Hlavní obsah

Jak se zbavit tetování? Nejlépe jde černé, šedé a modré!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Stejně jako roste počet těch, kteří touží po permanentní ozdobě kůže, hodně lidí má opačný problém – o své tetování už nestojí. Jak mu říci jednou provždy sbohem?

Článek

Tetování je aplikace barevného pigmentu do kůže. Protože se barvy nanášejí do hloubky (nezasahují jen pokožku, která se po několika týdnech obměňuje, ale i střední vrstvu kůže – škáru), jde o trvalou ozdobu. Po letech sice do jisté míry vybledne, ale pořád je vidět. Co když se vám ale motiv přestane líbit? Jakými metodami se dá odstranit?

Rozstřel laserem 

K odstranění tetování se nejčastěji používají lasery, existuje více typů. „Lasery barevné pigmenty lidově řečeno rozstřelí a tělo je vstřebá. Každý typ vyzařuje světlo různé vlnové délky, takže je volíme podle toho, jakou barvu je třeba odstranit. Nejlepší efekt vidíme při řešení černých, šedých nebo modrých tetováží. Obecně je nutné opakování zákroků. Provádíme je jednou za pět týdnů, celkem přibližně pět až šestkrát, ale i vícekrát. Odstranění laserem může být bolestivé, to však lze zmírnit anestetickou mastí nanesenou hodinu před zákrokem. Na ošetřeném místě se během hojení objeví strupy, kůže však není porušená, a proto nevzniká jizva,“ vysvětluje MUDr. Zuzana Kulíková z pražské kliniky LaserPlastic.

Foto: ZephyrMedia, Shutterstock.com

Odstranit tetování lze bez ohledu na jeho velikostFoto: ZephyrMedia, Shutterstock.com

Zmizí úplně?

Výsledný efekt „rozstřelovacích“ laserů i počet nutných zákroků závisí na mnoha faktorech: na hloubce uložení pigmentu, složení barviva použitého při tetování, množství barviva v kůži, stáří tetování a velikosti tetované plochy. Nejlépe se likvidují starší, tmavá a nevystínovaná tetování, která nejdou moc do hloubky. Některá tetování se dají skutečně zcela „vyzmizíkovat“, ale u jiných to úplně beze zbytku nejde.

Foto: Klinika LaserPlastic

Na foto (zleva): Stav před, těsně po prvním ošetření rubínovým laserem, stav po čtvrtém ošetření. Dotyčnou ale ještě čekají další laserová ošetřeníFoto: Klinika LaserPlastic

Ceny se pohybují v řádech tisíců. Malé a jednoduché jednobarevné tetování může vyjít na tisíc korun za jedno ošetření, s tím, že jich bude potřeba více.

Další postupy  

Laser je sice nejrozšířenější, ale používají se i jiné metody. Podle dermatoložky Zuzany Kulíkové  jsou to:

  • Kryoterapie - Zmrazení tekutým dusíkem, při němž vznikají omrzlinky a puchýře. Ty se pak odloupnou a vznikne rána. Ta se hojí jizvou. Hodí se pro menší plochy.
  • Chirurgické odstranění - Tetovaná plocha se v lokální anestezii vyřízne a kůže znovu sešije. Doporučuje se pro menší plochy.
  • Mechanické vybroušení - Provádí se v lokální anestezii abrazivním papírem nebo solnými krystaly. Po výbrusu vznikne rána, která se delší dobu hojí.
Foto: didesign021, Shutterstock.com

Podle metody, jakou se tetování odstraňuje, se volí buď lokální umrtvení, nebo jen znecitlivující krém Foto: didesign021, Shutterstock.com

A co je pravdy na tom, že tetování dokážou „vymazat“ různé krémy, třeba ty s obsahem hydroxykyselin nebo bělících složek? „Tyto přípravky nelze pro odstranění tetování doporučit. Aplikace může vyústit ve vznik jizev a účinek není nikdy zaručen,“ upozorňuje dermatoložka MUDr. Martina Šmidrová z Lékařského domu Praha 7.

Pokud se tedy chcete do odstranění pustit, na nic nečekejte – podzim a zima jsou k tomu ideální, protože ošetřenou kůži nesmíte vystavovat sluníčku. Na zákrok ale nechoďte, je-li v místě tetování kůže nějak odřená, počkejte, až se zahojí.

Máte i vy nějaké tetování? Nebo jste si už dali dokonce nějaké odstranit?

Reklama

Související témata:

Načítám