Hlavní obsah

Jak vybrat invalidní vozík v pěti krocích?

Foto: vozikyprozivot.cz

Invalidní vozík je zdravotnická pomůckaFoto: vozikyprozivot.cz

Trápí vás nebo někoho z vašich blízkých snížená mobilita a jediným řešením je pořízení invalidního vozíku, ale pojišťovna to zamítla? Nezoufejte! Invalidní vozík si můžete pořídit i sami. Navíc se nebudete bát, že o něj zase přijdete. A my vám v pěti krocích poradíme, jak vybrat ten nejlepší.

Článek

Na pojišťovnu má na invalidní vozík jako zdravotnickou pomůcku nárok jednou za 5 let každý, kdo splní několik podmínek.

Základem je odpovídající diagnóza a správně vyplněná žádost od ošetřujícího lékaře. Následuje proces schvalování zdravotní pojišťovnou, konkrétně revizním lékařem. Ten může žádost zamítnout, nebo vám přidělit jiný vozík než ten, který vám lékař předepsal.

Když pojišťovna žádost zamítne, pořiďte si vozíček sami

Sice vás bude něco stát, na druhou stranu si vyberete přesně takový vozík, jaký chcete a potřebujete. Odpadnou vám taky starosti o to, že by vám ho pojišťovna mohla z ničeho nic odebrat. I to se totiž bohužel stává. Takže jak si vybrat pohodlný invalidní vozík?

Krok 1: Chcete mechanický, nebo elektrický invalidní vozík?

Když už se rozhodnete investovat do vlastního vozíku, je namístě se rozhodnout, zda si pořídíte elektrický invalidní vozík, nebo mechanický.

Víte, že další výhodou vozíčku pořízeného za vlastní peníze je to, že ho můžete mít téměř okamžitě? Nebudete totiž čekat na rozhodnutí pojišťovny.

Krok 2: Dobře zvolte nosnost vozíčku

Jedním z nejdůležitějších parametrů je nosnost vozíčku. Vybírejte ji s ohledem na hmotnost toho, kdo vozík bude používat.

Náš tip: Stejně jako nosnost vozíku je důležitá i jeho hmotnost.

Foto: vozikyprozivot.cz

Elektrický vozíkFoto: vozikyprozivot.cz

Krok 3: Pozor na velikost sedáku

• Důležitá je šířka sedáku, tedy vzdálenost mezi postranicemi vozíčku. Mezi postranicí a kyčlí uživatele vozíku by měl být volný prostor o velikosti 1–2 centimetry z každé strany. Je to kvůli pohodlí i ovladatelnosti vozíku.

• Kromě šířky sedáku je dobré zajímat se i o hloubku sedu, tedy vzdálenost mezi předním okrajem sedáku a zádovou opěrkou. V ideálním případě by mezi předním okrajem sedačky a podkolenní jamkou měl být prostor cca 5 centimetrů.

• Zajímejte se také o úhel sedu, výšku opěrky zad (ta by neměla být vyšší, než je spojnice lopatek), vzdálenost stupaček a nastavení těžiště.

Krok 4: Jaká má mít vozík kola?

Vybírat můžete mezi plnými bezúdržbovými koly a těmi pneumatickými. Plná kola jsou ideální, když vozíček používáte převážně v interiéru nebo na krátké přesuny, protože nepruží a při pohybu v terénu nejsou zrovna komfortní. Pneumatická kola se oproti tomu hodí hlavně do terénu.

Krok 5: Co by vozík ještě měl mít?

Co dalšího možná oceníte? Kdo chce invalidní vozíček převážet, ten by měl sáhnout po skládacím vozíku, ideálně opatřeném rychlospojkou, která umožní rychlou demontáž kol. Pro pacienty, kteří mají potíže s udržením rovnováhy vsedě, jsou zase lepší polohovací vozíky.

Reklama

Načítám