Hlavní obsah

Vyhoďte gely a prášky na praní. Tipy pro spořivé zde!

Foto: thinkstock

Chcete při praní ušetřit? Zkuste naše tipy!Foto: thinkstock

Reklama

Máte pocit, že praní je hračka? Na flek nalijete speciální přípravek, dáte do bubnu, a je to! Přemýšleli jste ale při tom někdy, jak se pralo, když prášky, gely ani program na vyváření nebyly? Možná lépe než dnes!

Článek

Výrobci pracích prostředků začali nově uvádět, na kolik praní by měla krabice či lahev gelu vystačit. Snadno si tak spočtete, že dáte-li za prášek 450 korun a vydrží na šedesát dávek, jedno praní stojí kolem osmi korun (když zohledníme, že ho každý dává raději více), plus voda a energie. Neláká vás tyto náklady snížit na korunu či dvě, navíc často s ještě lepším výsledkem? Pokud ano, perte jako naše babičky!

1. Prášek na pečení i praní

Fleky, pot, pach – všechno tohle musí během jednoho pracího cyklu z oblečení zmizet, a navíc se očekává, že při tom bílé košile či povlečení nezažloutnou. Stejné výsledky jako několik chemických přípravků má i obyčejná jedlá soda či prášek na pečení (ten je o něco agresivnější). Platí o nich, že dobře rozpouštějí tuk, zbavují tak oblečení skvrn, kromě toho ho dezinfikují, bělí, a ještě se postarají o dobro vaší pračky, neboť změkčují vodu. Na jednu pračku vám stačí jeden sáček za dvě koruny.

Vynachválit si sodu nemohou také maminky, které používají bavlněné pleny. Tam sodu či prášek do pečiva dávejte jak do bubnu pračky, tak, pokud pleny před ním namáčíte, i do této vody. Soda totiž dobře brání šíření pachu.

2. Citron vybělí a ještě provoní

Sníte-li o zářivě bílém prádle jako z reklamy, nezapomeňte se při nákupu zastavit v oddělení ovoce. Výborné bělicí účinky při běžném praní má totiž obyčejný citron.Platí, že na jednu pračku přidáváte sto mililitrů citronové šťávy.

Ale pozor! Že dáváte do praní potraviny, ještě neznamená, že by soda, citron či ocet byly vhodné pro všechny. „Opatrní by v tomto měli být rodiče malých alergiků, protože automaticky neplatí, že když vám něco neškodí v malých dávkách uvnitř, bude vám to dělat dobře i zvenku," říká kožní lékař Ondřej Šeda a doporučuje se v těchto případech poradit s odborníkem, abyste svým dětem neublížili.

Foto: thinkstock

Citron přidaný k prádlu dokáže divyFoto: thinkstock

3. Plátky citronu a horká voda dokážou zázraky

Mrzí vás, že jste tyto rady nečetli dříve, protože kdysi bílé záclony už jsou šedivé a povlečení zažloutlé? Citron vás zachrání i v případě zašlých skvrn, jen je mu k tomu třeba vytvořit lepší podmínky. Napusťte do lavoru či vany horkou vodu, jestliže to tkanina snese, dokonce můžete být i vroucí, a přidejte citron i dva – podle množství prádla a vody – tentokrát ovšem nakrájený na plátky. Nechejte působit několik hodin. Pak znovu vyperte.

4. Ocet mají miminka ráda

Máte pocit, že vaše děti i celá rodina si zaslouží dokonalou čistotu, a tak dezinfikujete dětské i spodní prádlo vyvařováním, čímž ho ničíte, a ještě vyhazujete peníze za elektřinu? Přitom existuje řešení, které je levnější, šetrnější k prádlu, a podle některých tvrzení i účinnější. Na závěr praní přidejte ocet, množství odpovídající půlce nádržky na aviváž zcela stačí! Nemusíte se bát ani zápachu octa. Nejenže ho v tomto množství skoro cítit nebudete, navíc má tu vlastnost, že jakmile prádlo uschne, není cítit vůbec.

5. Bílý ocet – ideální přítel bílého prádla

Pokud chcete své prádlo nejen vydezinfikovat, ale i vybělit a mít ho měkké, jak očekáváte od aviváže, stačí mít doma připravený místo obyčejného octa ten bílý. Jde o vinný ocet a litr pořídíte za méně než čtyřicet korun. Přidejte ho místo aviváže.

Foto: thinkstock

Díky octu bude prádlo vydezinfikované, vybělené a krásně měkkéFoto: thinkstock

6. Ocet funguje i na barvě

Máte pocit, že se zde neustále řeší prádlo bílé, když vy perete hlavně barevné a nechcete, aby vybledlo? I k fixaci barvy pomůže obyčejný ocet. Uvádí se, že deset polévkových lžic by mělo zabránit tomu, aby se barva vymývala a věci bledly.

7. ... a na závěr nesmí chybět mýdlo s jelenem!

Pokud máte pocit, že potraviny a ochucovadla přece jen nejsou na praní ideální, máte ještě jednu možnost, a to jsou čistě přírodní mýdla nebo mýdlové hoblinky, které se ve vodě lépe rozpouštějí, takže se do rychle vytvořené mýdlové vody dá prádlo nechat odmočit. Ano, jde o variace legendárního „mýdla s jelenem". Základní surovinou pro jeho výrobu je čistý živočišný tuk, který patří do skupiny přírodních látek označovaných jako lipidy, které mají schopnost čistit a prát. Vyrábějí se i mýdla výhradně rostlinná. Cena se pohybuje zhruba od čtyřiceti korun výš.

A jak perete vy? V obyčejných prášcích, gelech, nebo máte také nějakou zaručenou radu od babičky? Pokud ano, podělte  se o ni v diskusi pod článkem s ostatními!

Reklama

Načítám