Hlavní obsah

Obyčejný ocet zastoupí plnou poličku čističů. Odmastí, osvěží, zbaví skvrn a rozpustí nánosy špíny

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahání vám složení běžně dostupných čisticích prostředků občas trochu hrůzu? Chemikálie, které jsou v nich obsažené, mohou někdy neblaze ovlivnit nejen uklízený povrch, ale i zdraví. Ocet pak představuje skvělou možnost, jak uklidit účinně – a navíc levně.

Článek

Hledáte univerzální víceúčelový čisticí prostředek, který lze použít na vše – od bělení prádla mytí oken až po vyhnání škůdců a dezinfekci povrchů? Ideálním řešením je bílý (bezbarvý) ocet. Najdete ho ve většině drogerií nebo v domácích potřebách. Účinný je díky vysoké kyselosti (má hodnotu pH 2,4), takže dokáže dobře odmašťovat a rozkládat skvrny i usazeniny všeho druhu. Když ho naředíte, máte rázem bezpečný ekologický čistič.

Zjednodušeně by se dalo říct, že ocet se dá v domácnosti použít téměř na všechno: na pracovní desky, skleněné nádobí, sprchové hlavice i na toaletu. Současně slouží jako rozjasňovač na prádlo nebo účinná zbraň třeba proti mravencům.

7 tipů, jak využít ocet v domácnosti

Pochopitelně můžete na všechny tyto účely použít ocet, který máte běžně v kuchyni, ale lepší a účinnější volba je již zmíněný bílý ocet: je čirý, nepřidává se do něj cukr, neobsahuje rostlinná barviva, která mohou některé povrchy obarvit, a má neutrální vůni – pro osvěžení do něj stačí přidat pár kapek esenciálního oleje nebo citronu, který je sám o sobě výborný čisticí přípravek.

1. Bělení prádla

I když na nákupu oblečení nebo záclon nešetříte, dříve nebo později prádlo většinou zešedne. Když ale k pracímu prášku přidáte půl hrnku bílého octa, je téměř jisté, že se zašlému textilu navrátí původní zářivá barva.

2. Odvápnění spotřebičů

Odvápňovacích přípravků je k dostání nepřeberné množství. Jenže za ceny, které většinou nejsou k rodinnému rozpočtu příliš přívětivé. Vyzrát na to můžete právě díky octu. Smíchejte stejný díl octa a vody, nechte směs projít varem přímo ve spotřebiči a poté ho nezapomeňte důkladně opláchnout.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Chcete zkusit úklid pomocí přírodních čističů? Bílý ocet a jedlá soda vás nezklamouFoto: New Africa, Shutterstock.com

3. Odstranění skvrn od kávy a čaje z nádobí

Zůstávají na vašem oblíbeném hrnku skvrny od kávy či od černého čaje? Naplňte ho do poloviny bílým octem, dolijte horkou vodou a nechte působit deset minut. Poté hrnek důkladně vydrhněte. Po nevzhledných mapách nebude ani památka.

4. Čištění fasády

Nevypadá fasáda vašeho domu, tak jak byste si představovali? Smíchejte bílý ocet se stejným množstvím vody a směs nalijte do rozprašovače. Nastříkejte ji na místo, které chcete osvěžit, nechte několik minut působit a poté otřete hadříkem nebo použijte k čištění kartáč.

Využití octa v domácnosti

Tip navíc: Ocet jako součást lékárničky

Asi každý ví, jak nepříjemné dokážou být hmyzí štípance. Svědění a pálení zmírníte právě octem, který slouží i jako dezinfekce. Stačí jím bolavé místo potřít (netýká se otevřené rány). Na sražení horečky se používají octové ponožky. Octové obklady mohou pomoct při vstřebávání modřin.

5. Osvěžení vzduchu

Nepleťte si kuchyňský ocet s bílým. Je bez barvy a bez zápachu a poslouží klidně i jako osvěžovač. Naplňte jím několik misek a rozmístěte je po místnosti. Zápach z cigaret nebo po spáleném jídle vymizí do 24 hodin.

6. Vyčištění koberce

Nejdou vám z koberce odstranit fleky? Vyzkoušeli jste už snad všechny chemikálie světa, ale stále jste se moc nepohnuli? Navlhčete skvrnu bílým octem a poté přisypejte jedlou sodu. Správné množství poznáte podle toho, že začne šumět. Počkejte několik minut, a poté čištěné místo vysajte.

7. Odstranění zbytků lepidla

Tento problém znají hlavně maminky. Když dítě přilepí obrázek na skříň a on pak nejde sundat. Zůstávají po něm bílé kousky a s těmi nehnete jinak než kuchyňským nožem – tím ale můžete povrch poškrábat. Zkuste to příště s octem. Na místo nanesete pár kapek, necháte působit a pak jen setřete. Problém vyřešen doslova v okamžiku.

Na co je třeba dávat pozor?

Tabu při čistěním octem by měly být povrchy z přírodního kamene, například mramor, protože by ho mohl rozleptat. To samé platí o dřevěných podlahách, litinovém a hliníkovém nádobí, jemných špercích a elektronice. 100% výsledku nedocílíte ani při úklidu po domácích mazlíčcích.

Načítám