Hlavní obsah

Máte v okolí narcistu? Pošlete mu tento článek!

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ty jsi ale narcis! Tuto větu jste určitě už zaslechli, případně i sami použili. Víte ale, co se pod termínem narcismus skutečně skrývá?

Článek

Skoro to vypadá, že v dnešní době je narcista každý druhý. Zejména sociální sítě se hemží fotkami vystylovaných majitelů profilů, jejich „look“ a „outfit“ dávají na odiv v různých situacích. Narcistická porucha osobnosti je však lékařská diagnóza, kterou provází určité rysy. Jak poznáte, že člověk ve vašem okolí trpí narcismem?

Norbert Narcis se představuje

Udělejme si takový psychologický profil osobnosti. Říkejme našemu prototypu Norbert Narcis (mezi muži je obecně víc narcistů než mezi ženami).

Norbert nikdy nic nezkazí, všechno mu vychází a je zkrátka nepřekonatelný ve všem, na co sáhne. Respektive si to o sobě myslí. Považuje se za nesmírně důležitého, přeceňuje své výsledky a úspěchy. Norbert touží po vaší pozornosti a váš obdiv je pro něj jako droga. Věří, že je jedinečný, a málokdo se mu vyrovná.

Já, já, já, jenom já

Nejenom sobec, ale i narcista je „jájínek“. Chce se stýkat s jedinci, kteří jsou podobně výjimeční jako on. Pan Narcis si také přivlastňuje výsledky ostatních a využívá jejich práci ve svůj prospěch. Trpí utkvělou představou, že mu všichni závidí, popřípadě závidí těm, kteří jsou výš než on, a obviňuje je z protekce.

Neví, co znamená slůvko empatie. Vaše pocity? Tak ty jsou mu naprosto ukradené. Jde mu jen o to dosáhnout absolutní moci, stát se ideálem krásy a získat lásku jako z románu.

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Jo, vypadám skvěle!Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Hlídejte obočí

Nedávno přišli kanadští psychologové ještě s jiným poznatkem. Napovědět vám může jeho obočí. Podle vedoucí výzkumu Mirandy Giacomin je pravděpodobné, že narcisté si husté a výrazné obočí sami pěstují, protože se snaží, aby si jich lidé hned všimli a lépe si je zapamatovali. Toto zjištění však berte s nadsázkou.

Odmítání problému

„Skutečný narcis odbornou pomoc nevyhledá, protože dle svého názoru nemá důvod. Avšak je mnoho lidí, kteří se nachází někde na spektru, a ti si to mohou do určité míry uvědomovat. Spíš ale platí, že k psychologovi přijdou všichni okolo narcise dřív než on sám,“ upozorňuje psycholožka a koučka Lucie Úblová.

Když už se obrátí na odborníka, je to většinou kvůli přidruženým potížím. Může zároveň trpět depresemi, poruchou příjmu potravy, pocity úzkosti, rozvíjejí se u něj vztahové problémy nebo problémy v práci.

Foto: lithian, Shutterstock.com

Výchova hraje důležitou roli. Pozor na přehnané lpění na dokonalých výsledcích, ale také bezdůvodně nechvalteFoto: lithian, Shutterstock.com

Příčiny v dětství

K rozvoji narcismu mohou svou výchovou významnou měrou přispět i rodiče, zejména ti přehnaně ambiciózní a zaměření na perfektní výsledky. Problémem může být i opačný přístup. Pokud rodiče své potomky neustále vychvalují a budí v nich dojem absolutní výjimečnosti.

„Narcismus je porucha. Jedná se o specificky strukturovanou osobnost v důsledku prostředí, ve kterém daný člověk vyrůstal. Povrchně se může zdát, že narcistní člověk se vzhlíží sám v sobě, ale hluboko uvnitř zažívá mučivou touhou po přijetí, lásce a uznání. V psychoterapii je třeba jej transformovat do schopnosti milovat a zůstat sám se sebou,“ tvrdí psychoterapeutka a lektorka Alžběta Protivanská.

Máte ve svém okolí narcistu?

Reklama

Načítám