Hlavní obsah

Jak si užít Vánoce a nepřibrat? Známe triky!

Foto: -)

Cukroví máte jednou za rok. Dopřát si ho můžete, ale také nemusíteFoto: -)

Reklama

Aktualizováno

Při pohádkách uďobávat cukroví a po večerech si dopřát dobré jídlo i pití? Je tohle váš plán, ale nestojíte o to, cítit se pár dní na to jako velryba? Možná víme, jak nepřibrat…

Článek

Kdo by nechtěl zbaštit všechny ty dobroty, a přitom nepřibrat ani kilo? Jak to tedy ošálit, abyste si dali do nosu bez nějakého omezování? „Má rada je jednoduchá – nepřecpávat se,“ říká poradce na zdravý životní styl Václav Krejčík a doporučuje cukroví prokládat třeba procházkami, při kterých kalorie z něj spálíte.

Že tohle jste slyšet nechtěli? Že tohle je vám jasné? Jenže ona zkrátka jiná cesta, jak si nepovolovat v lednu pásek od kalhot, není. Sami víte, že během pár svátečních dnů nikdy nepřiberete. Důraz je na slově pár – pět kilo navíc budete mít, když si totiž hody protáhnete do konce ledna. A naše triky pro vás? „Připravte se dopředu,“ doporučuje výživová expertka Lada Nosková. Co má na mysli?

Low fat

Pečte cukroví méně kalorické: vynechejte máslové a čokoládové náplně, přidávejte ovoce, tuk nahraďte olejem, cukr třeba stévií, bílou mouku celozrnnou…

Méně, ale s gustem

Dejte si vážně jen to, co skutečně stojí za hřích. Není přece nutné jíst hodně, všechno a moc – raději ale dobře. A ještě, než vám ruka sáhne po dobrotě, napijte se skleničky vody (zaplní vám žaludek).

Foto: thinkstock

Zelenina na všechny různé způsoby i během svátků? A proč ne!Foto: thinkstock

Jezte předem

Pokud vás čekají sváteční setkání, oslavy a posezení, zkuste na ně nechodit hladoví. Jinak totiž skutečně sníte všechno, co se vám postaví do cesty. Naplňte svůj žaludek normálním jídlem, a vyhnete se tak tláskání jednoho přes druhé.

Půst? Možná!

Podobné účinky má i půst na Štědrý den: zatímco jedni odborníci ho doporučují pro odlehčení žaludku, druzí ho zatracují v důsledku následného nezřízeného hodování. Volte to, co je pro vás nejlepší.

Ovoce je dobrá volba

Jestli jste si nakoupili spoustu ovoce v dobré víře necpat se cukrovím, tleskáme. Rozhodně správná volba! Jen opatrně s množstvím ovocného cukru, které obsahuje: jestli ho nespálíte nějakou následnou fyzickou aktivitou, uloží se vám do zásob a jste, kde jste být nechtěli… Proto ho jezte nejlépe dopoledne, po malých kouscích, a ne po kilech. Pro vaši představu uvádíme porovnání vánočního ovoce s vánočním cukrovím.

Jednou z možností také je užít si svátky podle svých představ, vykašlat se na kalorie… a pak holt přijmout následky. Co vy na to?

Reklama

Načítám