Hlavní obsah

Jak urychlit kvetení kytiček v záhoně či na parapetu? Předpěstujte si je!

Foto: Halfpoint; Shutterstock.com

Foto: Halfpoint; Shutterstock.com

Reklama

Možná sázíte na jaře květiny jen do truhlíků, možná jich máte celé léto plné záhony na zahradě. Určitě ale v obou případech toužíte po tom, aby vám začaly co nejdříve kvést. Poradíme vám, jak na to.

Článek

Když v tomto jarním období zavítáte do hobby marketů, nákupních center nebo některých drogerií, najdete tam regály sáčků s pestrobarevným potiskem různých druhů květin. Při pohledu na ně srdce každého pěstitele zaplesá. Takové kráse prostě nejde odolat!

Rázem máte před očima nádherné koberce z drobných i větších kvítků, které zdobí vaše okna, terasu či záhony kolem domu. Následkem toto máte během chvilky v nákupním košíku několik pytlíčků se semeny. Ovšem příští rok to může být úplně jinak. Stačí, když se pustíte do semenaření.

Co si můžete doma zasít

Bohužel na předpěstování oblíbených muškátů, begonií a petúnii je teď už trochu pozdě. Ale až do poloviny dubna můžete vysévat například cínie, čínské kaktusy, červené šalvěje, afrikány nebo měsíčky. Bez šancí nejsou ale ani semena aksamitníku či astry. Pokud máte nejraději pivoňky, určitě vás zaujmou další užitečné rady na jejich pěstování v článku 10 tipů, jak pěstovat pivoňky, aby vám krásně rostly a kvetly.

Obecně platí, že drobná semínka rostlin se hodí k předpěstování v domácích podmínkách, zatímco ta větší (hrachor, lichořeřišnice, povíjnice) se většinou vysévají přímo na záhon, a to koncem dubna a během května.

Foto: iMarzi; Shutterstock.com

Foto: iMarzi; Shutterstock.com

Co k tomu potřebujete

Připravte si pořádně vymyté nádoby (truhlíky, mísy apod.) a substrát pro množení a výsevy. Nechcete-li si ho kupovat hotový, můžete si ho připravit v domácích podmínkách. Smícháte zahradní zeminu, písek, prosátý kompost a perlit. Trochu křemičitého písku můžete klidně přimíchat i do kupovaného substrátu. Zajistíte tím jeho lepší propustnost, takže rostlinka neuhnije ani při vyšší zálivce.

Důležité je mít pro rostliny dostatečně světlé stanoviště s teplotou minimálně 20 stupňů Celsia. Ideální je parapet na okně bez záclony, které je orientované na jih nebo na východ. Pokud sadbě nezajistíte dostatek světla, budou sazeničky vytáhlé a slabé, případně vám uhynou. Také si předem rozmyslete, zda máte k dispozici dostatečně velký prostor na to, až bude třeba sazeničky přepichovat. Dobré je, když můžete použít nějaký větší stůl. Samozřejmě to můžete dělat také na zemi, ale je to méně pohodlné.

Foto: Master-L; Shutterstock.com

Foto: Master-L; Shutterstock.com

Pusťte se do práce

Nádobu naplňte asi 2 centimetry pod okraj substrátem a trochu ho napěchujte. Větší semena můžete dát hlouběji, zhruba tak 5 až 7 centimetrů. Potom ho zalejte, a až pak na něj rovnoměrně nasypte semena. Pořádně je tam zatlačte a zasypte tenkou vrstvou substrátu nebo písku.

Pokud chcete mít jistotu, že semínka budou mít dostatek světla k naklíčení, smíchejte písek se substrátem v poměru 2:1. Důležité je sadbu pravidelně zalévat a neměli byste zapomínat ani na rosení.

Kdy přesazovat?

Pozorně sledujte, jak rostlinky klíčí a kdy se mezi děložními lístky objeví dva tři lístky pravé. Tehdy nastane ten správný čas pro přepichování jednotlivých sazeniček ideálně do květináčů nebo kelímků s otvorem na odtékání nadbytečné zálivky.

Dříve, než začnete rostliny rozdělovat do samostatných nádob, trochu jim zkraťte kořínky. Teprve potom si rostlina vytvoří dostatečně silný kořenový systém, který je jí umožní bez problémů přežít venkovní výsadbu někdy kolem poloviny května. Ještě předtím ale začněte letničky trochu otužovat tak, že budete více větrat, aby si postupně zvykaly na nižší teplotu.

Dobrá rada na závěr

Každý druh letniček samozřejmě potřebuje trochu odlišnou péči. Pokud se obáváte, že uděláte při jejich pěstování chybu, prostudujte si už v obchodě jednotlivá balení se semeny. Na každém z nich totiž najdete nejen informaci o tom, kolik kusů semínek obsahují, ale dozvíte se tam také, o jakou odrůdu se jedná, jakou bude mít barvu a jak ji přesně pěstovat. To znamená, kdy ji zasít, kdy přepíchnout, kdy pokvete a jak bude nakonec rostlina velká.

A to ocení i zkušený zahradník, co říkáte?

Reklama

Načítám