Hlavní obsah

Vybíráme šperky s perlami

Foto: shutterstock.com

Perlový náhrdelník působí luxusním dojmemFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U nás se perly moc nenosí. Snad je to tím, že jsou opředeny pověrami, že přinášejí smutek a slzy. Ale naopak v Indonésii, ve Vietnamu, Kuvajtu, Arabských emirátech... jsou slzami štěstí a symbolem bohatství. Žádný jiný šperk totiž nedoladí oblečení s takovým půvabem, jako právě perly. Jak je nakupovat, vybírat, nosit a starat se o ně, jsme se zeptali odborníků.

Článek

Jak se perly rodí

Perly vznikají v přírodě v mušlích ve sladkovodní i mořské vodě. Mezi lastury mušle se dostane nečistota, která je postupně obalována perletí. René Turoň ze zlatnictví Red and cube, říká: „Jedna milimetrová vrstva perleti se buduje tři roky." Pěstovat se ale dají i v umělých vodních nádržích - tedy člověk mezi lastury vloží cizí předmět, zpravidla zrnko písku, které se nechává narůst do požadované velikosti. Přírodní perly jsou ale mnohem cennější.

Jak stanovit hodnotu perly

Cena se určuje podle velikosti perly, čím větší, tím dražší. Tahitské perly mívají velikost až 14 milimetrů, sladkovodní okolo 9 milimetrů.

Dále platí, že čím je dokonalejší kulatost, tím vyšší cena. „Zajímavé jsou i jiné tvary, jako kapky, ovály, rýhované, nepravidelné, třeba takové zploštělé buttony stojí zlomek ceny kulatých a jsou přesto krásné," popisuje René Turoň a pokračuje: „Existují perly nejrůznějších bizarních tvarů podle tělíska vloženého do měkkýše (u kultivovaných perel), velmi elegantní je kapičkovitý tvar, vhodný zejména pro náušnice.“

Důležité pro hodnotu perly je také rovnoměrné rozložení barvy, hodnotí se tzv. pigmentace, šmouhy mohou na jedné straně cenu perly snížit, ale i zvýšit, jedná-li se o originální anomálii. Majitelka JK Jewels Jitka Kudláčková říká, že neexistují VIP perly podle barvy. Ona sama dává přednost černým perlám s nádechem pavího pera (tj. se zeleným zabarvením).

Čím vyšší a rovnoměrný lesk, tím jsou perly kvalitnější a dražší. „Povrch perly by měl být dokonale hladký, ale i některé nerovnosti jsou natolik vzácné a zajímavé, že cenu perly můžou zvýšit. V kvalitní perle se vidíte jako v zrcadle,“ dodává Jitka Kudláčková.

Foto: Diana Kučerová

Perly se více hodí pro zralé ženyFoto: Diana Kučerová

Ceny šperků s perlami

Šperky s perlami si může dovolit úplně každý. Za 400 Kč se dají koupit například náušnice s perlou ve stříbře, ceny zlatých šperků se pohybují kolem 3500 Kč, ale třeba náhrdelník (šňůra) z perel se pohybuje už ve statisícové hodnotě, shodují se Jitka Kudláčková i René Turoň. Na našem trhu jsou z 95 % perly kultivované sladkovodní, perly přírodní mořské jsou velmi drahé, jsou to unikáty a ceny několikanásobně převyšují ceny perel kultivovaných sladkovodních.

K perlám musíte dozrát

K perlám inklinují zralejší ženy, nejde jen o věk, ale i duši. Zdobené svatební šaty nebo nevěsta s perlami jsou skutečným skvostem. V Indonésii se dávají perly nevěstám, aby jejich láska byla věčná a drželo se jich bohatství. Světlými odstíny perel obličej zjemní, rozjasní a omladí se.

„Zdobit by se jimi měly zejména ženy z bankovní a politické sféry, vypovídá to o jejich duchovní zralosti a serióznosti,“ říká zlatnice Jitka Kudláčková

„Opravdovou zajímavostí mezi perlami jsou tzv. „andělská křídla", fascinující perly z řeky Mississippi a přilehlých jezer. S nimi pracovali secesní šperkaři z počátku 20. století, ale dnes je těžko získáte, protože naleziště už je přelovené," podotýká šperkař René Turoň.

Perly se kombinují s bílým i žlutým kovem, záleží na odstínu perly, tónování má velké rozpětí. V kombinaci s drahými kameny záleží jen na kreativitě a estetickém vidění tvůrce.

Foto: shutterstock.com

Perly a významný večer - dokonalá kombinace!Foto: shutterstock.com

Péče o perly

Perly nesnášejí dlouhodobé sucho, škodí jim kosmetika, parfémy a čisticí prostředky. Naopak prospívá jim kontakt s vlhkou kůží (pot je dělá lesklejší), tedy čím déle je máte na těle, jsou krásnější. A také, tím že jsou porovité, „vsají“ do sebe otisk svého nositele. Zdědíte-li tedy perlový závěs po babičce, je to jako by byla s vámi. „Do kondice je dostane uskladnění v blízkosti s mističkou vody. Je to vděčný šperk, při správném zacházení vydrží několik generací,“ doplňuje Jitka Kudláčková z JK Jewels.

A jaké jsou umělé perly?

Perly nemusí být jen pravé, aby dokázaly oblečení ozvláštnit. „Umělá perla se vyrábí nanesením lasturového prášku na plastový či skleněný korálek. V bižuterii se však spíše setkáváme s voskovanými korálky různých tvarů, které se namáčejí v chemických emulzích na bázi kovů a imitují perly. Syntetická výroba umožňuje perly barvit, tzn. můžete si vybírat z rozličné barevnice – od bílé až po černou v různých odstínech (nádechu). Osobně raději navrhuji, ,vzdušnější' styl, tj. perly v kombinaci s kovem, než v návleku. Ale samozřejmě záleží na tom, jaký model doplňujete,“ říká bižuterní výtvarnice Diana Kučerová.

Šperk obecně vypovídá o vkusu, kreativitě, vytváří osobní image majitele. Na špercích lehce poznáte, zda se jimi dotváří model, nebo se jen předvádí kousky ze šperkovnice. Nesnažte se prostřednictvím šperků dokázat „já na to mám“. Šperky noste v souladu s oblečením, tak nejvíc vynikne jejich i vaše krása.

Reklama

Související témata:

Načítám