Hlavní obsah

Jak uspořádat dokonalý piknik při každé příležitosti

Foto: Möbelix

Piknik na mole u vody je to pravé ořechové během horkých letních dníFoto: Möbelix

Letošní jarní počasí piknikům zrovna nepřálo. S blížícím se létem si však tento nedostatek jistě vynahradíte. Piknik je báječný způsob, jak strávit více času venku, a to tím nejúžasnějším způsobem – dobrým jídlem a pitím. Bude vám chutnat o to více, pokud si ho dopřejete v příjemném prostředí.

Článek

Čím důkladněji si promyslíte budoucí podobu svého pikniku, tím větší je pravděpodobnost, že se v průběhu nic nezvrtne a vy budete slavit úspěch. Celkovou koncepci byste měli přizpůsobit události, osobnostním charakteristikám pozvaných, také místu, kam se chystáte, i způsobu, jakým se tam hodláte dopravit.

Hezky minimalisticky

Vydejte se s drahou polovičkou nebo skupinkou přátel na zajímavá klidná místa ve skrytých přírodních zákoutích. Ať už vás čeká oslava výročí, žádost o ruku, nebo tajná party pro nejlepšího kamaráda, absolutní základ je pikniková deka. Nejvhodnější je ta s nepropustnou spodní vrstvou, která ochrání před vlhkostí a navíc ji snadno očistíte.

Pokud plánujete vyrazit na kole, zabalte se klidně do piknikového koše – nosič ho bez problému uveze. Na delší cestu pěšky je vhodnější piknikový batoh. A co do něj nachystat? Sendviče, wrapy, jednohubky, sýry nebo koláče, které si můžete zabalit do originálních voskových ubrousků. K pití džus, ale hlavně dobré víno.

Jednorázové nádobí je out, protože zatěžuje životní prostředí. Neznamená to však, že si musíte strhnout záda těžkými talíři. Lehké plastové nádobí k dlouhodobému užití splní svůj účel, navíc si ho můžete vybrat v zářivých barvách a se vzory, na které byste si v kuchyni netroufli. Plánujete se zdržet do tmy? Přibalte fleecovou deku na zahřátí a solární lucernu.

Foto: Möbelix

V kempu nebo na louce u chaty si můžete dopřát piknik vpravdě královskýFoto: Möbelix

Maximální pohodlí

Chystáte se s rodinou, partou známých i kolegů slavit narozeniny, příchod potomka nebo pracovní úspěch? Tak se vydejte autem na pláž k vodě, do kempu či parku. Případně zůstaňte hezky doma na zahradě. Každopádně se bude rozhodně hodit pořádně napěchovaný piknikový koš. Nemusíte být zrovna jeho vlastníky, na internetu najdete půjčovny košů s obsahem připraveným dle vašeho gusta. Nebo naskládejte jídlo a potřeby do dvou tří bedýnek, které později poslouží jako stolečky.

V tomto případě si můžete dopřát stylové stolování s keramickým nádobím a sklenicemi, klidně i ubrusem. Luxusní menu nejlépe připravíte na ohništi či grilu. Maso a zelenina v grilované i nakládané variantě či zlatý hřeb večera v podobě kotlíkového guláše si žádají soudek piva. Za hvězdu, zejména mezi dětmi, budete s domácími dezerty a limonádami.

Do výbavy maximalisty patří kromě dek také pár polštářků nebo pohodlných podsedáků, případně i hřejivé plédy. A chcete-li vyladit výsledek do dokonalosti, nezapomeňte na půvabné dekorace včetně vázy na kvítí. Když se akce protáhne do večerních hodin, oceníte osvětlení (např. romantické lucerny na svíčku nebo solární lampiony a světelné řetězy).

Foto: Möbelix

Nebojte se upcyklovat. Bedýnka poslouží jako stoleček, zavařovačky zase jako půvabné svícnyFoto: Möbelix

Více inspirací najdete na blogu Möbelix.

Reklama

Načítám