Hlavní obsah

Rychlá proměna bytu? Stačí polštář!

Foto: Thinkstock

Doplňte svou pohovku barevnými polštářiFoto: Thinkstock

Reklama

Chcete být stále in, i když se večer díváte na televizi nebo popíjíte kávu s kamarádkou? Je to jednoduché a navíc i pohodlné! Pořiďte si na sedačku polštář v limetkově zelené, hnědé, růžové nebo fialové barvě s květinovým vzorem či s obrazcem! Přesně takové jsou totiž hlavní trendy v designu bytového textilu. Ale pozor, brzy přijde změna!

Článek

Tak jako obchody s oděvy či obuví chystají na podzim nové kolekce, dorazí i do prodejen s ložními soupravami a polštáři brzy nové designy. „Stále zůstává mezi trendovými barvami fialová. Tradičně na podzim přibudou všechny odstíny hnědé a béžové, ale také červené i šedé. Nově nastupuje hlavně tmavě modrá. Uplatňují se i těžší a hrubší struktury," říká Klára Smržová z internetového obchodu thepillowshop.cz.

Květiny patří jen na chalupu

Změnou procházejí nejen barvy, ale i jednotlivé vzory na potahových látkách. Můžeme si pořídit polštáře nejen rozmanitých tvarů, od klasického čtverce přes obdélník, kruh až po srdce, ale i z různých materiálů, jako je bavlna, žinylka či len. Ze vzorů současná móda přeje podle prodejců hlavně květinám a různým obrazcům. Zpravidla v obchodech seženeme od jednoho vzoru více barevných variant, proto můžeme zkusit nakombinovat různé odstíny, jak je libo. Ale pozor! Vždy bychom měly respektovat celkový styl našeho interiéru.

Obecná pravidla nejen pro výběr polštářů, ale bytového textilu všeobecně napovídají, že květiny a větévky se hodí spíše do dřevěných interiérů, naopak metalické barvy či geometrické tvary vhodně doplní moderní obývák s kovovými prvky. Ne vždy je však nutné řídit se tím, co je právě in nebo jak doporučují odborníci. Výjimky přece potvrzují pravidlo a proč bychom zrovna my nemohly mít květiny v supermoderně zařízeném pokoji? Hlavně když se tady budeme cítit pohodlně a příjemně.

Foto: habitat-cz.cz

Spojení růžové a bílé je osvěžujícíFoto: habitat-cz.cz

Jsme ženy praktické!

Sice se o polštářích mluví jako o doplňku, ale jejich výměna přece jen není tak jednoduchá, jako když k jedněm šatům zkoušíme tři náhrdelníky. Proto bychom jejich výběr neměly rozhodně podceňovat. Dokážou místnost barevně pozvednout, rozveselit, oživit i příjemně doladit a zútulnit. Ale také naopak. A pozor, abychom neinvestovaly do drahých polštářů, které ale nepůjdou vyprat a naše rodina je po týdnu „dozdobí“ skvrnami od čokolády nebo fleky od vylitého piva.

„Před nákupem bychom si měly položit několik základních otázek nejen ohledně designu, ale i praktičnosti. Tedy jestli preferujeme antialergické či přírodní materiály, nebo jestli potřebujeme odolnější a snadno čistitelné látky kvůli dětem či zvířatům,“ radí Michaela Losekoot Mazancová z obchodu Pillow Heaven. Zvlášť v posledních dvou případech bychom si měly všímat i praktických věcí, tedy zda jde povlak z náplně pohodlně sundat, což zjednodušuje ze strany zip či knoflíky, jak jde povlak prát a zda můžeme do pračky hodit i výplň.

Abychom nebyly v obchodě při nákupu bezradné – je jisté, že ze široké nabídky barev a vzorů nám asi půjdou oči trochu kolem – vezmeme si s sebou kousek koberce či potahové látky, z níž máme gauč, a klidně i fotografii místnosti, kam chceme polštářky dát. Nezarazí nás pak sedm odstínů fialové ani pět možností tmavě modrých polštářů. Snadno si porovnáme, který nám nejlépe ladí k ostatnímu zařízení.

Převlékněte barvy s ročním obdobím

Báječné nejen na polštářích, ale všeobecně na doplňcích je to, že se dají vyměnit určitě častěji než třeba takový nábytek, a tím pádem dostane náš domov hned jiný nádech. A nemusí nás to hned zruinovat. Vždyť krásné trendy polštáře pořídíme už za asi 500 korun, ty obyčejnější i za pětinu.

Takže neváhejme, a pokud na podzim zatoužíme trochu po změně, převlékněme naše polštářky na pohovce či v křeslech do jiných tónů a vzorů. Je to přece tak jednoduché!

Reklama

Související témata:

Načítám