Hlavní obsah

Jak si správně vybrat koberec do bytu?

Foto: Thinkstock

Celoplošné koberce zažívají svůj návrat na výsluníFoto: Thinkstock

Reklama

Hlavně aby bylo teplo od nohou! To je primární důvod, proč se v bytech a domech objevují koberce. Ale nejsou tam jen kvůli tomu. Jde především o módní doplněk, který může proměnit charakter a vzhled celé místnosti. Uvažujete o novém koberci? Poradíme vám, který je pro vás ideální!

Článek

Ještě před nákupem koberců je třeba se rozhodnout, zda dáte přednost celoplošné variantě, neboť její éra se po období zatracování opět vrací, nebo si vyberete některý z kusových kousků. Ať již se rozhodnete pro ten či onen, rozhodně nebudete out! Oba typy podlahových krytin jsou opět v módě!

Seznam pozitivních vlastností je dlouhý

Koberec nejen změní vzhled celé místnosti, ale zároveň snižuje hlučnost v interiéru včetně kročejového hluku, což ocení lidé bydlící pod vámi. Klidně tak můžete doma chodit bez přezůvek nebo v klapavých domácích pantoflích, nic slyšet nebude.

Foto: Thinkstock

Módní koberce jsou s nenápadným vzorem nebo jednobarevnéFoto: Thinkstock

Některé koberce jsou překvapivě vhodné i do bytů s alergiky, protože dokážou zabránit tomu, aby po podlaze poletovaly chuchvalce prachu nebo jemná srst domácích mazlíčků. Vše nasají do sebe, a vy pak veškeré nežádoucí částice jednoduše vyčešete a vyluxujete.

Vsadíte-li na kusové koberce, můžete s jejich pomocí opticky vymezit část prostoru v pokoji nebo místnost třeba předělit na dvě části s odlišnou funkcí.

Móda má ráda decentní vzory

Koberce dostanete v řadě barevných i tvarových variant, momentálně jsou však v kursu zejména ty s decentními vzory a nenápadnými barvami nebo rovnou jednobarevné varianty. A je jedno, zda je pořizuje do obýváku nebo ložnice, vše podléhá stejným módním trendům. A pokud budou mít dlouhý vlas a ozdobí je kovový lesk, bude váš interiér dokonalý! „Zejména do obývacích prostor jsou stále žádané koberce s vysokým vlasem, které si lidé kupují nejčastěji v jednobarevném provedení. Vedle metalických barev a zlaté jednoznačně vedou šedivá, béžová, hnědá a další méně výrazné odstíny,“ říká Lucie Kuricová ze společnosti Correct Interior. Protipólem těchto dlouhosrstých krasavců jsou nízké koberce z umělého viskózového hedvábí, k jejichž přednostem patří vysoká hustota vlákna.

Foto: BoConcept

Takhle vypadá trendový koberec – zdobí ho kovový odlesk a neutrální barvaFoto: BoConcept

I když v kobercové módě platí, že výjimka potvrzuje pravidlo. Některé minimalistické interiéry jsou jako stvořené pro výrazné barevné a vzorované kousky.

Výběr je hodně individuální, každý zákazník má své specifické požadavky, ale kdybychom měli současnou poptávku bagatelizovat, nejvíce jdou na odbyt jednobarevné varianty s lesklými vlákny, zejména pak viskóza. Mezi letité stabilní „držáky“ patří samozřejmě koberce s dlouhým vlasem,“ shodují se v názoru prodejci showroomu společnosti Voivo z pražských Holešovic.

Miliony uzlíků dělají kvalitu

Mění se samozřejmě i materiály, které jsou právě trendy. Nyní vyhrávají bavlna, viskóza, ale i syntetická vlákna. Pro ně platí, že spíš než na paní módu byste měli koukat na jednoduchou údržbu. Umělé jsou na úklid a čištění jednodušší než ty přírodní, jak se dozvíte v článku Čištění koberců: tohle zabere!

Foto: Voivo

Vysoký vlas dodává i jednobarevnému koberci zajímavý „vzor“Foto: Voivo

Materiál, ale také kvalita pak mají vliv na cenu koberce. Kvalitu při tom poznáte podle hmotnosti metru čtverečního, ale vliv má i množství uzlíků, správně řečeno nopků. Pokud byste koberec zvážili, zjistíte, že bude mít 200 až 2200 gramů na metr čtvereční. Ty velmi kvalitní a ručně vázané ale váží i šest kilo!

K ještě větším číslům byste se dostali při počítání nopků. Opravdu kvalitní koberce jich mají na metru čtverečním i milion!

Velké rozdíly objevíte také u výšky vlákna – zatímco u těch nízkých má sotva milimetr, u jiných to může být až deset centimetrů.

Foto: Royal Hali

Jednoduchému interiéru sluší výrazný a barevný koberec, který se stane jeho ozdobouFoto: Royal Hali

Přírodní materiály chtějí správnou péči

Mezi cenově nejdostupnější patří koberce z umělých vláken, jako jsou polyamid, polypropylen, akryl, polyakryl, nylon a další, k jejichž výhodám patří snadná údržba a odolnost vůči roztočům. Naopak snadná lámavost vláken zkracuje jejich životnost. To je jejich největší nevýhoda.

Koberce z přírodních materiálů – tedy vlny, bavlny, sisalu, mořské trávy, z konopí či třeba z kokosových vláken – jsou sice dražší, ale zároveň i odolnější a snesou větší zatížení ve více exponovaných prostorách. Bývají nejčastěji vyráběny ručně, takže pro ně platí i to, že co kus to originál.

Designovou novinkou posledních let jsou koberce kožené, které jednoduše rozprostřené na podlaze třeba před pohovkou nebo stylově před krbem působí v prostoru opravdu zajímavě. A nemusíte zůstat jen u toho. Módní trendy říkají: Podlaha i nábytek z kůže: proč ne?.

Jak jste na tom s koberci u vás doma? Dopřáváte si jejich výhod, nebo dáváte přednost dřevu či laminátu?

Reklama

Související témata:

Načítám