Hlavní obsah

Obočí: Jaké největší chyby děláme a jak si upravit správně?

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trend tenkého obočí je díkybohu za námi. Stejně tak i toho nepřirozeně vybarveného. Daly jsme dohromady nejčastější chyby, které na obočí můžete páchat jak pinzetou, tak tužkou.

Článek

Kdo to v devadesátých letech a na přelomu tisíciletí nepřehnal někdy s pinzetou? Trendem tehdy bylo mít obočí co nejtenčí. Doufáme, že tenhle trend se už nikdy nevrátí, i když se o to loni v srpnu pokusila Rihanna na titulce Vogue .

Naopak před pár lety se objevil trend co nejvýraznějšího obočí, tučně vykresleného, aby bylo vidět, že je namalované. V současnosti vede přirozenost a místo toho, aby bylo obočí vybarvené jako omalovánky, je trendem, že jsou jednotlivé chloupky vidět.

Foto: Profimedia.cz

Obočí by mělo hlavně vypadat přirozeně, proto jeho tvar nijak výrazně neměňte, jen ho lehce zvýrazněte pomocí tužky, stínu nebo řasenky na obočí. Trendy obočí 2019 je přesně takové, jakým se pyšní modelka Rosie Huntington Whiteley (32) nebo Adriana Lima (38)Foto: Profimedia.cz

1. Přeháníte to s pinzetou

Tenké obočí není in, pokud ho nemáte takové od přírody. Proto pinzety založte hluboko a vytahujte je jen v případech, že chcete doladit pár chloupků pod nebo mezi obočím. „Vytrháváme pouze chloupky mimo přirozený tvar obočí. Obočí vždy nejprve upravte štětečkem a nikdy ho nevytrhávejte shora, pouze zespodu,“ doporučuje Christine Akbaby, stylistka zastupující značku Refectocil.

Jak napravit chyby, které jste pinzetou napáchaly? „Dlouhodobé řešení nabízí moderní a vyhledávaná metoda microblading, která precizně vykreslí chloupky a chybějící místa. Vydrží déle než rok a působí naprosto přirozeně. Další možností je klasický permanentní make-up, kdy se obočí vytetuje jehlou a zůstane krásné až dva roky,“ radí Kateřina Klausová, majitelka pražského salonu Secret Beauty, který se specializuje na permanentní make-up.

Foto: Kotin, Shutterstock.com

Jak zjistit váš ideální tvar obočí? Pomozte si přímkami!Foto: Kotin, Shutterstock.com

2. Nedáte obočí, co potřebuje

„S přibývajícím věkem a s ním souvisejícími hormonálními změnami nám na některých částech těla i tváře nechtěné chloupky přibývají (například na bradě) a někde zase ubývají – nejčastěji právě v obočí,“ vysvětluje Lucie Karlíková, kosmetička a školitelka značky Essenté. A právě tady vás můžou zachránit séra na podporu růstu. Výsledky můžete vidět už po šesti týdnech používání v kuse.

Pomůžou vám i v případě, že jste obočí zuřivě trhaly do úzké linky, jen je třeba být v používání séra konzistentní a trpělivé. Nebo můžete zkusit kondicionéry na obočí, které růst nových chloupků nepodpoří, ale zlepší stav těch, co už máte.

Někdy se může stát, že mezi obočím bývá kůže sušší, ucpávají se tu póry a mohou se tam tvořit šupinky. Proto nezapomínejte oblast mezi obočím i pod chloupky mazat pleťovým krémem.

3. Špatně si ho dokreslujete

Dostaly jsme se k největší chybě, a to je styling pomocí nejrůznějších produktů, ale nejčastěji tužky. Snažte se dokreslovat jen jednotlivé chloupky a pak obočí několikrát pročesat spirálkou/kartáčkem.

Barvu přidávejte spíš jen do posledních dvou třetin, začátek obočí vynechte úplně (pokud vám tam samozřejmě nějak více chloupky nechybí). Existují i barvy na obočí, kterými si můžete zvýraznit barvu na delší dobu.

4. Nefixujete chloupky

Když si ráno dáte s obočím práci, zafixujte ho, aby vám tak vydrželo celý den. Trendem je mít obočí jakoby mokré, skvěle tedy bude vypadat, když ho na závěr pročešete bezbarvým gelem nebo voskem.

Pokud máte obočí od přírody husté a nepotřebujete ho vyplňovat tužkou, ale přece jen trochu barvy by se hodilo, můžete si pořídit hnědou řasenku a máte tím dvě mouchy jednou ranou.

5. Obočí vám neladí s vlasy

Vede hlavně přirozenost, takže i s intenzitou barvy zacházejte opatrně. Odstín obočí by měl být vždy o trochu světlejší než vaše vlasy, pokud jste bruneta. U blondýnek zase naopak, ty si mohou dovolit obočí o odstín dva tmavší.

Nosíte vlasy platinově blond? Vy si můžete dovolit kontrast bílých vlasů a tmavého obočí, ale vyhněte se černé tužce. Tu přenechte černovláskám.

Častým problémem při výběru tužek nebo stínů v hnědé barvě je jejich načervenalý odstín, který mívají hlavně tužky. Ten se hodí jen k zrzkám. Vždy sahejte tedy spíš po studených, olivových tónech. Výsledek pak vypadá víc přirozeně.

Tipy pro perfektní obočí

Foto: Archiv firem

Paletka stínů na obočí Andmetics, 390 Kč, koupíte na BeautyLash; Set na obočí se stínem i voskem Gosh, 389 Kč, prodává FannFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Tužka a rozjasňovač na obočí v jednom L’Oréal Paris, Brow Artist High Contour, 250 Kč; Tužka na obočí s kartáčkem Rimmel, Brow Pro Micro, 179 Kč, prodává drogerie dmFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Gelová barevná řasenka na obočí MAC, 570 Kč; Tvarující, vyživující a fixační gel na řasy a obočí Lavera, 169 Kč, prodává Organic TimeFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Fixační gel na obočí Benefit, 24h Brow Setter, 790 Kč, prodává Sephora; Gel na obočí Essence, Colour & Shape, 85 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Pudrové stíny na obočí Dermacol, 199 Kč; Voděodolný pudr na obočí trend IT UP, 80 Kč, prodává drogerie dmFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Semipermanentní řasenka na obočí Catrice, 107 Kč, prodává drogerie dm; Průhledný gel na obočí Benecos, 129 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Semi-permanentní barva na obočí Maybelline, Tattoo Brow, 250 Kč; Barva na obočí BeautyLash, 297 KčFoto: Archiv firem

Chyby můžete dělat i v péči o nehty. Umíte si je správně zapilovat?

Reklama

Související témata:

Načítám