Hlavní obsah

Jak poznáte, že váš vztah není příliš uspěchaný?

Foto: Thinkstock

Na tom, jak rychle se váš vztah vyvíjí, nezáleží. Žádné normy neříkají, co je dobře, a co ne. Jde jen o to, jak se cítíte vyFoto: Thinkstock

Reklama

Je to od začátku silný vztah. Poznali se, hned se k sobě nastěhovali a od té doby jsou pořád spolu. Už přes dva roky. Teď naši čtenářku přítel požádal o ruku! Jenže ji ta intenzita najednou vyděsila!

Článek

Sandře je třicet let a poslední více než dva roky strávila s o tři roky starším Ondrou. „Od začátku to šlo všechno strašně rychle. Poznali jsme se, zamilovali se do sebe a asi po dvou týdnech jsem se k němu stěhovala,“ popisuje Sandra.

Od toho okamžiku bez sebe nedali ani ránu. „Kromě času, který trávíme v práci, jsme pořád spolu. Máme společné zájmy, kamarády, prostě všechno,“ vypráví Sandra, která ale nyní řeší velké dilema. Přítel ji požádal o ruku. „Najednou mi došlo, jak rychle se všechno semlelo, a začala jsem přemýšlet nad tím, jestli to není až moc intenzivní, jestli to neuspěcháváme,“ vysvětluje Sandra. Jenže jak zpomalit a přítele neurazit nebo o něj dokonce nepřijít?

Foto: Thinkstock

Problémy může způsobit nedostatek prostoru a svoboda. Ale i to je individuální. Někdo se bez partnera neobejde ani vteřinu, jiný potřebuje čas jen pro sebeFoto: Thinkstock

Intenzita neškodí

Sandra sice hodně mluví o rychlosti a velké intenzitě, ale ta by neměla být na škodu. „Podle mě je to hezká ukázka toho, jak často nám život komplikuje nikoli to, jak věci běží, ale spíš naše představa o tom, jak by to být mělo,“ říká psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Přece neexistuje žádná norma, která by říkala, po jak dlouhé době je dobré se k sobě nastěhovat, kdy se vzít a podobně. Každému vyhovuje něco úplně jiného, a pokud byla Sandra doposud spokojená, není důvod, proč by to nyní mělo být jinak.

„Podle mě je potřeba oddělit dvě věci. To, jestli si Sandra přítele vezme, a to jak spolu tráví čas. Protože to, že jsou pořád spolu, přece vůbec nesouvisí s tím, zda jsou manželé nebo partneři,“ vysvětluje Anita Michajluková.

Foto: Thinkstock

Řadu problémů si vytváříme sami a zcela uměleFoto: Thinkstock

Chce to prostor

Sandra by měla přemýšlet spíš o tom, zda jí společné soužití vyhovuje, či ne. „Potíž není v tom, když máte s přítelem společné koníčky. Jde ale o to, zda to jsou koníčky či přátelé, které uspokojují vaše potřeby. Jestli s přítelem létáte na padáku, protože vás to vážně baví, nebo proto, že chcete být s ním, případně si třeba netroufáte přiznat, že vás to nebaví. První varianta je v pořádku, druhá zavání potížemi,“ varuje psycholožka Katarína Filasová.

Co dělat?

Odborníci se shodují, že není důvod, proč by si Sandra neměla Ondru vzít. „Jestli je ve vztahu spokojená, ať klidně do svatby jde. Ale začala bych pracovat na tom, aby měl každý také čas a prostor jen pro sebe,“ radí Anita Michajluková. A to lze partnerovi celkem snadno vysvětlit. Jednoduše máte chuť vyrazit na aerobic, na kávu s kamarádkou, prostě na místa, kde se muži necítí nejlépe.

A když se bude divit, co tak najednou? „Vysvětlila bych mu, že svou roli v tom hraje čas, který jsou již spolu. Je přece normální, že když máte nového přítele, máte většinou vyprahlé vztahové potřeby, jako když po dlouhé hladovce nějaký čas myslíte jen na jídlo. Ale když tuhle potřebu uspokojíte, začnou se ozývat i jiné,“ radí Katarína Filasová. Je to přirozené a rozumný muž to pochopí. „A pokud si vás i přes to vysvětlení bude nárokovat jen pro sebe, je tu velká pravděpodobnost, že mu stejně jednou utečete,“ dodává Katarína Filasová.

A jak rychle se vyvíjel váš vztah?

Reklama

Načítám