Hlavní obsah

Jak ušetřit na mase a zároveň si pochutnat? Víme to!

Foto: Pangea8, Shutterstock.com

Foto: Pangea8, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodli jste se šetřit a začít u jídla? Hodně se dá uspořit na mase. Poradíme vám, jak na to, aby neutrpěla jeho kvalita!

Článek

Kupovat výhodně neznamená, že se vrhnete na maso nízké kvality nebo na hranici použitelnosti. Úspor můžete docílit i tím, že začnete nakupovat chytře. Jak na to?

Levnější maso?

Ne, nejde o to, abyste kupovali něco podřadného – stačí si jen nákupy naplánovat a přemýšlet dopředu.

  • Kupujte drůbež v celku - „výtěžnost“ čili počet porcí kuřete v celku je několikanásobně větší, než z masa porcovaného. Platí to i v případě kachny a husy.
  • Experimentujte - jsou recepty, které staví na konkrétním druhu masa, ale u některých lze suroviny zaměnit nebo kombinovat. Stejně, jako používáte kombinaci masa do sekané, můžete vyzkoušet míchaný guláš nebo ptáčky z vepřového.
  • Využijte mleté - pokud si necháte u řezníka umlít libovější vepřové, můžete ho využít nejen na sekanou nebo karbanátky, ale masové koule mohou posloužit místo hovězího i do svíčkové nebo rajské. V kuchařce po babičce byste našli i způsob, jak porci masa nastavit – mleté můžete doplnit osmaženou cibulkou, nastrouhanou syrovou bramborou nebo v mléce namočenou houskou.
  • Neopomínejte vnitřnosti - jestli naše babičky něco uměly, pak upravit levnější vnitřnosti. „Jsou zbytečně nedoceněné – vepřové, hovězí i drůbeží, ať jde o srdce, játra nebo ledvinky. Jejich cena se pohybuje kolem 50 Kč za kilo a můžete z nich vyrobit skvělé jídlo. Není umění vařit z drahého masa, ale vykouzlit zázrak i z obyčejných jater,“ říká Lubomír Markes, majitel Lahůdkářství a řeznictví Markes.
  • Objevte levnější druhy - vyzkoušejte levnější a skvělé hovězí hrudí, vepřová kolena nebo velmi univerzální bůček. „Můžete ho dusit, marinovat, namlít, upéct. Místo hovězího zadního lze použít i loupanou plec, tedy levnější přední. Můžete ho dát do svíčkové, stejně jako na gril nebo do udírny. Rádi poradíme, když si zákazník neví rady, jaké maso se hodí na jakou úpravu, takže se nebojte zeptat i svého řezníka,“ říká Lubomír Markes.
Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Dohlédněte na to, aby obal u baleného masa nebyl porušený a samozřejmě hledejte i datum, do kterého by se mělo maso spotřebovatFoto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Kvalitní a dražší?

Když už za maso zaplatíte hodně, mělo by být opravdu kvalitní. Jak na to dohlédnout?

  • Najděte si svého řezníka - velmi záleží na šikovnosti řezníka. „Hodně záleží na tom, jak se maso rozporcuje. Pak lze i z kýty nebo plece získat maso, které je křehkostí srovnatelné se svíčkovou,“ uvádí řezník František Kšána mladší z řeznictví Naše maso.
  • Kupujte kvalitní, vyzrálé - i když je vyzrálé maso dražší, je mnohem chutnější a křehčí. „Při zrání částečně ztrácí hmotnost a nese s sebou i vyšší náklady pro zpracovatele, proto většina masa na trhu vyzrálá není. Určitě vůbec žádné drůbeží, vepřové snad jen to bio. Vyzrálé hovězí lze sehnat spíš z farmy,“ říká agrární analytik Petr Havel.
  • Maso si prohlédněte - výhodou nákupu u řezníka je nejen to, že si můžete maso prohlédnout bez obalu a umělého osvětlení, také ho ucítíte. Maso musí vypadat vábně, vepřové by mělo být světle růžové, hovězí podle stáří kusu světle až tmavě červené. Na povrchu by maso nikdy nemělo být slizké. Pokud máte pochybnosti, požádejte o to, abyste si ho mohli prohlédnout zblízka.
  • Ohlídejte balené - jestliže kupujete balené chlazené maso, hlídejte vhodné skladování, dobu použitelnosti a neporušenost obalu. „Pokud je obal jakkoli narušený, hrozí kontaminace masa zvenčí a potřísnění ostatních potravin tím, co z masa vytéká,“ varuje Kristýna Kuncová z dTestu.
  • Preferujte chlazené - ačkoli se občas zamrazení masa nevyhnete, preferujte to chlazené. Mrazení poruší svalovinu a při rozmrazování z ní vyteče šťáva, která dodává masu šťavnatost.
  • Odkud je - řezníci potvrzují, že kvalita masa závisí i na tom, z jakého kusu je – tedy včetně země původu, stáří a pohlaví. U chlazeného a mrazeného hovězího, vepřového, drůbežího, skopového i kozího masa by měla etiketa obsahovat informace o tom, kde zvíře chovali, porazili a zpracovali. O hovězím byste se měli dozvědět i pohlaví a věk zvířete. Stejné informace by vám měl dát i řezník.
Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Nákup u řezníka je lepší i proto, že si můžete maso důkladně prohlédnout a navíc se poradit o vhodném zpracováníFoto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Kde nejčastěji kupujete maso?

Reklama

Související témata:

Načítám