Hlavní obsah

Proměna 3+1 v paneláku: Nádhera!

Foto: RAKO

Zbouráním příčky vznikla velká světlá místnostFoto: RAKO

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicet let starý panelový dům s dispozicemi 3+1, jakých jsou tisíce. Tři nevelké pokoje a jedna kuchyň, naproti vstupu umakartová toaleta s koupelnou. Bydlíte stejně a plánujete rekonstrukci? Podívejte se, jak krásně a účelně lze prostor a interiér změnit.

Článek

Rekonstrukci bytu navrhla pro manželský pár mladá architektka Simona Hubáčková z Ateliéru SH. Ta oproti původní koncepci nechala vybourat příčku mezi obývákem a kuchyní a zvětšila tak obytný prostor.Pryč přišlo i umakartové jádro, na jehož místě stojí nová zděná koupelna a toaleta. Vyměnily se také podlahy, obklady, pořizovala nová kuchyňská linka, sanita i nábytek do dalších místností. To vše za rozumnou cenu – majitele přišla kompletní rekonstrukce na méně než půl milionu korun.

Červená dodá na kráse

Propojením kuchyně a obývacího pokoje vznikla velká místnost, kam se kromě těchto dvou zón vešel i jídelní stůl pro čtyři osoby. Architektka zvolila kuchyň s ostrůvkem, do kterého umístila varnou desku. Při vaření je tak člověk neustále otočený do obývacího pokoje a vlastně i v centru dění.

Dvířka kuchyně si vybrali majitelé z tmavého dřeva, u horních skříněk – aby došlo k odlehčení interiéru – se kombinují s bílým lesklým povrchem a sklem. Pracovní deska imituje kámen. I přes tuto černo-bílou barevnou kombinaci prostor nevypadá nijak stroze a minimalisticky. A to díky červeným a bílým obkladům za pracovní deskou. Jde o základní řadu obkladů od firmy Rako v kombinaci dvou barev.

„Jsem přesvědčena, že důležitou roli v interiéru bytu nehraje pouze to, aby byl prostor moderní a potěšující oko návštěv, ale naopak, aby se v něm jeho obyvatelé cítili opravdu dobře. Velký vliv na každého z nás mají materiály a barvy, které nás obklopují,“ popisuje architektka a pokračuje: „V tomto případě si mladí manželé zvolili jako hlavní barvu do svého interiéru červenou. Nemusí se nutně vyskytovat na nábytku, ale naopak je lepší barvu využít na stěnách a doplňcích. Tak, aby se dala v případě potřeby zaměnit za barvu jinou.“

Foto: RAKO

V koupelně zůstaly zachovány původní dispoziceFoto: RAKO

Červená se objevuje i v obývací části, kdy je touto barvou vymalovaná část stěny za pohovkou, jež slouží jako podklad, který nechá patřičně vyniknout minimalistickým hodinám. Nízké skříňky svou barvou a provedením odpovídají kuchyňskému nábytku. Dominantním prvkem je bílá rohová sedačka. Podlaha imituje dřevo.

Koupelnový ráj

Koupelna a toaleta se nijak dispozičně neměnily, vzhledem k velikosti bytu musely zůstat podle vyhlášky oddělené. Zařízení je jen základní: umyvadlo, vana a vejít se musela i pračka. Na sprchový kout prostor nezbyl. Stejně tak na skříňky, jedinou najdeme pod umyvadlem, je opět v desénu tmavého dřeva. Na zavěšení ručníků slouží nejen háčky, ale i žebříkový radiátor, který lze využít i k sušení drobných kousků prádla.

Vzhledem k malému prostoru koupelny volili majitelé jednoduchý obklad ve formátu 20x40 centimetrů série Tulip Rako, který celý prostor rozzářil. Jednoduché dekorace – proužky – oživily jinak nadčasový základní obklad. Stejně tak dlažba svou velikostí a barvou koresponduje s obklady.

Na materiálech se šetřilo, ale funkčně!

Architektka měla na rekonstrukci omezený rozpočet, rozhodně v bytě nenajdeme ty nejdražší materiály a kolekce nábytku. Zajímavého efektu lze dosáhnout i tím, že jsou jednotlivé předměty správně zkombinovány a umístěny na vhodné místo. Jsou to právě doplňky, které umocňují příjemnou domácí atmosféru.

Majitelé jsou spokojeni. A vy?

Reklama

Související témata:

Načítám