Hlavní obsah

Nejen hubnutí, ale i podrážděnost či vypadávání vlasů. Jak poznat anorexii a kde hledat pomoc

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strach z přibírání, výkyvy hmotnosti a narušený vztah k jídlu. To vše a ještě mnohem víc se skrývá za onemocněním mentální anorexie, které v současné době trápí čím dál tím více dětí, dospívajících i dospělých. Jak se mentální anorexie pozná, jaké situace by vás měly varovat a kde hledat pomoc?

Článek

Mentální anorexie patří mezi poruchy příjmu potravy společně s mentální bulimií a záchvatovitým přejídáním. Objevuje se nejčastěji v období dospívání, ale propuknout může téměř v každém věku a u kohokoliv.

Stejně jako u ostatních poruch příjmu potravy stojí za vznikem tohoto onemocnění částečně genetická predispozice, osobnost, ale také vztah k jídlu a ke svému tělu – a to nejen dotyčné osoby, ale i ostatních členů rodiny. Velké riziko pak představuje experimentování s různými dietami a výživovými směry, touha po dokonalé postavě a strach z tloušťky, potřeba být perfektní, ale také stres nebo trauma.

Příznaky a projevy anorexie

Hubnutí, odmítání jídla, neustálá kontrola váhy, nejen to jsou příznaky anorexie, které by vás měly varovat. Pokud zjistíte, že vaše dítě vyhazuje svačiny, zmenšuje si denní porce, vyhýbá se společným obědům a večeřím, označuje potraviny jako „zakázané“, je na čase zpozornět. Ukazatelem toho, že něco není v pořádku, může být i nadměrné cvičení, sport či nošení neobvykle volného oblečení.

Pozorovat můžete i výraznou nesoustředěnost, náladovost, podrážděnost či zanedbávání aktivit, ze kterých mělo vaše dítě doposud potěšení. Závažným příznakem je zpravidla vypadávání vlasů, nízký tlak, zácpa, zimomřivost, zhoršení pleti a u dívek ztráta menstruace.

Příznaky mentální anorexie

  • Nezdravé stravovací návyky: vyřazování některých druhů potravin a odmítání jídla.
  • Snaha o hubnutí a nezdravý postoj k vlastnímu tělu: dodržování rituálů a režimu, kompenzace vlastních pocitů jídlem, nepřijetí svého těla, absence pocitu hladu a sytosti. Zdravotní problémy spojené s hladověním.
  • Snaha o snižování hmotnosti: schovávání a vyhazování jídla, nákup doplňků stravy na hubnutí.
  • Zdravotní a psychické obtíže: nízký tlak, vypadávání vlasů, zácpa, ztráta menstruace, podrážděnost, náladovost, nesoustředěnost.
Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pro okolí jsou extrémně vyhublí, nemocní sami si ale připadají stále nedokonalíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Co dělají osoby s anorexií

Dítě trpící anorexií se bude vyhýbat společným jídlům za každou cenu. Neustále bude tvrdit, že už jedlo ve škole nebo s kamarády. Každé sousto je vykoupeno nadměrným cvičením, pohybem a následným vážením několikrát za den.

Strach z uložení kalorií je tak silný, že raději hladoví. Potrpí si na denní rituály, kdy za každou změnou stojí podrážděnost a nervozita. Může se to zdát paradoxní, ale často mluví o jídle a rádo ho připravuje pro ostatní. Jídlo je na jedné straně nepřítel, na straně druhé středobodem vesmíru.

Varovné signály a kdy zasáhnout

Jsou vám tyto varovné signály povědomé? Pak buďte obezřetní a myslete na to, že hmotnost není jediným znakem anorexie ani měřítkem, jak závažné onemocnění je. Viditelné fyzické změny, jako je podvýživa, jsou až důsledkem dlouhodobého onemocnění.

Mnohdy trpí anorexií i lidé, kteří mají zdánlivě normální váhu. Odhalení je pak o to těžší, jelikož onemocnění není na první pohled vidět. Důležité je sledovat změny v chování a reagovat na ně včas.

Kde hledat pomoc při anorexii

Obrátit se v takovém případě můžete na psychologa, psychoterapeuta, psychiatra, praktického lékaře či nutričního terapeuta. V případě anorexie se nedoporučuje hledat pomoc u fitness trenérů či nestudovaných výživových poradců, kteří mohou neodbornými radami naopak uškodit a onemocnění prohloubit. Léčba může probíhat ambulantně, v závažnějších případech formou hospitalizace.

Mentální anorexii a dalším poruchám příjmu potravy se aktivně věnuje nezisková organizace Anabell, která má kontaktní místo nyní v Praze, Brně a Ostravě. Pokud se do některé z poraden nemůžete dostavit osobně, v provozu mají telefonickou linku a e-mailovou poradnu. Na Instagramu šíří osvětu v oblasti prevence poruch příjmů potravy. Osvětu o poruchách příjmu potravy, příčinách, důsledcích a jejich léčbě šíří na svém instagramovém účtu kitaka_haes, koučka Kristina Miřetinská nebo instagramový účet 3pe.

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Máte podezření na poruchu příjmu potravy? Vyhledejte odbornou pomoc i sami bez dítěteFoto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

Jak můžete pomoci právě vy

Anorexie je zátěž a problém celé rodiny a blízkého okolí. Je proto zapotřebí být dítěti oporou v léčbě a na cestě k uzdravení. Vyhledejte si informace o nemoci, kterou vaše dítě prochází. Doprovázejte dítě k odborníkům, podporujte ho ve změně a komunikujte s ním bez výčitek a zlehčování onemocnění.

Nepanikařte, nevyhrožujte a neobviňujte své dítě ani sebe. Léčba je běh na dlouhou trať a mnohdy je důležité zapojení celé rodiny do rodinné psychoterapie a dalších podpůrných aktivit. Mějte stále na paměti, že jen společnými silami můžete nelehkou situaci zvládnout.

Když veškerá ambulantní léčba selhává, je třeba přistoupit k hospitalizaci na specializovaném lůžkovém oddělení. Důvodem hospitalizace jsou často závažné zdravotní problémy nebo výrazný váhový úbytek. Doporučení vám v takovém případě napíše psychiatr. Bohužel kapacity dětských psychiatrií, ať už ambulantních nebo lůžkových, jsou nedostatečné, a tak jsou čekací doby bohužel delší.

Mentální anorexie

Patří mezi poruchy příjmu potravy. Toto závažné onemocnění zahrnuje patologický strach z přibírání, hladovění a nezdravý vztah k jídlu. Pokud není léčeno, může skončit až smrtí.

Příznaky: Váhový úbytek, odmítání jídla, nadměrné cvičení a sportování, ztráta menstruace, vypadávání vlasů, nízký tlak, zácpa, zimomřivost, zhoršení pleti, náladovost, podrážděnost, zanedbávání volného času.

Příčiny mentální anorexie: Genetická predispozice, nezdravý vztah k jídlu a ke svému tělu, experimentování s dietami a výživovými směry, perfekcionismus, nadměrná kontrola, tlak společnosti.

Léčba: Důležité je zapojení celé rodiny do psychoterapie. V závažnějších případech je nutná hospitalizace i za účelem zvýšení tělesné hmotnosti, případně farmakologická léčba.

Úmrtnost: V současné době je vyšší než 10 procent.

Autorka je terapeutka.

Načítám