Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Otec nesnáší moje nápadníky a dělá scény

Foto: Viachaslau Govorkov, Shutterstock.com

Foto: Viachaslau Govorkov, Shutterstock.com

Reklama

Jednadvacetiletá Iveta se Josefu Hausmannovi svěřila, že jí otec kontroluje a kritizuje partnery, vyslýchá ji a žárlí na ni jako manžel. Je to vůbec normální a co se s tím dá dělat?

Článek

Naše čtenářka Iveta má starosti. Zlobí se na svého otce a není si jistá, jak mu má vysvětlit některé věci. Proto na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz napsala tento dopis:

Pane Hausmanne, nevím, jak mám tátovi vysvětlit, že už nejsem jeho malá holčička a on není, a už bohužel ani nikdy nebude, jediný muž v mém životě. Když jdu ven, chová se pomalu jako žárlivý manžel: kam jdeš, kdy přijdeš, s kým jdeš… Prostě výslech. Mamka se mě zastává, že je to moje věc, hlavně ať se mi nic nestane, ale táta pořád jen lustruje, s kým chodím. Teď mám tři měsíce kluka, ráda bych ho představila rodičům, ale bojím se otcovy reakce (když jsem přivedla domů dva předchozí kluky, byla to vždycky hrůza, jak k nim byl nepříjemný). Jak mu to mám vysvětlit? Vím, že mě má moc rád a já jeho, ale takhle už to dál nejde! Iveta (21)

Vážená slečno,

v úvodu vám musím opravit první větu. Nikoliv bohužel, ale bohudík nebude váš otec jediným mužem ve vašem životě…

Nějak by se mělo vašemu otci vysvětlit, že láska k rodičům a láska milenecká si nekonkurují. Jedna neumenšuje tu druhou. Už jsem zde k tomu doporučoval pohádku Byl jednou jeden král. Třeba se při ní táta chytne za nos. Ale spíše ne. Někdo dovede z hlavy vytěsnit vše, co se mu nehodí do krámu. Tihle „patriarchální týpkové“, jako je zřejmě váš otec, dělají nám mužům ostudu. Někdy se tak chovají i k manželkám. Většinou z toho důvodu, že nemají vlastní hru, která by stála za to.

Váš otec podvědomě (a patologicky) považuje každého vašeho nápadníka za soupeře. Ke všemu ten patriarcha v jeho mozku si myslí, že musí za celou rodinu všechno řešit jen on sám, a tak musí dbát i na to, abyste se při výběru partnera – řečeno karbanicky – nepodhodila. Obecně se očekávání rodičů většinou rozcházejí s reálnými možnostmi výběru jejich dcery. Navíc ke škodě všech zúčastněných generace vašeho otce už stačila „zblbnout“ z neblahé mediální masáže, předkládající nám za následováníhodné vzory všechno jiné než hodného kluka. Přitáhněte domů „celebritu ze StarDance“ nebo „Rittigova syna“ (nevím, jestli nějakého má) a uvidíte, jak bude fotřík poskakovat radostí. Je mně z toho nanic…

Již jsem nastínil, že důvodem otcova přehnaného chování je jeho možná nespokojenost či neúspěch v osobním životě. Kdyby vyhrával tenisové turnaje, kosil ženské a rýžoval miliony, nemusel by se tak křečovitě upínat na svého potomka.

Nenechte se ve své samostatnosti a názorové nezávislosti zviklat. V tomhle věku vám už otec nemá co mluvit do života. Kdybyste bydlela na koleji nebo někde v podnájmu, ani by nemohl. Nabídněte mu – výměnou za odstoupení z pozice perlustrátora – pozici konzultanta. Má-li vás opravdu rád, bude se s vámi radovat z vašich lásek i plakat nad jejich koncem.

Reklama

Související témata:

Načítám