Hlavní obsah

Tři moučníky, které zaručeně nebudou suché!

Foto: Greta Blumajerová

Vláčné moučníky, které si zamilujete? Zkuste kakaovou buchtu, dort ze zakysanky i tvarohové koláče!Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete, když se vám moučník rozplyne na jazyku? Tak to vsaďte na jistotu a inspirujte se dnešními recepty! Dáte přednost tvarohu, zakysané smetaně, nebo pudinku?

Článek

Nemáte rádi suché dusivé moučníky, ze kterých vám občas dokonce zaskočí? Tak to jste tu správně. My pro vás dnes totiž máme tipy na zákusky, které jsou jemné, vláčné a doslova se rozplývají na jazyku – a to rovnou tři! Zkuste tradiční kynuté koláčky, super lehký dort s limetou a borůvkami nebo křupavou čokoládovou buchtu na plech s banánovým pudinkem.

Kynuté tvarohové koláče

Na 20 koláčů potřebujete:6 hrnků hladké mouky, 1 hrnek rozpuštěného másla, 2 hrnky mléka, 1/2 hrnku cukru, kostku droždí, špetku soli, 2 vejce, rozkvedlané vajíčko na potření

Na náplň: 2 vaničky polotučného tvarohu, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry

Foto: Greta Blumajerová

Klasické kynuté koláče můžete na závěr pocukrovat nebo ozdobit rozinkamiFoto: Greta Blumajerová

Postup:Do hrnku dejte droždí, trochu mléka a cukru a nechte vzejít kvásek. Mouku smíchejte se solí a zbytkem cukru, a když kvásek vykyne, přidejte ho k sypké směsi. Pak přidejte zbylé mléko, máslo a vajíčka. Vše promíchejte a dejte na 30 minut kynout na teplé místo.

V misce smíchejte všechny ingredience na náplň. Z těsta vytvarujte placky, doprostřed udělejte dnem skleničky důlky a koláčky nechte ještě asi 15 minut kynout. Pak je vyplňte náplní. Koláče potřete rozkvedlaným vajíčkem a dejte péct na 35 minut na 170 stupňů.

Dort ze zakysané smetany

Na formu o velikosti 20 cm potřebujete:120 g máslových sušenek, 60 g změklého másla, 2 limetky, 2 hrnky borůvek nebo jiného drobného ovoce, 150 g krémovitého sýru, 2 kelímky tučné zakysané smetany, 2 vajíčka, 4 lžíce cukru krupice, pečicí papír

Foto: Greta Blumajerová

Tenhle lehoučký moučník si oblíbíte na první ochutnání, je krásně vláčný a hříšně dobrý!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Sušenky rozemelte v mixéru najemno, přidejte k nim máslo a nastrouhanou kůru z jedné limetky a vypracujte těsto, které při zmáčknutí drží tvar. Dortovou formu vystelte pečicím papírem a těstem dno vyplňte. Pořádně ho přimáčkněte a dejte na 20 minut odpočinout do lednice. V misce vyšlehejte sýr, zakysanou smetanu, vajíčka, cukr a šťávu ze dvou limetek. Na ztuhlé těsto nalejte náplň, bohatě dort posypte ovocem a dejte péct na 170 stupňů na 50 minut. Upečený dort nechte vychladnout a dejte ho ztuhnout do lednice minimálně na 2 hodiny. Poté krájejte.

Čokořezy s banánovým pudinkem

Na 1 plech potřebujete: 1,5 hrnku polohrubé mouky, ½ hrnku oleje, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku mléka, 3 lžičky kypřicího prášku, 3 vejce, 1 hrnek vlašských ořechů, 6 lžic kakaa, 100 g hořké čokolády, pečicí papír

Na náplň:1 sáček vanilkového pudinku, ½ litru mléka, 3 lžíce cukru krupice, 4 zralé banány, 1 želatinu do krémů, 3 lžíce kakaa

Foto: Greta Blumajerová

Křupavé ořechy, hořká čokoláda a navrch jemný banánový pudink? To nemůže dopadnout špatně!Foto: Greta Blumajerová

Postup:V misce smíchejte polohrubou mouku, cukr krupici, kypřicí prášek a promíchejte. Pak přidejte mléko, vajíčka, olej a ořechy a čokoládu nasekanou najemno. Těsto nalejte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte ho 180 stupních 30 minut, dokud nebude propečené.

Vanilkový pudink uvařte s mlékem a cukrem podle návodu na obalu (jak vybrat ten nejlepší, se dozvíte zde). Do teplého pudinku vmíchejte rozmixované banány a želatinu do krémů a ještě teplou směsí potřete po celém povrchu těsta. Dejte ztuhnout do lednice minimálně na 3 hodiny a podávejte posypané tenkou vrstvou kakaa.

Foto: archiv firem

K moučníkům patří káva a čaj, které můžete podávat v luxusním nádobí! Na foto (zleva): 1. Šálek s podšálkem a romantickým potiskem. 2. Čajová konvice s vtipným popiskem. 3. Hrnky na kávu s originálními nápisyFoto: archiv firem

Máte nějaký super tip na moučník se zakysankou, tvarohem nebo pudinkem? Napište nám ho do diskuse!

Načítám