Hlavní obsah

Existuje souvislost mezi pravidelným sexem a zdravím?

Foto: Pond Saksit, Shutterstock.com

Foto: Pond Saksit, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvykle se snažíte hýřit optimismem a dobrou náladu většinou můžete i rozdávat. Jenže stačí potkat pár nerudných zákazníků, naštvat šéfa nebo nabourat auto a dobrá nálada je pryč. Jak ji získat zpět? Sundejte ze sebe oblečení, milování může zvýšit vaši emoční i psychickou odolnost!

Článek

Benefitů nabízí sex požehnaně. Posiluje imunitu, trénuje svaly pánevního dna, takže zlepšuje kontrolu močového měchýře, snižuje systolický krevní tlak, funguje jako doplněk hubnutí (spaluje pět kalorií za minutu) nebo pomáhá udržovat rovnováhu hladiny estrogenu a testosteronu, čímž preventivně působí proti infarktu. Proto se doporučuje mít sex ideálně jednou dvakrát týdně. A i duševní zdraví si s jeho pomocí přijde na svoje.

Máte pocit, že potřebujete zpomalit, vydechnout a zregenerovat svoje vnitřní psychické síly? Kromě procházek, meditací, masáží, jógy a horkých koupelí vyzkoušejte milování ideálně zakončené orgasmem. V čem vám pomůže?

Psychohygiena jako z učebnice

On-line anketa Lovehoney, britské společnosti, která obchoduje se sexuálními hračkami, erotickými dárky a spodním prádlem, prokázala, že co se týče přirozeného zlepšování nálady, tak sex nic nepřekoná. Když se autoři ankety ptali na souvislost mezi dováděním v polštářích a následnými pocity po milování, 71 procent respondentů z 3 000 oslovených se shodlo, že kromě úsměvu na rtech sex zabírá v boji proti splínům a stresu. Dotyční mají pocit, že se sex, katalyzátor napětí, významně podílí na zlepšování mentálního zdraví, psychické kondice, a dokonce i emoční odolnosti. Přijdou si po něm silní, uvolnění a šťastní, čímž však výhody nekončí.

Lepší výkony v práci

Jedna dřívější studie vědců z univerzity ve Washingtonu odhalila, že pohlavní styk má zásadní vliv i na pracovní výkonnost. Pokud se večer milujete, následující den podáváte lepší pracovní výsledky. Problém je, že si na sex mnozí nevyhradí prostor a nechají se odradit překážkami.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Benefity pravidelného sexu jsou veliké. Využijete je?Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Skvělé pocity i kvalitnější spánek

Podle Lovehoney by 54 procent lidí uvítalo častější milostná setkání neovlivněná tichými zabijáky sexu, ke kterým patří vyčerpávající péče o děti, nízké sebevědomí, nedostatek soukromí a pracovní stres. Na druhou stranu, když není zbytí, i masturbace je dobrá. 90 procent účastníků ankety se podle potřeby uspokojuje samo.

A důvody? Ventilace stresu, taktéž zlepšení nálady, kvalitnější spánek a „dobré vibrace“. Živočišný sex ve dvou se však s masturbací srovnat nedá. Je prý několikanásobně lepší a psychicky uspokojivější, zvlášť když je zakončený sladkou tečkou v podobě vyvrcholení.

Štěstí, které můžete ovládat

Ne nadarmo je orgasmus nejsilnější sexuální emocí připomínající euforii, během které zapomenete na starosti běžného života. Tak proč nečerpat ze všech vyjmenovaných pozitivních dopadů? I vy naplno objevujte a „přiživujte“ souvislost mezi pravidelným sexem a duševním zdravím. A nevymlouvejte se na únavu nebo práci. Dýchánky pro dva cíleně programujte.

Plánovaný sex dohodnutý na určitý den v týdnu může stupňovat vzrušení a zároveň nedává prostor pro odcizení mezi partnery. Psychoterapeuti tak milování zapsanému do kalendáře dávají zelenou už jen proto, že partneři se opět naučí zařadit milostné hrátky do svých běžných činností, a když jsou spolu, věnují se jen jeden druhému. Z hlediska psychiky k nezaplacení!

Sex při menstruaci. Zatočte se stydlivostí!

Načítám