Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Jsem na mateřské a pořád jím!

Foto: Matva, Shutterstock.com

Foto: Matva, Shutterstock.com

Reklama

Honička kolem miminka dá zabrat. Některé maminky bývají unavené a ve stresu, a aby se trochu odměnily a povzbudily, během dne často pojídají a nedokážou přestat. Jako naše čtenářka Lucie.

Článek

Čtenářka Lucie napsala na e-mail jaktovidichlap@firma.seznam.cz: „Pane Hausmanne, ráda čtu vaše odpovědi. Píšu vám, protože si myslím, že tohle může trápit i jiné maminky. Jsem na mateřské se skoro roční dcerou a bohužel již několik měsíců se neumím zbavit celodenního uzobávání jídla. Každý den si říkám, že zítra už to vydržím, ale každý den je to stejné, s ranní kávou si musím dát aspoň jednu sušenku a pak to jede celý den. Kolotoč okolo dcery je náročný, navíc jí rostou zoubky, a tak špatně spí. Já jsem unavená, zkrátka si myslím, že tu únavu zajídám. Říkala jsem si, že bych začala chodit cvičit, ale manžel chodí z práce domů až pozdě večer. Jak to přerušit!? Děkuju moc za radu, Lucie.“

Vážená paní Lucie,

je chvályhodné, že si uvědomujete důležitost zachovalé figury jak pro ženu samotnou (z hlediska zdraví a sebevědomí), tak pro její vklad do spokojeného manželství. Základní pravidlo je udržet kalorický poměr příjem/výdej. Nemá-li člověk vůli na snížení příjmu (co by to bylo za kafíčko bez dortíku), musí zvýšit výdej. Maně si vzpomínám, jak slavný cyklista Armstrong hnal v den tréninkového volna svůj unavený tým na 150kilometrový výjezd, protože den před tím snědl na nějaké oslavě dva kusy dortu…

Tato strategie má hned dvojí účinek – když člověk třeba běží, nemá čas ani chuť jíst. Nejhorší je tedy zevlování, jaké jste popsala – pardon, vím, celodenní práce, z hlediska dietetického však zevlování. Tomu je třeba učinit přítrž.

Rozezlil jsem spoustu žen ve vaší situaci, kterým jsem předhodil příklady jiných matek s nemluvňaty, které studují stavební fakultu či hrají volejbalovou ligu. Umějí si ale zorganizovat čas a dovedou tahat dítě na přednášky a na tréninky. Tento extrém se po vás nechce, vám by stačilo vnést do svého každodenního programu nějakou činnost (nejlépe sportovní, ale třeba při cvičení klarinetových etud člověk také nemá potřebu jíst), kterou byste pokud možno v pravidelných intervalech vykonávala. Chce to jen maličkost: Vůli se přinutit. Na cvičení nemusíte chodit večer do Sokola, kde vás k pohybu přinutí. Jsou tisíce cviků, které můžete provádět přes den v kuchyni. A nejen to. Sousta mladých žen běhá s kočárkem po cyklostezkách, tlačí kočárek bruslíce na in-linech, táhnou kočárek v zápřahu za bicyklem nebo v zimě za sebou na běžkách… (Mě tahala matka za sebou v košíku při okopávání pole).

Zkrátka stihnout za celý den jen tanec okolo jednoho mrněte je žalostně málo. To, že se nemusíte starat o přivýdělek, je privilegium, které každá žena nemá, a tak ho využijte.

Sečteno a podtrženo – zreorganizujte si časový rozvrh tak, aby se vám do něj vešly některé činnosti, o kterých jsem se zmiňoval. Ty ale musejí mít pevný rozvrh – třeba jednou dopoledne a jednou odpoledne. Ponecháte-li to na vůli (až přestanu být unavená, půjdu se ven proběhnout s kočárkem), nic neuskutečníte. Vůle je sestra motivace. Jaká motivace může být silnější než být zdravá a v nerozkydnutém stavu se líbit manželovi a chlapům vůbec?

Reklama

Načítám