Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Můžeme mít po rozchodu společné přátele?

Foto: shisu_ka, Shutterstock.com

Foto: shisu_ka, Shutterstock.com

Reklama

Se svým partnerem měla stejný okruh kamarádů, s kterými vyráželi na kolech. On si v té partě našel jinou. Paní Lídě ale výlety na kolech i přátelé samotní zoufale chybí. Má se do ní po roce od rozchodu vrátit? Nebo si tím bude jen zbytečně ubližovat?

Článek

Čtenářka Lída (34) poslala na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz svůj příběh a požádala o radu.

„Pane Hausmanne, prosím vás o radu. Před rokem se se mnou po třech letech rozešel můj partner. Byl to dost šok, protože důvod rozchodu byl jeho vztah s naší kamarádkou ze společné kolové party. Dávala jsem se z toho dohromady hodně dlouho, bolelo to strašně, a také jsem kvůli tomu od té doby v té naší partě nebyla. Neuměla jsem si představit, že je tam spolu uvidím! Ale teď už bych s nimi hrozně ráda někam vyrazila, ti přátelé mi moc chybí. Bojím se ale, co to se mnou udělá. Prosím, poraďte mi, jak se na to setkání mám připravit, jak se udržet pokud možno v klidu? Děkuji vám moc, Lída.“

Vážená slečno Lído,

to, že jste se s partnerem rozešli, se běžně děje každému, členy vaší kolové party nevyjímaje. Takže nemějte obavy, že by vás považovali za „nějakou divnou“. Naopak, mužská část party uvítá, že je „v talonu“ další volná holka, která byla dosud blokována jejich kamarádem. V dnešní době je mezi mladými sportovních a zájmových partiček málo a je třeba si jich považovat. Bylo by škoda, kdybyste spolu s partnerem měla ztratit další kamarády. Rok absence mezi kolaři představuje už samo o sobě větší ztrátu než celý odešlý partner. Kdyby se po každém rozchodu lidé vytráceli, všechny party by už dávno přestaly fungovat.

Pohled na bývalého partnera, který se teď miliskuje s jinou, asi zabolí, ale za udržení se v partě to stojí. Budou-li ti dva mít v sobě trochu ohleduplnosti, veřejných milostných scén se zdrží.

Možná se v té partě najde pro vás nový nápadník. Dojde-li někdy k něčemu takovému, neodraďte ho tím, co ženy často dělají v situacích, kdy nový nápadník zná bývalého partnera: Pořád ho přetřásají, donekonečna se babrají ve vzpomínkách a melou o tom, jaká je ta jeho nová partnerka mrcha. To ovšem nového nápadníka nezajímá, dělá to z něj náplast na stále bolavý vztah.

Bylo by dobře, kdybyste nevzplála řevnivostí a nenávistí vůči jeho nové přítelkyni. Ta za nic nemůže, opustil vás on. Je bohužel běžnou vlastností lidskou, že hněv opuštěné či podvedené ženy se v první řadě ventiluje proti vítězné konkurentce („Děvka jedna!“). Opačně tato nelogičnost platí také – při zjištěné nevěře je muž schopen nebohého a nevinného milence odstřelit a svou ženu, pravou vinici, odprosit.

Takhle se ostatně už před více než třemi tisíciletími zachoval spartský král Menelaos, který záletné Heleně nezkřivil ani vlas, zato jejího milce Parida zahubil i s Trójou. Nebo v opačném gardu Médea, která zavraždila Iasonovu novou manželku a kdekoho dalšího, jen ne Iasona samého. To jsme ale odbočili, omluvou budiž, že za osvětlením této pochybné lidské vlastnosti. Vy se ptáte, jak se připravit na setkání.

Zkuste najít kamarádku, ať už z té kolařské party nebo odjinud, která by byla ochotná na tom výletě s vámi „držet basu“, to znamená jet vedle vás, bavit se s vámi, společně vařit (dojde-li na to), nakonec v nejhorším i s vámi výlet předčasně ukončit, bude-li to nad vaše síly. Ale i když takovou kámošku neseženete, stejně tam jděte. Uvědomte si hlavně, že o nic vážného nejde. Mužů je na světě přes tři miliardy.

Reklama

Načítám