Hlavní obsah

Královna slaví 93. narozeniny: Co o ní nevíte?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Alžběta II. nikdy královnou být neměla. Dnes jde přitom o nejdéle vládnoucí panovnici, která se těší velké oblibě, ačkoliv vždycky to jednoduché neměla. Co je ovšem neuvěřitelné, je její věk. Narodila se totiž před 93 lety a pořád z ní číší vitalita.

Článek

Královna Alžběta II. je fascinující bytost. Kromě toho, že dnes slaví 93. narozeniny, na což vůbec nevypadá a ani tak nepůsobí, je s její osobností spjato mnoho zajímavostí. Pro ni, jakožto hlavu Velké Británie a Commonwealthu, platí nejrůznější pravidla a zákony, ačkoliv se mohou někdy zdát poněkud bizarní.

Alžběta II. se královnou stát neměla. Kdyby její strýc Eduard VIII. (†77) neabdikoval a trůnu se neujal její otec Jiří VI. (†56), mohla si žít poklidným životem princezny. Osud ale nezmění, a tak se se všemi příkazy a zákazy musela naučit žít. I tak si ale zachovala něco ze svého soukromého života a těchto vzácných chvil si užívá. Mimochodem – ačkoliv má narozeniny dnes, oficiálně je slaví až v červnu na akci zvané Trooping the Colour, kdy probíhá vojenská přehlídka – letos to bude 8. června.

Královna ve válce

Během druhé světové války se Alžběta II. toužila stát součástí válečné vřavy. Původně měla celá královská rodina odjet do azylu do Kanady, ale panovník o tom, že by měl opustit svoji zem, nechtěl ani slyšet. Alžběta nakonec vstoupila do pomocných ženských sborů, kde pracovala jako automechanička a řidička. Jí i její sestře princezně Margaret (†71) pak rodiče dokonce povolili, aby se 8. května 1945 zúčastnily vítězných oslav v ulicích Londýna. Samozřejmě v utajení. Královna v roce 1985 v televizi BBC vzpomínala na tento večer jako na jeden z nejpamátnějších ve svém životě.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Alžběta se chtěla aktivně zapojit do válečného úsilí, jenže její rodiče o tom nechtěli ani slyšet. Nakonec své uplatnění našla jako automechaničkaFoto: Profimedia.cz

Bez dokladů

Možná i s ohledem na své působení během druhé světové války je královna velice vášnivou řidičkou. Přitom ale nemá řidičský průkaz! Ten se totiž vydává jménem britské královny a bylo by zvláštní, kdyby jej Alžběta vydala sama sobě. To samé platí i o pasu. Královna také nikdy nezpívá britskou státní hymnu. Ta začíná slovy „Bůh ochraňuj královnu“ a je pravda, že by bylo trochu narcistické, kdyby si toto prozpěvovala sama sobě. Na rozdíl od panovnice její muž princ Philip (97) řidičák mít musí. A je s podivem, že mu ho jeho žena po nehodě ze začátku letošního roku nesebrala.

Milovnice zvířat

Těžko si představit, že by královna měla jiného psa, než je rasa velškorgi. Krátké nožičky, špičaté uši, dlouhé tělo. Prvního dostala k 18. narozeninám, byla to fenka Susan. Poté měla ještě několik dalších pejsků a před rokem jí zemřel poslední – Willow, který byl už 14. generací Susaniných potomků. Královna také jednou představila nové plemeno – takzvané dorgi, což je korgi zkřížený s jezevčíkem (ten se anglicky řekne dachshund). Asi si dovedete představit, jak se to stalo – jezevčík patřil její sestře Margaret. (Přemýšlíte, že si pořídíte psa? Tato plemena jsou ideální!)

Foto: Profimedia.cz

Lásku k psům velškorgi zdědila Alžběta po svém otciFoto: Profimedia.cz

Jenže královna nevlastnila pouze psy. Poněkud bizarní zákon z roku 1324 říká, že hlava britské monarchie je vlastníkem všech labutí v zemi. Královna tento zákon uplatňuje pouze na opeřence žijící na Temži. Každoročně se sčítají všechny labutě v zemi, kontroluje se jejich zdraví a počítají se přírůstky. To ale není všechno – majetnické právo má i na všechny delfíny, jesetery a velryby ve vzdálenosti tří mil od pobřeží.

Jedna barva stačí

Pruhované šaty? Károvaný kostýmek? Kdepak. Alžběta II. je královnou jednobarevných outfitů! A čím je odstín výraznější, tím lépe. Není to ale tím, že by snad byla rozmařilá a přehnaně si libovala v limetkové barvě či výrazné fialové. Nosí to proto, aby byla vždy v davu vidět a nikdo ji nepřehlédl. To se jí rozhodně daří. Občas se ale stane terčem vtípků, jako když si oblékla kostým s kloboukem v zelené barvě, která slouží jako klíčovací pozadí v televizi. Pro ostatní členy královské rodiny je ale dresscode trochu náročnější.

Kabelka na signály

Její oblečení má ale více funkcí. Třeba taková kabelka – její pomocí vysílá personálu signály. Když ji položí na stůl, znamená to, že událost bude do pěti minut u konce. Pokud přehodí kabelku z jedné ruky do druhé, dává znamení, že se její současná konverzace chýlí konci. A že takových rozhovorů zažije! Každý rok údajně přijme na banketech, recepcích, večeřích, zahradních party a podobných akcí kolem 50 000 lidí. Dárky, které nejen při těchto příležitostech dostane, jsou pak všechny zveřejněny na jejích stránkách. Tomu se říká transparence!

Foto: Profimedia.cz

Kabelku nemá královna jen tak pro parádu. Může s ní vysílat signály svému personáluFoto: Profimedia.cz

Na zdraví! 

Královna si každý den dá skleničku šampaňského. Nespojujte si to ale s častými večírky či bankety, svůj pohárek si vychutnává před spaním. Že by její lék na to, jak se dožít 93 let? Těžko říct, každopádně jí přejeme, ať si těch skleniček dá ještě mnoho a mnoho!

Víte, kolik má královna pravnoučat? A že její lásce s princem Philipem nebylo zprvu přáno? 

Reklama

Načítám