Hlavní obsah

Milovat vás nikdy nebude, zato od vás lásku bude vyžadovat bezpodmínečnou aneb Život s narcistou

Foto: Thinkstock

Narcistu na první pohled partnerka neodhalí a může jím být okouzlenaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fantazíruje o své výjimečnosti, kráse a megalomanských schopnostech. Očekává váš obdiv a chválu. Ze 75 procent se narcistní porucha týká mužů. Možná právě toho vašeho.

Článek

Podle Americké psychiatrické asociace narcistní porucha osobnosti postihuje jedno procento populace, z toho ze 75 procent muže. Jednoslovně se narcismus vymezuje jako sebeláska. To je však opravdu velmi omezená definice. Zdravá míra sebelásky je pro stabilní osobnost nezbytná. Je vám proto asi jasné, že u narcisty je tato míra razantně překročena a jeho potřeba lásky, obdivu a uznání je chorobně vystupňována.

O narcismu si v podcastu IF povídala také Iva Frühlingová s psycholožkou Markétou Čermákovou:

Jaké jsou příčiny?

Ke správnému pochopení narcistní poruchy osobnosti je nutno znát její původ. Patří k vývojovým poruchám a její základ se utváří emocionální nejistotou a opakovaným zraněním v raném dětství. Nejčastěji se spojuje se selháním ze strany matky, která dítěti nevěnovala dostatek péče.

Kvůli nenaplněné potřebě mateřské lásky člověk s touto poruchou vlastně nenašel cestu k sebelásce. „Aby unikl bolesti z nedostatku lásky a zraňující znehodnocující kritiky, musel se zatvrdit a snažil se vytvořit si pocit vlastní hodnoty sám, přestože by ho byl tak rád dostal od matky,“ vysvětloval německý psychoterapeut Heinz-Peter Röhr. Narcista ve skutečnosti trpí méněcenností, sebou samým opovrhuje, ale nadevše zbožňuje svůj grandiózní obraz, což vyžaduje i od druhých.

Foto: Thinkstock

Myslí si, že jsou centrem vesmíru a že se jim nikdo a nic nevyrovnáFoto: Thinkstock

Vztah s narcistou

Při prvním kontaktu s ním je žena obvykle okouzlena. Jeho expanzivní způsob chování může být zpočátku neodolatelným kořením, a dokonce i v ní samé probouzet vedlejší efekt v podobě zvýšeného sebevědomí. Má pocit, že ulovila ,pořádný kus‘, který jí může leckdo závidět.

O co opojnější je prvotní okouzlení, o to trýznivěji se snáší následné vystřízlivění. Narcista není schopen zralé lásky, kterou psycholog Erich Fromm vystihl slovy: „Potřebuji tě, protože tě miluji.“ Je pravý opak. Miluje, protože potřebuje.

Narcis od své partnerky očekává hluboký obdiv – admiraci, z anglického admire. Špatně snáší ve vztahu kritiku – ne však proto, že by mu vnitřně ubližovala, ale spíše proto, že si pak o partnerce začne myslet, že dostatečně nechápe jeho výjimečnost, a tak se začne ohlížet jinde.

Není vedle vás?

Člověk s narcistní poruchou je rozpoznatelný stěží, protože svou slabost si nepřipouští ani on sám, natož aby ji odhalil před okolím. Co je pro něj typické?

  • Není schopen přijmout kritiku. Často ji přehlédne a předstírá, jako by neexistovala. V jiném případě zaútočí a o kritizujícím začne smýšlet jako o někom, kdo ho nechápe nebo mu závidí.
  • Přeceňuje vlastní schopnosti a úspěchy. Jednoduše se vychloubá. Fantazírováním o své mimořádnosti se věnuje i několik hodin denně.
  • Je přesvědčený o vlastní výjimečnosti, a tím pádem vyžaduje i takové zacházení. Obklopuje se zase jenom výjimečnými lidmi, kteří jsou hodni jeho společnosti.
  • Nerozumí a nedokáže brát v potaz city a potřeby druhých. Touží po ideálních vztazích, ale není schopen empatie ani lásky, někdy bývá až cynický.
  • Většinu z toho, co dělá, dělá pro uznání. Nemá záliby, které by dělal s láskou. Smyslem jeho života je být hvězdou mezi davy.
Foto: Thinkstock

Pokud si svou chybu nepřipouštějí, nemá smysl vztah zbytečně protahovat. S narcisty se žít dlouhodobě nedáFoto: Thinkstock

Narcistou se mnohdy i sami označují sebevědomí lidé, přesto rozhodně nejsou případ pro psychiatra. Každý z nás má v sobě kousek Narcise. Osobnostní porucha je ale diagnostikována v případě, když někomu tato charakteristika trvale narušuje každodenní život. Nemůžete ji přisuzovat například někomu, kdo dle vašeho názoru tráví až příliš času u zrcadla – může to znamenat jen to, že je na spektru narcisismu trochu výše než vy.

Po určité době vztahu s mužem-narcistou obvykle dojdete k závěru, že jediným způsobem, jak si partnera udržet, je upozadit svoji osobnost a všechen prostor věnovat jemu. To však zvládne jen patologicky závislý jedinec. Pokud si však chcete zachovat své duševní zdraví, jsou jen dvě možnosti: přimět partnera k terapii, nebo vztah s ním ukončit.

Někdy lze už na prvním rande poznat, že od chlapa máte dát ruce pryč. Co jsou varovné signály? 

Reklama

Související témata:

Načítám