Hlavní obsah

Novinky do vaší postele

Foto: JYSK

Máme rady pro váš spokojený spánekFoto: JYSK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horko ve dne je úmorné. Mnohem horší jsou však vysoké noční teploty, kdy se celou noc převracíme, potíme a hledáme slabší a slabší deku. Zapnutý větrák a klimatizace, které hučí a dělají průvan, nejsou řešení. Co tedy dělat? Zvolit správnou matraci, peřinu i povlečení.

Článek

Člověk za noc vypotí v průměru kolem půllitru tekutiny, aniž by to nějak zaznamenal. V nemoci a horkých dnech je to mnohem více. S našimi tipy se ale už od zítřka potit vůbec nemusíme.

Letní, nebo zimní strana?

Při nákupu matrací často narazíme na typy, které mají jednu stranu letní a druhou zimní. Co to znamená? Z jedné strany je potah bavlněný, který dokáže v horku chladit, z té druhé firmy zpravidla volí vlnu. Ta v zimě naopak příjemně hřeje.

Pokud jsme si koupily matraci nedávno, může nám v horku pomoci volba správného potahu. Firmy do nich běžně přidávají přírodní látky, jako je aloe vera, vitamin E či sójová vlákna. Všechny tyto přírodní látky působí nejen antialergicky a antisepticky a zvyšují tak komfort při spaní.

Nově se na trhu objevují potahy z látky TempSmart, kterou původně využívala NASA. Své výborné vlastnosti získala tato textilie díky materiálu PCM, což jsou mikrokapsle přírodního původu, které jsou speciálně nanášeny na vlákna látky. Oproti jiným materiálům je TempSmart schopný vyrovnávat teplotní rozdíly. „Unikátnost tohoto potahu spočívá v tom, že v horku vstřebává přebytečné teplo a nedochází pak k pocitům vlhka. V případě chladu je zase schopna vydávat teplo, proto nám není zima,“ popisuje Petr Vašíček ze společnosti Tropico Plus CZ. Tento potah je vysoce prodyšný, navíc zamezuje vzniku plísní a bakterií.

Foto: Tropico Plus CZ

Matrace s potahem TempSmartFoto: Tropico Plus CZ

Luxusní novinkou, kterou ale oceníme spíš až v zimě, jsou matrace, které mají v sobě podložku s vloženými polodrahokamy ametystu. Ty dokážou prohřívat tělo a navíc si můžeme na ovladači nastavit intenzitu ohřevu tak, jak je nám příjemná. Pro teplé letní dny je důležité, že se dá podložka vyndat.

K létu froté nepatří!

Ochlazení v posteli dokážou zajistit i prostěradla a povlečení z mikrovlákna. Jde sice o stoprocentní polyesterovou látku, ovšem se zvláštní úpravou. Broušením vlákna dostane látka sametový omak, ve kterém se příjemně leží, zároveň však polyester chladí. „Jak napovídá předpona mikro, mikrovlákno se skládá z vláken až tisíckrát jemnějších, než jaké najdeme třeba u přírodních tkanin. Jemné povlečení má vysokou savost a prodyšnost. Díky tomu mohou mikrovlákna absorbovat pětinásobně více vlhkosti než bavlna. Vlhkost nezůstává v tkanině, ale je odváděná na povrch,“ říká Bohumila Blažková ze společnosti Sconto. Člověk se tak neprobouzí mokrý potem, což se mu může stát třeba ve froté povlečení. To je do horka úplně nevhodné!

Foto: Sconto

Povlečení z mikrovlákna je na dotek příjemnéFoto: Sconto

U látky z mikrovlákna ale oceníme i další vlastnosti – nejen to, že si můžeme vybrat hladké nebo s krepovou úpravou, ale především ji nemusíme žehlit!

Samozřejmě, že povlečení z mikrovlákna nám moc nepomůže, když do něj vložíme péřovou duchnu od babičky. Zvolit můžeme jako náhražku sice i obyčejnou fleecovou deku, ale existují lepší možnosti. Pokud si půjdeme koupit peřinu z dutého vlákna, můžeme se u ní setkat se stupněm hřejivosti od jedničky do šestky. Přitom platí, že jednička je vhodná na léto, šestku ocení v zimě ty z nás, kterým je stále zima. Hřejivost dek je dána nejen množstvím výplně, ale i použitým materiálem. Nemusíme se tak bát, že teplá deka by byla automaticky těžká.

Mezi přikrývkami ale objevíme i takové, které jsou zařazené do kategorie 3 + 1. Co to znamená? Deka se vlastně skládá ze dvou, které jsou k sobě spojené suchým zipem. V létě je stačí oddělit a místo jedné silné máme dvě tenčí, pod kterými nám nebude horko. Dopřejeme si tak lepší spánek a ráno se probudíme odpočaté a krásné!

Související témata:

Načítám