Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Proč o obézní ženy muži nestojí?

Foto: THINKSTOCK

I v dnešní moderní době hrají prim dávno zakořeněné pudyFoto: THINKSTOCK

Reklama

Krása ženy představuje v očích mužů souhrn preferencí, které muži vyznávají ve své hierarchii měřítek přitažlivosti a odpudivosti. Ta se v nich vyvíjela po dlouhá tisíciletí podle evolučních zákonitostí.

Článek

Stejně jako výživově nevýhodné stravovací preference například shnilého ovoce či zatuchlého masa dovedly jejich nositele na genetické smetiště (takže dnes všichni chtějí ovoce a maso čerstvé), neosvědčily se ani nevýhodné preference žen starých a otylých, takže dnes 95 % chlapů chce mladé a štíhlé. Proč tomu tak je?

Preferované znaky ženské krásy jsou shodné s ukazateli plodnosti čili reprodukční zdatnosti. My, dnešní muži jsme po statisících generací potomci takových předků, kteří se nejen správně rozhodovali ve volbě potravin z hlediska jejich poživatelnosti a výživy (nejedli shnilé maso), ale i ve volbě žen – z hlediska jejich reprodukční zdatnosti. Ta je signalizována projevy zdraví (napnutá hebká kůže) a mládí, jistým (krásným) poměrem obvodu prsou a boků, bohatou kšticí, zkrátka – dnes by se řeklo sex-appealem. Všechno ostatní je nedůležité. Proto se chlap tak snadno zblázní do hloupé a zlé hysterky, stačí, když taková disponuje atributy krásy, pardon – reprodukční zdatnosti.

Obezita reprodukční zdatnost kontraindikuje. Žena s panděrem může být těhotná (a tedy pro přenos genů mužského nápadníka bezcenná), obezitou jsou podmíněny nemoci (cukrovka, kardiovaskulární choroby) zeslabující vyhlídky potomstva na přežití, obézní žena je možná línější (i k sexu), jsou vyšší náklady na její výživu i ošacení, obtížnější je její transport v případě nemoci či rychlého ústupu – zkrátka preference pro obézní ženy se evolučně nevyplácely, stejně jako se nevyplácely nevýhodné preference stravovací.

Pokud se někdo dovolává ženských kvalit duševních („Slečna je sice silnější, ale jinak hotový poklad!“), staví se proti evoluční zákonitosti zakořeněné v téměř každém chlapovi. Nadváha dokonce přebije kvalitu mládí – kdykoli potkám postarší štíhlou matku s obézní dcerou, jednoznačně bych bral matku. Těch pár výjimek preferujících „pořádný kus masa“ na popření tohoto pravidla nestačí. Ať se potom žena, která tento fakt ignoruje, nediví, že spláče nad výdělkem. Jenomže nechat si nakadeřit vlasy a vytrhat obočí je snadnější než pracně shazovat nadbytečná kila.

Hlad i fyzická námaha bolí.

Reklama

Načítám