Článek
Nemáte rádi suché dusivé moučníky, ze kterých vám občas dokonce zaskočí? Tak to jste tu správně. My pro vás dnes totiž máme tipy na zákusky, které jsou jemné, vláčné a doslova se rozplývají na jazyku – a to rovnou tři! Zkuste tradiční kynuté koláčky, super lehký dort s limetou a borůvkami nebo křupavou čokoládovou buchtu na plech s banánovým pudinkem.
Kynuté tvarohové koláče
Na 20 koláčů potřebujete:6 hrnků hladké mouky, 1 hrnek rozpuštěného másla, 2 hrnky mléka, 1/2 hrnku cukru, kostku droždí, špetku soli, 2 vejce, rozkvedlané vajíčko na potření
Na náplň: 2 vaničky polotučného tvarohu, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry

Klasické kynuté koláče můžete na závěr pocukrovat nebo ozdobit rozinkamiFoto: Greta Blumajerová
Postup:Do hrnku dejte droždí, trochu mléka a cukru a nechte vzejít kvásek. Mouku smíchejte se solí a zbytkem cukru, a když kvásek vykyne, přidejte ho k sypké směsi. Pak přidejte zbylé mléko, máslo a vajíčka. Vše promíchejte a dejte na 30 minut kynout na teplé místo.
V misce smíchejte všechny ingredience na náplň. Z těsta vytvarujte placky, doprostřed udělejte dnem skleničky důlky a koláčky nechte ještě asi 15 minut kynout. Pak je vyplňte náplní. Koláče potřete rozkvedlaným vajíčkem a dejte péct na 35 minut na 170 stupňů.
Dort ze zakysané smetany
Na formu o velikosti 20 cm potřebujete:120 g máslových sušenek, 60 g změklého másla, 2 limetky, 2 hrnky borůvek nebo jiného drobného ovoce, 150 g krémovitého sýru, 2 kelímky tučné zakysané smetany, 2 vajíčka, 4 lžíce cukru krupice, pečicí papír

Tenhle lehoučký moučník si oblíbíte na první ochutnání, je krásně vláčný a hříšně dobrý!Foto: Greta Blumajerová
Postup: Sušenky rozemelte v mixéru najemno, přidejte k nim máslo a nastrouhanou kůru z jedné limetky a vypracujte těsto, které při zmáčknutí drží tvar. Dortovou formu vystelte pečicím papírem a těstem dno vyplňte. Pořádně ho přimáčkněte a dejte na 20 minut odpočinout do lednice. V misce vyšlehejte sýr, zakysanou smetanu, vajíčka, cukr a šťávu ze dvou limetek. Na ztuhlé těsto nalejte náplň, bohatě dort posypte ovocem a dejte péct na 170 stupňů na 50 minut. Upečený dort nechte vychladnout a dejte ho ztuhnout do lednice minimálně na 2 hodiny. Poté krájejte.
Čokořezy s banánovým pudinkem
Na 1 plech potřebujete: 1,5 hrnku polohrubé mouky, ½ hrnku oleje, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku mléka, 3 lžičky kypřicího prášku, 3 vejce, 1 hrnek vlašských ořechů, 6 lžic kakaa, 100 g hořké čokolády, pečicí papír
Na náplň:1 sáček vanilkového pudinku, ½ litru mléka, 3 lžíce cukru krupice, 4 zralé banány, 1 želatinu do krémů, 3 lžíce kakaa

Křupavé ořechy, hořká čokoláda a navrch jemný banánový pudink? To nemůže dopadnout špatně!Foto: Greta Blumajerová
Postup:V misce smíchejte polohrubou mouku, cukr krupici, kypřicí prášek a promíchejte. Pak přidejte mléko, vajíčka, olej a ořechy a čokoládu nasekanou najemno. Těsto nalejte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte ho 180 stupních 30 minut, dokud nebude propečené.
Vanilkový pudink uvařte s mlékem a cukrem podle návodu na obalu (jak vybrat ten nejlepší, se dozvíte zde). Do teplého pudinku vmíchejte rozmixované banány a želatinu do krémů a ještě teplou směsí potřete po celém povrchu těsta. Dejte ztuhnout do lednice minimálně na 3 hodiny a podávejte posypané tenkou vrstvou kakaa.

K moučníkům patří káva a čaj, které můžete podávat v luxusním nádobí! Na foto (zleva): 1. Šálek s podšálkem a romantickým potiskem. 2. Čajová konvice s vtipným popiskem. 3. Hrnky na kávu s originálními nápisyFoto: archiv firem
Máte nějaký super tip na moučník se zakysankou, tvarohem nebo pudinkem? Napište nám ho do diskuse!