Hlavní obsah

Jak se naučit říkat „ne“ bez pocitů viny?

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to úplně obyčejné slovíčko, ale pokud ho neumíte říkat, může vám to dost zkomplikovat život. Umět říct „ne“ je alespoň čas od času nezbytné. Jak ho zařadit do svého slovníku, to se dozvíte v dalším díle seriálu, který se věnuje ryze ženským tématům.

Článek

Ať po vás chce kdokoli cokoli, uděláte to. Partnerovi, dětem, blízké rodině, kamarádům, kolegům, nikomu nikdy neřeknete „ne“. Přece je milujete, tak místo těstovin, na které máte chuť, uděláte svíčkovou, i když ji nemusíte. Jste kolegiální, proto si večer nesednete k oblíbené knížce, ale k počítači a pomůžete kolegyni s tím, co v práci nestihla. Jsou to tisíce drobností, kvůli nimž ale pomalu a jistě nežijete svůj život, ale život těch druhých.

Škodíte si

Podobně to měla i zpěvačka Monika Absolonová (42). Nechtělo se jí nic odmítat, měla tendence přijímat veškeré role a pracovní nabídky, i když pak nic nestíhala a byla vyčerpaná. Sama přiznala, že se naučila říkat „ne“ až po čtyřicítce a pokládá to za jednu z nejlepších dovedností, kterou si osvojila.

Přílišná laskavost a ochota na vše kývnout vám mohou uškodit. „Když neumíte říkat ‚ne‘, stáváte se otroky druhých. Jejich plány se stávají vašimi plány, nemáte dostatek sil prosadit si své, a tak žijete podle druhých. Můžete si brzy přestat věřit, mít se rády,“ varuje vztahový kouč a kouč osobního rozvoje Aleš Kalina.

A právě ženy mívají k této formě obětavosti, samaritánství, pečovatelství a submisivnosti velké sklony, i když vždy ve jménu lásky a dobrosrdečnosti.

Ovlivní to celý váš život

Nejčastěji se neschopnost odmítnout projevuje v následujících životních oblastech.

  • Partner - Milujete ho, nechcete ho ranit, naštvat, proto mu neoponujete. „To je ale nejrychlejší způsob, jak ztratit sebe sama. Stává se z vás poskakující figurka bez vlastní vůle,“ varuje Aleš Kalina. A i partner, který vás upřímně miluje, si vás postupně přestane vážit. Zvykne si, že život s vámi ho nestojí žádné úsilí.
  • Děti - Mateřská láska je silný cit a něco dětem odmítnout leckdy hodně bolí. Ovšem ani vaši potomci nemají právo si z vás dělat otroka. Jste jejich matka, milujete je nadevše, ale i tahle láska by měla mít nějaká pravidla a hranice.
  • Blízká rodina a přátelé - Nemusíte chodit s kamarádkou na jógu, když vás nebaví. Nemusíte matku vézt přes celé město, protože tam mají o tři koruny levnější brambory. Pokud blízkým neodmítnete věci, do kterých se vám jednoduše nechce, budou vás neustále zahlcovat svými potřebami. Seberou vám spoustu času, který vám jednou bude chybět.
  • Práce - Děláte práci za kolegy, pomáháte jim, s čím je potřeba, tiše posloucháte a plníte příkazy. A žádná odměna se nekoná, protože svou submisivností snižujete vlastní hodnotu. „I v práci schopnost říct ‚ne‘ vymezuje vaši osobnost. Lidé vycítí, že je někdo v pozici oběti, že je poddajný, a mají sklony mu zatápět. Dávat mu více úkolů, které ale nikdo neocení, a když se něco nepovede, vykoupat ho v tom. Takoví lidé v práci nikdy neporostou, maří totiž sami sebe a nikdo si jejich dovedností nevšimne,“ tvrdí Aleš Kalina.
Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

I v práci je potřeba umět říct neFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Naučte se říkat ne

„Doma vás možná naučili, že je potřeba poslouchat. Jakýkoli nesouhlas byl trestán a vy podle tohoto vzorce žijete i v dospělosti. Musíte se ale naučit říkat ne, děkuji, ne, nechci, ne, nepůjdu, musíte si to natrénovat,“ říká Aleš Kalina.

Přemýšlejte, co v horizontu příštího měsíce hodláte dělat. Čemu se chcete věnovat v práci, co naopak odmítáte. Kolik času plánujete investovat do partnera, dětí, kolik do přátel a blízké rodiny, kolik ho chcete pro sebe. A jak ho využijete?

Ze svých postřehů si vytvořte měsíční rozvrh, v němž může být cokoli: každý čtvrtek budete chodit cvičit, některé víkendy chcete strávit s partnerem a dětmi, v práci jste ochotné být jednou týdně přes čas, ale víc ani ťuk. Dejte svým představám konkrétní podobu.

Od této chvíle musíte dělat maximum pro to, aby se vaše plány vyplnily. „Slibte si, že si budete to své chránit. Že jakmile přijde podnět, který vás bude odvádět od plánu, řeknete jasné ne,“ radí Aleš Kalina.

Volá kamarádka, že chce jít na skleničku, ale máte zrovna cvičení? Stačí říct: „Promiň, dneska se mi to nehodí, jdu cvičit. Můžeš se přidat.“ Zvou vás rodiče na nedělní oběd? „Je mi líto, máme naplánovaný výlet s dětmi. Co třeba příští týden?“

Zpočátku se budete určitě cítit divně, možná budete mít výčitky svědomí a nutkání opět na vše kývnout. V tu chvíli si představte, jak vám bude, když svoje touhy opět odsunete stranou. Je nějaký dobrý důvod, abyste samy sobě dobrovolně ubližovaly? Není!

A pokud vám to nepůjde, zkuste zapracovat na své sebelásce a zdravém sebevědomí. Lidé vás přece mají rádi kvůli vám, ne kvůli tomu, že je nikdy neodmítnete.  

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Plánování je způsob, jak si ujasnit vlastní priority a trvat na nichFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Soutěžte s námi

Blíží se Mezinárodní den žen a naše redakce se rozhodla své čtenářky trochu obdarovat. Ve spolupráci se vztahovým koučem Alešem Kalinou jsme si pro vás připravili sérii šesti článků, které se zabývají ryze ženskými tématy, a jejich součástí je i soutěž o zajímavé ceny.   

Tyto články vycházejí na Proženy.cz vždy v pátek (počínaje 1. únorem a konče právě na MDŽ). Na Facebooku bude vždy zveřejněna soutěžní otázka a odpověď na ni najdete v článku. Každý týden jedna čtenářka vyhraje za správnou odpověď, kterou napíše na náš Facebook, knihu Aleše Kaliny „Emoční rovnice“.   

Hlavní cena je osobní dvouhodinový koučink s Alešem Kalinou (proběhne buď osobně v Praze, nebo prostřednictvím Skype) na téma, které výherkyni nejvíce trápí a s nímž by jí odborník mohl pomoci. A jak se zapojit do hry o hlavní cenu? Ke každé soutěžní odpovědi vztahující se k jednotlivému článku připojte i pár vět, proč by zrovna vám koučink udělal radost a jak by vám mohl pomoci zlepšit život. Výherkyni hlavní ceny vybere po zveřejnění šestého, závěrečného dílu osobně Aleš Kalina. 

Další výherkyní knihy Aleše Kaliny „Emoční rovnice“ se stala Kristýna Němec. Na našem Facebooku  už teď najdete další soutěžní otázku. Připojíte se se svým příběhem?

Unikl vám poslední díl seriálu Největší ženské trable? Tak si ho rychle přečtěte!

Reklama

Související témata:

Načítám