Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Muž nechce sex plánovat a mně to vadí

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Denisa se stará o tři malé děti. Celý den má práce nad hlavu a po večerech dohání další věci. Ráda by si proto sex s manželem naplánovala, aby se mohla na hezké chvíle těšit a přizpůsobit jim program i rodinné dění. Ale manžel je proti: touží po živelném sexu! Jaký názor má Josef Hausmann?

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz přišel tento e-mail od naší čtenářky Denisy:

Pane Hausmanne, moc by mě zajímal váš názor na to, zda jste v dlouhodobém vztahu, myšleno po více než deseti letech, pro sex plánovaný, nebo spontánní. Já jsem pro sex plánovaný, můj manžel pro spontánní. Abych vám přiblížila naši situaci.

Naše manželství trvá 13 let, máme tři malé děti ve věku 9, 7 a 3 roky. Já jsem s nimi doma a opravdu se nenudím. Mým argumentem pro sex plánovaný je hlavně ten, že si myslím, že je fajn v tom mít jasno: neočekávat nesplnitelné, prostě když vím, že se budeme milovat ve středu a v sobotu, což mi mimochodem přijde jako super interval, tak jsem uvolněná, těším se a v ostatní dny si udělám čas pro sebe a pro věci, které přes den nestíhám pro děti. Což mně, přiznávám, opravdu pomáhá a nabíjí mě to. Manžel ale nesouhlasí, rád by sex neočekávaný, spontánní. Jako chápu, ale fakt si myslím, že na tohle mají čas páry, které nemají malé děti. Co si o tom myslíte vy jako muž? Děkuji vám. Denisa

Vážená paní Deniso,

v situacích, které byly dávno vyřešeny odborníky, si já, neodborník, nemám co myslet. Vámi popsaná problematika okupuje mysl milionů lidí a zabývala se jí spousta specialistů, u nás v čele s Miroslavem Plzákem, na jehož poučné i vtipné publikace zde často odkazuji. Dospěli k jednoznačnému názoru, že nejosvědčenější varianta je pevný „rozvrh hodin“, který jste vy popsala slovy „středa a sobota“.

Ukazuje se totiž, že když se věc nechá náhodě, vhodnosti okolností či romantické spontánnosti, dochází někdy k tristní bilanci frekvence sexu. Ono totiž v cestě stojí vždycky něco, a to jak objektivního (důležitá práce, zajímavý pořad v televizi, nespící děti…), tak subjektivního (únava, blbá nálada z práce, rozhádanost manželů…), takže je dost ošidné čekat – řečeno s Janem Werichem –, „až bude málo kluzko na hokej a příliš kluzko na fotbal“ a konečně nastane ta pravá chvíle. Navíc zde existuje i velmi lidský faktor lenosti. Nejmenovaný slavný rozhlasový režisér, dnes jistě devadesátiletý, nedávno pronesl krásnou myšlenku: „Impotence není, je jenom lenost.“ Vámi (i odborníky) proklamovaná pravidelnost je na lenost prověřená zbraň.

Ustanovená pravidelnost je pro obě strany určitá povinnost vyplývající ze smluvní dohody, v tomto případě sice nepsané, ale platné. Garance pravidelného sexu ve středu a sobotu by vás ale neměla ukolébat k tomu, abyste se přestala starat o svou figuru.

Jestliže totiž tělesně zpustnete, budete někdo jiný, než ta, se kterou manžel onu nepsanou smlouvu uzavřel, a bude mít tudíž právo od ní odstoupit. Nabízí se samozřejmě otázka, za jakých okolností byste měla právo od smlouvy odstoupit vy, to bychom ale vybočili mimo rámec dotazu.

Reklama

Načítám