Hlavní obsah

Jak se zbavit křečových žil? Známe metody, které pomohou i v létě!

Foto: shutterstock

Poradíme vám, jak se zbavit křečových žil. Jakou metodu zvolíte vy?Foto: shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také se kvůli nepěkným metličkám a vystouplým žilám na nohách i v horku paříte v kalhotách a odmítáte se vysvléct do plavek? Existují mnohem lepší řešení. I teď v létě!

Článek

Sedavý způsob života, nevhodná strava a genetická zátěž – to jsou hlavní důvody, proč se i na těch nejštíhlejších nohou můžou vytvořit křečové žíly. A není to pouze postrach milovnic sukní, ale především zdravotní problém, který může vyústit až k trombózeči bércovým vředům.

Křečové žíly, odborně varixy, jsou projevem žilní nedostatečnosti postihující nejvíce dolní končetiny. Hlavním příznakem jsou křeče a výrazná žilní kresba postiženého místa. Projevuje se drobnými metličkami až zesílenými a vystouplými žílami.

„Ty jsou způsobeny porušením cesty pro návrat žilní krve zpět k srdci. Zdravé žíly jsou vybaveny tak, aby zabraňovaly zpětnému toku. Nezdravé žíly to však nedokážou,“ vysvětluje MUDr. Petra Zimolová z Fakultní nemocnice v Motole v Praze. Jak tedy na krásné nohy plné zdraví?

Mezi rizikové faktory a spouštěče varixů patří statické zatížení dlouhým stáním a sezením, nedostatek pohybu, obezita, užívání léků s estrogeny, tedy i antikoncepce, ale třeba i druhé či další těhotenství.

Tímto zdravotním i estetickým problémem dnes trpí každá třetí žena a čtvrtý muž. „Varixy jsou z velké části dědičnou záležitostí, správnou stravou, životním stylem a pohybem však můžete tyto projevy zmírnit a jejich návrat oddálit,“ konstatuje specialista cévní a transplantační chirurgie MUDr. Peter Baláž z kliniky Yes Visage.

„Strava s vysokým obsahem vlákniny, dostatečný příjem tekutin a omezený příjem nasycených tuků – máslo, tučné maso – působí proti dvěma činitelům zodpovědným za zvýšený žilní tlak – zácpě a nadváze,“ upozorňuje Petra Zimolová.

Foto: shutterstock

Nošení vysokých podpatků křečovým žilám neprospíváFoto: shutterstock

Noste volné oblečení, zejména ponožky, pozor na obuv na vysokém podpatku. Ulevit nohám můžete i během spánku, stačí zvednout nohy o 10 až 15 centimetrů. Také masáže od chodidel směrem nahoru zvýší žilní návrat.

Odborníci se shodují: čím dříve problém začnete řešit, tím jednodušší je léčba. Mezi symptomy, které je třeba brát vážně, patří pocit napětí a tíhy nohou, otoky, únava, noční křeče, pálení a svědění kůže.

Zbavte se jich i bez operace

Ačkoli jsou křečové žíly nepříjemné, jejich odstranění není v dnešní době problém. „Jsme schopni si poradit jak s drobnými metličkami, tak s rozvinutým onemocněním. Je potřeba pouze absolvovat vstupní vyšetření u specialisty, který na základě výsledků ze sonografu a dalších testů určí postup léčby,“ prozrazuje Peter Baláž.

V případě lehčích stadií varixů nemusí být nutná operace. MUDr. Robert Vlachovský z Centra žilní chirurgie prozrazuje: „Mezi základní metody konzervativní léčby patří kompresivní léčba v podobě stahujících punčoch a medikamentózní léčba ověřenými venofarmaky.“

Foto: shutterstock

Léčbu, kam patří i stahující punčochy, volte spíše v zimě. Nyní v létě by vám v nich bylo horkoFoto: shutterstock

Čím dříve problém s varixy začnete řešit, tím lépe i pro vaši peněženku. Na léčbu venofarmaky přispívá zdravotní pojišťovna, na operativním řešení už se často jako pacient musíte finančně spolupodílet.

Hodně napoví prvotní vyšetření a typ operace, kterou vám lékař doporučí. Sklerotizace vás vyjde na stokoruny, stripping (pojmy vysvětlujeme ve starším článku o léčbě křečových žil a jednotlivé metody v něm najdete přesně popsané) je plně hrazená metoda, nejvíce zaplatíte za laser, radiofrekvenční proud a další modernější metody (až 30 tisíc korun). Některé zdravotní pojišťovny na léčbu varixů přispívají v rámci klientských benefitů, zjistěte si, jak je na tom vaše pojišťovna.

Dnes si v mnoha případech lékaři místo operace vystačí s neinvazivními metodami. „Velmi účinné je použití speciálního radiofrekvenčního vlákna nebo injekční metody zvané sklerotizace. Nevznikají u nich žádné jizvy a vyšetření je zcela bezbolestné,“ uvedl Peter Baláž. V ten samý den můžete být operováni i puštěni domů, což je další velká výhoda.

Zatímco klasickou léčbu křečových žil formou chirurgického zákroku se doporučuje absolvovat v zimním období (komfortnější pro nošení kompresních punčoch, ochrana jizev před slunečním zářením), neinvazivní zákroky lze provést kdykoli v průběhu roku.

Trápí křečové žíly i vás? Co vám vždy spolehlivě uleví od bolesti?

Reklama

Načítám