Hlavní obsah

Jak vlhkost a plísně ovlivňují zdraví?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení ve vlhkých prostorách napomáhá růstu plísní. Zdravotní rizika se mohou projevovat zejména jako alergie, ekzémy nebo nemoci dýchacích cest.

Článek

Bydlení ve vlhkých prostorách napomáhá růstu plísní. Zdravotní rizika se mohou projevovat zejména jako alergie, ekzémy nebo nemoci dýchacích cest. Mnoho lidí si láme hlavu, jak vyřešit alarmující problémy s vlhkostí a se souvisejícím výskytem plísní. Zdraví ohrožuje samotná vysoká vlhkost, ale také toxiny, které se uvolňují z plísní do ovzduší v interiéru.

Nevzhledná místa na stěnách s plísněmi, která lidé řeší chemií, jsou ovlivněna vlhkostí, a ta může mít různé příčiny. Vlhké stěny není dobré podceňovat, ale vlhkost se netvoří pouze na stěnách.

Plíseň je zdravotním rizikem, způsobujícím mnohé zdravotní problémy

Mnoho vlhkosti se kondenzuje na oknech, a jsou to skla, která lidé musejí několikrát denně utírat. Loužičky na parapetu mohou stékat i po stěnách a mokré stěny jsou živnou půdou pro růst plísní. Jak tedy řešit příčinu rosení oken, která znepříjemňuje lidem život, může vést k růstu plísní a snižuje každodenní komfort bydlení?

Stékající voda z orosených skel může páchat materální škody

Nejdříve je nutné se zaměřit na skla a otázku, proč se rosí. Skla mají izolační vlastnost, která v zimě brání prostupu chladu do místnosti. Pokud je tato izolační vlastnost nedostatečná, povrch skel z místnosti je studený a vlhkost se na něm sráží. Většinu lidí napadne výměna oken, která je nákladná a při představě nepořádku při bourání a zdění oken se zhrozí nejedna hospodyňka. Nabízí se elegantní, ekonomičtější a také ekologičtější řešení. Není nutné měnit celá okna, lze vyměnit pouze skla, která se rosí.

Květiny na parapetu zvyšují komfort bydlení, jsou však zdrojem vlhkosti

Při výměně skel se jedná o rychlou a čistou akci. Při jejich výběru by si měli lidé uvědomit, že se jedná o investici na desetiletí. Novými skly lze vyřešit nejen rosení, ale také úsporu tepla a s tím spojené náklady na vytápění v zimním období. Investované peníze se vrátí v úspoře za teplo.

Úmorná letní vedra mohou mít vliv na spánek i komfort bydlení. Přehřívání interiéru v letním období, zejména u střešních oken na jižní a západní straně, lze také řešit vhodnými skly. Na trhu jsou k výběru dvojskla s protisluneční úpravou. Speciální vrstvy pokovení odráží sluneční teplo a působí jako pasivní chlazení. Platí to i v případě, kdy je instalována klimatizace, a instalací zmíněných skel lze ušetřit na provozních nákladech klimatizační techniky.

Radiotermický snímek pořízený termokamerou

Společnost Tospur, s.r.o., řeší úspěšně problémy s rosením oken. S více než 15letou zkušeností v oboru je největším dodavatelem špičkového zasklení v České republice. Důkazem je každoročně více než dva tisíce spokojených zákazníků. V případě Vašeho zájmu o odbornou nezávaznou konzultaci zdarma volejte bezplatnou linku 800 100 238.

Reklama

Související témata:

Načítám