu a pěstí v těchto místech zabušte – gumičky povolí.

Čalounění je taky vaše!

Foto: Greta Blumajerová

Dětské sedačky byste měli „odsmraďovat“ častěji, protože jsou hodně namáhanéFoto: Greta Blumajerová

Někdy se v autě objeví divný odér a přetrvává, i když vyvětráte. Na vině může být rozlité sladké pití, ale i zatuchlost starých koberečků. Na zápach jakéhokoli druhu vyzrajete jedlou sodou. Posypejte jí čalounění, textilní koberečky i vnitřek kufru. Nechte chvíli působit, vyklepejte a po čase i vysajte. Dokonce nebudete potřebovat ani silné autoparfémy.

Dámský tip

Foto: Greta Blumajerová

Lak překryje jen malé oděrky, s většími škrábanci moc neuspějete Foto: Greta Blumajerová

Poslední rada je spíše pro ty, kteří, nebo lépe které, si lakují nehty. Drobné škrábance totiž báječně zakryjete lakem na nehty. Výhodu mají majitelé červených aut, ale ani modré nebo šedé laky nejsou výjimkou. Takže pokud nemáte dostatečnou domácí výbavu, vydejte se do drogerie.

Máte i vy nějaký dobrý tip, jak si poradit se zimními řidičskými nepříjemnostmi? Podělte se s námi!

Reklama

Související témata:

Načítám