Hlavní obsah

Jak si vybrat zubní kartáček?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kartáček nevybírejte podle atraktivnostiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblečení a boty si vybíráme především podle velikosti a toho, pro jaký účel je budeme používat. Stejně bychom měli postupovat i při výběru zubního kartáčku. Barevné provedení či netradiční design nás sice mohou upoutat, důležitější je si ale uvědomit, komu bude skutečně kartáček sloužit. Pokud tedy nehledáte jen moderní výstřelek do koupelny...

Článek

Časopis Užlíček

Nároky na kartáček pro děti jsou samozřejmě jiné než ty, které by měl splňovat zubní kartáček pro dospělé. Vždy je proto vhodné poradit se s odborníkem, navštívit specializovanou prodejnu - např. lékárnu nebo prodejnu „Péče o zuby".

Od prasečích štětin k umělým vláknům

Zubní kartáček, stejně tak jako jiné věci kolem nás, se vyvíjel a měnil svoji podobu. Vlákna prvních kartáčků byla z přírodních materiálů, nejčastěji z prasečích štětin. Dnes se vyrábí z umělých vláken - nylonu. Na trhu se setkáváme se širokou škálou zubních kartáčků, ne všechny jsou ale vhodné pro správné čištění zubů.

Velikost kartáčku

Správný zubní kartáček by měl mít malou pracovní část - hlavičku. Neměla by být delší než 2-2,5 centimetrů, aby se kartáček v ústech dostal bez problémů tam, kde je při čištění potřeba, tedy do hůře přístupných míst. Čištění je důkladnější, najednou se čistí menší část zubů a vyčistí se i hůř přístupná místa, např. vnitřní strana zubů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na trhu je dostatečně bohatý výběrFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Něco o vláknech

Vlákna kartáčku by měla být ve snopcích (svazcích), se zaoblenými konci, rovně střižená. Důležité je, aby byl kartáček hustý. Čím více vláken má hlavička kartáčku, tím je kartáček účinnější v boji proti zubnímu plaku.

Tvrdost je důležitá

Dalším velmi důležitým požadavkem na kartáček je, aby vlákna byla měkká. Plak, nepřítel, proti kterému kartáčkem bojujeme, je měkký. A právě měkká vlákna zubního kartáčku jsou v boji proti němu účinná. Dokážou ho dobře odstranit. Měkká vlákna kartáčku se zaoblenými konci jsou navíc šetrná. Jejich používáním předcházíme škodám na zubech a přilehlých dásních. Nesprávná technika čištění a tvrdý kartáček dovedou velmi výrazně poškodit dásně, obnažit krčky zubů a způsobit jejich citlivost. Doporučujeme proto používat kartáčky měkké - na obalu je obvykle uvedeno „SOFT". Tvrdé kartáčky (HARD) jsou vhodné na čištění zubních protéz.

Rukojeť kartáčku

Ke kriteriím dobrého zubního kartáčku patří také hodnocení držadla kartáčku. To by mělo být pohodlné a neklouzavé.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zvlášť u dětí dbejte na správnou volbuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Hlava kartáčku

Rozhodujete se, zda si koupit kartáček s ohebnou nebo neohebnou hlavou? Kartáček s ohebnou hlavou může znesnadňovat jemné pohyby kartáčkem. Patříte-li ale mezi ty, kdo mají při čištění zubů tendenci na kartáček tlačit, bude pro vás kartáček s ohebnou hlavou rozhodně přínosem.

Kdy je čas na výměnu?

Opotřebování kartáčku je individuální, záleží na technice čištění, tlaku při čištění, frekvenci používání a v neposlední řadě také na tom, jak dlouho čištění provádíme. Jak často tedy zubní kartáček měnit? Opotřebovaný kartáček ztrácí rychle účinnost a někdy může způsobit víc škody, jak užitku. Pravý čas k výměně zubního kartáčku nastane v tu chvíli, kdy štětinky na hlavě kartáčku vybočí o 1-2 milimetry a jsou roztřepené. Opotřebovaný kartáček nemá správný tvar, vlákna jsou rozježená. Takový kartáček je neúčinný, může poranit dáseň. Kartáček je vhodné měnit za 2-3 měsíce. Abychom na výměnu nezapomněli, zvolíme si střídání například podle ročních období, pomoci mohou i sudé a liché měsíce... Nebo si prostě uložíme upomínku do svého diáře, který nás upozorní vždy za 2-3 měsíce na to, že nastal čas rozbalit nový zubní kartáček. A pozor! Po prodělání virózy nebo jiném infekčním onemocnění, měníme zubní kartáček ihned, jak se uzdravíme.

Časopis Užlíček říjen 2008

Související témata:

Načítám