Hlavní obsah

Rebel vedle královny: Co po něm zdědili Charles a Harry?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Poslední rozloučení s princem Philipem skončilo. A veřejnost čekala, jak dopadne setkání prince Harryho s jeho otcem a bratrem. Ať už jsou mezi nimi jakékoli sváry, jedna věc je spojuje. Ve všech jsou totiž otisky prince Philipa.

Článek

Když se světu konečně došlo, že ani princ Philip není nesmrtelný, a že opravdu zemřel, upnul se zrak veřejnosti k jeho blížícímu se pohřbu. A také k princi Harrymu, který žije se svojí manželkou Meghan a synem Archiem v Americe. Dorazí na pohřeb? A všichni, anebo jen Harry? Je totiž všeobecně známo, že pro mladšího syna prince Charlese měla vždy královna se svým mužem slabost. 

Jenže pak přišla ta nešťastná událost s odchodem z královské rodiny, kterou prý princ Philip, který ctil povinnosti a službu Koruně, nedokázal pochopit. A nejen on. Aby toho pak nebylo málo, královští „zběhové“ na začátku března poskytli rozhovor moderátorce Oprah Winfrey, který byl v mnoha ohledech šokující. Mimo jiné v něm zaznělo i to, že mu princ Charles přestal brát telefon. 

Jakkoli tragikomicky to může znít, pohřby v mnoha rodinách bývají sbližovacím okamžikem, kdy se zapomene na křivdy a zakope se válečná sekera. Zda se tak stane i v tomto případě, těžko říct. První náznaky ale lze vidět i v tom, že po obřadu se do řeči dal princ Harry se svým bratrem Williamem.

Ať už jsou spory mezi nimi jen vybájené, anebo skutečné, jedna věc je pořád jistá – nezapřou v sobě geny prince Philipa. A to navzdory tomu, že ne vždycky vztahy mezi nimi byly ideální.

Vlastní hlava

I když jsou členové královské rodiny svázáni přísným protokolem, občas se z těchto osidel někomu podaří vymotat. Velice schopný byl v tomto směru princ Philip. Z pozice manžela britské královny to ale měl o to těžší – nároky na něj nebyly nikterak malé. V padesátých letech si například chtěl udělat pilotní průkaz, jenže vláda mu to nechtěla povolit. Princ by se totiž příliš vystavoval riziku smrti. Philip ale ve své lásce vytrval, a nakonec se létat naučil.

Touhu dělat si, co chtějí, mají i princové. Nejpozorovatelnější je to u Harryho. Když necháme na chvíli stranou Harryho manželku, vévodkyni Meghan, tak o tom svědčí například mise v Afghánistánu, kam se vydal navzdory všem doporučením.

Foto: Profimedia.cz

Princ Philip se chtěl naučit létat, a ačkoliv mu to zprvu nebylo dovoleno, nakonec si to prosadil Foto: Profimedia.cz

Vztah k armádě

A právě láska k armádě je další věc, kterou mají princ Philip a princ Harry společnou. Ačkoli službu si vyzkoušeli i princové Charles a William, pouze královnin manžel a jeho zrzavý vnuk byli nasazeni v boji. Philip sloužil totiž u námořnictva během druhé světové války (i královna ale sloužila ve válce!) a plavil se po moři například na lodi Valiant. Princ Harry se zase dvakrát v utajení zúčastnil mise v Afghánistánu.

Foto: Profimedia.cz

Během druhé světové války sloužil princ Philip u námořnictva Foto: Profimedia.cz

Humor při každé příležitosti 

O princi Philipovi se tradovalo, že měl skutečně jedinečný smysl pro humor. Občas dokonce trochu přes čáru. Například při setkání s držitelkou Nobelovy ceny míru Malalou Júsufzaiovou pronesl: „Děti mají chodit do školy proto, aby je rodiče dostali z domu.“ Mimochodem – Júsufzaiová je pákistánská aktivistka bojující za práva žen studovat. A takových vtípků by se u manžela královny Alžběty našlo více.

Smysl pro humor po něm zdědili i princ Charles a princ Harry. Například když Charlesovi blahopřáli k dalšímu vnoučkovi, vtipkoval, že už to začíná být docela pěkné číslo, čtyři vnoučata. Na svatbě prince Williama prý žertoval o synově plešatosti. Inu – ideálně načasované, že?

Foto: Profimedia.cz

Princ Philip byl prý vyhlášený vtipálek. Tato fotka je toho důkazem Foto: Profimedia.cz

Slabost pro ženy

Není to zrovna věc, kterou by se chtěl kdokoliv z nich chlubit, ale jak princ Philip, tak Charles mají slabost pro něžné pohlaví. Ačkoli v případě prince Philipa se to nikdy veřejně nepřiznalo, mnohokrát svět obletěly zprávy o jeho krátkých románcích. Jednou se nechal slyšet, že za úspěchem manželství stojí vzájemná tolerance. Princ ale zároveň mnohokrát během těch let řekl, že jeho životní láskou je Alžběta. A my mu to věříme!

To nevěra prince Charlese byla veřejná, respektive praskla. Románek s Camillou Parker Bowles začal dříve, než se oženil s princeznou Dianou. Jenže ani po svatbě s tím nepřestal. Camilla byla jedním z hlavních důvodů královského rozvodu. Jak to dopadlo, všichni víme.

Foto: Profimedia.cz

I když se objevovaly zvěsti, že měl princ Philip občas bokovku, vždycky říkal, že Alžběta je láska jeho života Foto: Profimedia.cz

Skandály

S tím se pojí i skandály, které se nevyhýbají ani mužům v královské rodině. Tradovalo se, že princ Philip se v dobách svého mládí účastnil bujarých večírků, na které byly zvány i lehké děvy. Zřejmě to od něj odkoukal i princ Harry. Svého času byl jako utržený ze řetězu, obrážel jeden večírek za druhým a paparazzi se podařilo jej zachytit nahého, nebo také v nacistické uniformě. Posledních pár let už ale princ Harry seká dobrotu. Ještě aby ne, když má takovou manželku, a nyní i syna.

Foto: Profimedia.cz

Ještě dříve, než se jeho žena stala britskou panovnicí, účastnil se mnoha večírků (na fotografii je s herečkou Corinne Cléry na premiéře filmu Moonraker z roku 1979) Foto: Profimedia.cz

Zachování identity

Princi Philipovi se nelíbilo, že by jeho děti nesly příjmení Windsor a odkaz jeho rodiny přišel vniveč. Bojoval za to, aby se potomci jmenovali po něm. Po dlouhých peripetiích došlo ke kompromisu a jeho potomci nesou jméno Mountbatten-Windsor. Snažil se tím zachovat si alespoň kus své identity.

Tohle po něm zřejmě zdědil i princ Harry. Z monarchie chtěl vystoupit už v mládí, ale nakonec si to rozmyslel, anebo mu to bylo spíše rozmluveno. Když se rozhodl podruhé, spolu s Meghan, už je nikdo nedokázal zastavit. V březnu 2020 se vzdali svých královských rolí a odstěhovali se za velkou louži. Snaží se držet svoji rodinu v maximálním soukromí, a daří se mu to.

Foto: Profimedia.cz

Princ Philip chtěl, aby děti nesly i jeho příjmeníFoto: Profimedia.cz

Všimli jste si někdy, jak moc jsou si podobní princ William a jeho syn George?

Reklama