Hlavní obsah

Jak udělat super kávu? Tyhle fígle pomohou!

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Okoukejte pár fíglů na přípravu kávy od baristů, vyplatí se to!Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si na kávě připravené doma pochutnat stejně, jako když si na ni jdete do kavárny a nachystá vám ji barista? Je pár podmínek, které musíte dodržet. Máme pro vás ty zásadní!

Článek

Jakou kávu máte nejraději? Musí být silná a hořká, se spoustou mléka a sladká? To je samozřejmě zcela na vašich chuťových buňkách. Jsou ale zásady, které platí každopádně a je dobře o nich vědět.

Voda je zásadní

Káva, a to jakákoli, se bez vody prostě neobejde. Správné je, pokud použijete vodu o teplotě 90–95 °C. Vyšší teplota není vhodná, protože se přepálí a do chutě se dostanou hořké až trpké tóny. Kávovary mají termostat, který se postará o to, aby k takovému znehodnocování chuti kávy nedocházelo.

Když vaříte vodu na kávu ve varné konvici, tak po dovaření chvíli počkejte, než ji nalejete na kávu. Na trhu jsou varné konvice, které už umožňují nastavit si teplotu.

Máte pocit, že vám neteče z kohoutku zrovna kvalitní voda a že její pachuť cítíte i v kávě? Nejen kvůli tomu se vyplatí nechat si udělat rozbor a řešit to. Příliš tvrdou vodu vyřeší filtr na její změkčení – pokud nemáte kávovar, který by měl filtr, pořiďte si alespoň filtrační konvici, pokud to nejde jinak, použijte balenou vodu.

Umletí kávy

Jak správně umlít kávu, tedy na jakou hrubost? Záleží to na tom, jak kávu připravujete. K překapávání se hodí hrubě mletá, do kávovaru se pak hodí jemnější. „Pro lahodnou chuť je vedle výběru samotné kávy důležité, zda je káva těsně před přípravou čerstvě umletá. Má to svůj důvod, po 15 minutách totiž ztrácí až šedesát procent své vůně.

Foto: ALPA PROD, shutterstock.com

Milujete vůni kávy? Pak ji neskladujte dlouho a ideálně do patnácti minut po umletí připravteFoto: ALPA PROD, shutterstock.com

Mletí před každou přípravou šálku umožňují kvalitní automatické espresovače. Pokud je navíc mlýnek keramický, káva se při mletí nepřepaluje, a zachovává si tak svoji původní chuť a aroma,“ vysvětluje Pavlína Fojtíková, marketingová manažerka značky Saeco.

Pokud milujete intenzivní chuť kávy a její vůni, pak kupujte vždy raději zrnkovou. Mletá, i když je vakuově balená, stejně ztrácí své vlastnosti. Vakuum tento proces zpomalí, ale nezastaví. Rozhodně tedy nenakupujte kávu moc do zásoby.

Dohlédněte na tlak

Milovníci espressa dobře vědí, že pro jeho přípravu je zásadní, aby se do nápoje vyluhovaly ty nejlepší složky a výsledkem byl chutný a osvěžující nápoj. Toho se dosáhne jen v případě, že je přístroj schopný vyvinout potřebný tlak. „Automatické kávovary většinou nabízejí hodnotu, kterou doporučují i baristé, tedy 15 barů,“ uvádí Petr Štursa ze společnosti Kasa.

Tlak ale sledujte i v jiném případě – u pákových kávovarů byste měli mletou kávu i pod správným tlakem upěchovat, než ji spaříte. Ideální tlak je takový, jaký by vytvořilo dvacetikilogramové závaží. Odhadnout ho jen tak není lehké, proto si to vyzkoušejte třeba na osobní váze – zatlačte, dokud neukáže právě dvacet kilogramů. Naučit se to podle baristů stojí za to, protože tam docílíte daleko lahodnějšího výsledku.

Pěna jako obláček?

Milujete café crema, tedy s pěnou na její hladině? Jakoby našlehaná pěna z kávy by měla být i krémově hnědou barvu, měla by pokrývat celý šálek, když ho nahnete, měla by částečně ulpívat na jeho stěně a po nasypání cukru by ho měla na chvilku udržet. Udělat na kávě opravdu kvalitní pěnu, to je také kumšt. A jak takovou poznáte?

Přístroje, které kvalitu ohlídají za vás

Máte rádi dobrou kávu, ale nepatříte mezi ty, kteří by si ji chtěli krok za krokem mlít a spařovat? Chcete, aby za vás někdo ohlídal správnou dobu, tlak, množství kávy i ostatní náležitosti a vy jste přišli k hotovému šálku s lahodným nápojem? Odpovědí jsou kvalitní kávovary – tady je pár tipů.

Foto: archiv firmy

Automatický espressovač Saeco Incanto HD8916/09, šest nápojů pouhým stisknutím tlačítka, vestavná karafa na mléko, tichý a s dlouhotrvajícím výkonem, tlak 15 barů, automatické proplachování, automatické čištění nádoby na mléko, cena: 15 999 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Automatický espress Philips HD8652/59, 4 nápoje jedním tlačítkem, tlak 15 barů, integrovaný keramický mlýnek, 5 nastavení hrubosti mletí, externí nádoba na mléko, nastavitelná síla kávy, funkce Memo: nastavitelná velikost šálku, cena: 10 999 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Jura Impressa E8, automatický, tlak 15 barů, integrovaný AromaG3 mlýnek, externí nádoba na mléko, impulzní extrakční proces, 12 individuálně programovatelných nápojů, vodní filtr, 8 úrovní síly kávy, automatické čisticí programy, cena: 29 999 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Bosch VeroCafe LattePro TES51521RW, automatický, tlak 15 barů, integrovaný keramický mlýnek, nastavení hrubosti mletí, externí nádoba na mléko, systém proplachování, automatické vypnutí, mléčné nápoje jedním stiskem, cena: 14 490 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Philco PHEM 1001, automatický, tlak 19 barů, ocelový mlýnek, 5 stupňů hrubosti mletí, funkce předspaření, automatické vypnutí, ECO režim, automatické čistění a odvápňování, cena: 18 999 KčFoto: archiv firmy

Jaké kávě dáváte přednost? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám