Hlavní obsah

Jak nejlépe zvládnout nástup dětí do škol a školek?

Foto: Pexels.com

Nástup dětí do školky je pro většinu rodičů noční můrou.Foto: Pexels.com

Rýma, kašel, horečka, únava a bolesti hlavy i kloubů. Blíží se chladnější měsíce, pro které je typický zvýšený výskyt virových onemocnění. A právě podzim je pro dětskou imunitu zlomový. Děti se vracejí zpět do škol a školek, kde jsou vystaveny dennodennímu kontaktu se svými vrstevníky.

Článek

S příchodem podzimu je proto potřeba se zaměřit na podporu dětské imunity. Náchylnější k onemocněním jsou přitom více jedináčci či prvorozené děti, které bývají v prvních letech od dětského kolektivu izolované. Mladší sourozenci se díky těm starším adaptují rychleji.

Jak podpořit imunitu dětí?

Nástup dětí do školky je pro většinu rodičů noční můrou. Nezřídka se totiž opakovaně stává, že dítě stráví v kolektivu pouze několik dní a poté musí zůstat doma kvůli nemoci, kterou si ze školky přineslo. Rýma, kašel, záněty středního ucha či průdušek – takové jsou nejčastější potíže, se kterými se děti předškolního věku v podzimních či zimních měsících setkávají.

1. Pestrá strava s dostatkem vitaminů

Zajistěte dostatečný přísun čerstvého ovoce a zeleniny, vitaminu C a vitaminů skupiny B, které jsou klíčové pro funkci imunitního systému. Nezapomeňte ani na mléčné výrobky a libové maso.

2. Probiotika

Dbejte o střevní mikroflóru. Pokud zrovna nemají děti v oblibě kysané mléčné výrobky, jogurty, kefíry nebo kvašenou zeleninu, je možné jim probiotika dodat ve formě doplňku stravy.

3. Prodloužený spánek

Upravte dětem spánkový režim tak, aby byly na nástup do školy či školky připravené. Pro předškoláky a mladší školáky je ideální spánek dlouhý 10 hodin, starší děti by měly spát alespoň 8 hodin denně.

4. Pohyb venku

Procházky, cyklistika nebo ježdění na bruslích – motivujte děti k pobytu na čerstvém vzduchu.

5. Omezení stresu

Nevystavujte děti stresovým situacím a buďte jim oporou. Navoďte doma pohodovou atmosféru a povídejte si o všech jejich obavách, aby věděly, že na své starosti nejsou samy.

6. Stop šíření všem virům

Naučte děti mýt si pravidelně a důkladně ruce. V případě, že dítě onemocní, nezapomeňte mu po prodělání nemoci vyměnit zubní kartáček.

Foto: Pexels.com

Před nástupem do školky či školy je dobré posílit dětskou imunitu, aby se s útočícími viry dokázala co nejlépe vypořádatFoto: Pexels.com

Homeopatická léčba jako ideální volba pro děti

Bezpečnou a šetrnou metodu určenou pro prevenci i léčbu chřipkových stavů představují homeopatické léčivé přípravky, které se dají díky absenci známých lékových interakcí používat i v kombinaci dalších léků. Nejpoužívanějším je homeopatický léčivý přípravek Oscillococcinum. Nezatěžuje organismus a mohou ho používat i nejmenší děti, těhotné i kojící ženy. Preventivně se užívá 1 dávka 1x týdně, od prvních příznaků chřipkových stavů je pak vhodné dávkování navýšit a užívat 1 dávku 3x denně po dobu 1 až 3 dnů. U malých dětí se osvědčilo lék rozpustit v trošce vody, podání je tak pro ně pohodlnější a bezpečnější.

Foto: Boiron

Čtěte pečlivě příbalovou informaci. Oscillococcinum® je homeopatický léčivý přípravek k vnitřnímu užití, užívaný tradičně v homeopatii k prevenci a léčbě chřipkových stavů. Obsahuje anas barbariae, hepatis a cordis extractum 200 KFoto: Boiron

Načítám