Hlavní obsah

Jak přežít nevěru? 5 pravidel, která musíte dodržet

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada párů nevěru nepřežije. Je ale i spousta těch, které se rozhodnou ji překonat a vztah zachránit. Jenže málokomu se to doopravdy podaří – tahle zrada s nimi žije stále. Existuje návod, jak to zvládnout?

Článek

Nevěra zásadně pochroumá i ten nejpevnější vztah. Je to silné narušení důvěry, zrada, porušení něčeho, v co druhý věřil a investoval do toho v podstatě celý život. Překonat ji je pak logicky velmi těžké, pro řadu párů dokonce nemožné.

A jestli to vůbec má vyjít, musíte se řídit následujícími pravidly. Bez nich nemáte šanci nevěru překonat!

1. Chci to já

Základ je učinit rozhodnutí, vyhodnotit, zda vůbec chcete ve vztahu s tím, kdo vás podvedl, pokračovat. A tím je myšleno, že to chcete opravdu vy. Protože ho i přes to všechno milujete, protože si stále vážíte toho, jaký je, i když teď se na něj strašlivě zlobíte. Protože jste si vědoma jeho kvalit a víte, že bez něj by váš život byl prázdnější a smutnější.

Tohle všechno jsou důvody, kvůli kterým má význam to zkoušet. Jestli se ale rozhodnete zůstat jen kvůli dětem, kvůli financím, krásnému domu, o který nechcete přijít, nebo protože se obáváte, co by tomu řekli lidé, je to bez šance. Zachraňovat vztah můžete jen na základě lásky, nikoli kalkulu.

2. Chce to i on

A pozor, podobně to musí cítit i váš partner. I on musí z dobrých důvodů chtít na vztahu zapracovat, a protože to bude dřina, nic jiného než silné city k vám ho k „nejlepším výkonům“ nedonutí.

Na lásku i na řešení problémů prostě musejí být vždy dva. Pokud to váš protějšek takhle necítí, je to jen plýtvání časem.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Na budování vztahu a řešení problémů musejí být vždy dvaFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

3. Nový život, nová pravidla

Čeká vás v podstatě jakýsi nový začátek, protože váš vztah právě prošel nepříjemným milníkem. Po nevěře už nic nebude stejné jako dřív, i když to je to, o co se snažíte. A proto si musíte dohodnout nová pravidla soužití a domluvit se, jak spolu budete nadále fungovat.

Tohle může být velmi bolestné, protože se samozřejmě dostanete (a měli byste se dostat) k tématům typu „proč jsi mi byl nevěrný“, „jak dlouho jsi mi zahýbal“ a podobně. Detaily zrady budou bolet, ale jsou důležité, abyste oba pochopili, co na vašem vztahu bylo špatně (nevěra se málokdy děje jen tak), a mohli to „opravit“.

Z téhle diskuze by měl vzniknout pomyslný seznam, co na svém soužití změníte. Jakýsi manuál na partnerství, který bude zahrnovat například množství a způsob trávení společného volného času, dělbu povinností týkajících se dětí a domácnosti, finance, sexuální život, ale třeba i to, jak se omluvit, když se někde zdržíte nebo nestihnete, co jste slíbili a tak dále. Právě na pevných pravidlech se totiž velmi dobře buduje vzájemná důvěra, která teď utrpěla velké šrámy.

4. Je to minulost

Podvedl vás, ale oba jste se svobodně rozhodli nevěru překonat. Takže ve chvíli, kdy si vše vyříkáte a zvládnete předešlý bod, je to minulost. Něco, co bylo, a nebudete se k tomu vracet. A to ani v emočně napjatých situacích – například při hádkách.

Jakmile se pro vás stane jeho úlet jakousi berličkou pokaždé, když máte potřebu mu to vytmavit, řítíte se do pekla. Nemůžete mu třeba po x letech, když vás naštve, říct „jasně, to je jako tenkrát, když si mi zahýbal s Máňou“. Nevěra není cejch, který má nadosmrti vypálený na čele. A jestliže mu jeho selhání budete neustále servírovat na zlatém podnose, akorát se na všechno vykašle a vzdá to. Bude mít totiž pocit, že ať udělá, co udělá, stejně bude ten špatný, který tenkrát provedl něco špatného a doživotně za to bude trestán.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Nevytahujte nevěru při každé možné příležitostiFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

5. Sebeovládání

Počítejte s tím, že minimálně zpočátku (ale možná i navždy) budete pociťovat větší či menší záchvěvy nejistoty a strachu. Když vám nezvedne telefon, když se někde zdrží, aniž by vám dal vědět, když bude odjíždět na služební cestu...

Budete se bát, že se „to“ stane znova, budete žárlit. Tyhle pocity se ale musíte naučit mít pod kontrolou. Takže žádné hysterické scény, žádné tajné kontroly jeho telefonu či počítače. Nejste stíhačka, ale partnerka!

Jestliže vám svým chováním zavdává důvod k žárlivosti a obavám, v klidu mu to řekněte. Vysvětlete mu, jak se cítíte, když nezvedne telefon a ani nezavolá zpět, nebo jak vám je, když je až příliš milý na sousedku a podobně. Možná si ani neuvědomuje, jaké pocity to ve vás vzbuzuje. A pokud platí bod dva, tedy že vás vážně miluje a chce s vámi být, udělá vše proto, abyste byla v klidu.

Podařilo se vám partnerovu nevěru překonat? Jak?

Načítám