Hlavní obsah

Loft: luxusní bydlení v továrně

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Záclony a tapety v loftech nečekejteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásný velký byt na dobré adrese – kdopak by si něco podobného nepřál? Ovšem zvlášť ve velkých městech je to s tou dobrou adresou trochu problematické, neboť jejich centra i další atraktivní lokality jsou zastavěné. I přesto se tady dají najít místa pro krásné bydlení - ve starých opuštěných fabrikách, kde vznikají takzvané lofty.

Článek

Česká republika je pro lofty ideálním místem, rozvinutý průmysl ještě za Rakouska-Uherska a také z období první republiky po sobě zanechal desítky a stovky krásných objektů, ve kterých se dneska už nedá vyrábět. Zachránila je však inspirace v zámoří, kde se podobné stavby opuštěné po světové hospodářské krizi ve třicátých letech začaly měnit na byty. A stejný osud je potkal i u nás. Loftové byty se brzo zařadily do kategorie těch luxusních.

Bydlení pro mladé a nezávislé

Loftové byty jsou na první pohled jiné než ty klasické – charakteristické jsou pro ně originální dispozice: vysoké stropy, ohromná okna a jeden otevřený prostor. S výjimkou toalet a koupelny se bydlí v jedné místnosti. I když je pravda, že vzhledem k výšce loftových bytů je zpravidla v každém vestavěno jedno či dvě patra. Někdy je sem dosadil architekt uměle, velmi často jsou to ale původní továrenské ochozy.

Výšce odpovídají i okna – jsou to ta původní továrenská, která mají klidně tři či čtyři metry do výšky. Celkově je prosklená plocha v loftech větší než v klasických bytech – prosvětlenost interiéru a zajímavý výhled patří k tomu, co na nich jejich majitelé obdivují.

Foto: apartmenttherapy.com

V létě jsou okna kladem, v zimě záporem loftůFoto: apartmenttherapy.com

Dětem vstup zakázán

Ovšem obdivovatelem loftu asi nebude každý. Mluví se o nich jako o bytech pro „mladé a úspěšné“. A určitě nelze říct, že je to bydlení pro každého. Patří k těm dražším, což je způsobeno nejen jejich atraktivitou a vysokou poptávkou, ale především velikostí. Loftové byty mají minimálně sto, mnohem častěji i dvě či tři stovky metrů čtverečních. Proto za ně zájemce platí pět, ale klidně i deset milionů korun.

Ovšem ani bohaté rodiny si tady nepřijdou na své. Lofty svým uspořádáním zrovna nejsou ideální pro malé děti. Ve velkém otevřeném prostoru se dá jen těžko vytvořit oddělený dětský pokoj a také patří mezi místa, kde se poměrně snadno a dobře šíří hluk. Je to dáno nejen velikostí a výškou bytu, ale i používanými materiály. Ty zde zůstávají jako v dobách výroby, a tak převládá režné zdivo, hrubé omítky, minimálně opracované dřevo a třeba zábradlí nahrazují natažená ocelová lanka. Koberce, záclony či jiné textilie, které tlumí hluk, bychom tady hledali marně.

Výjimečně se lze setkat i s tím, že v loftech zůstává i patrná vůně původní výroby, která nám však spíš páchne. A odstranit takový odér je velmi těžké. Také velká okna, jejich ozdoba, mohou v zimě činit problém. Ono samo o sobě vytopit ohromný prostor je těžké, a když si k tomu přidáme, že v loftových bytech bývají zachována původní okna, která nemají právě nejlepší izolační vlastnosti, paliva tady přijdou na pěkný majlant. A rozhodně se teplota nebude šplhat třeba k dvaceti pěti stupňům Celsia. Pokud jsme zvyklí chodit domů v deset večer a jít si lehnout, moc nám to vadit nebude. Ale mamince, která tady bude celý den s malým dítětem, ano.

Lofty ale ocení i ten, kdo na ně nemá. Díky nim se zachránily krásné staré továrny, kterými se můžeme kochat všichni.

Související témata:

Načítám